Spalničky. Ilustrační foto: Back of female with measles. Wellcome Collection. Licence. CC BY 4.0

Kvůli poklesu očkování hrozí spalničky desetitisícům Britů

Londýn může brzy zažít velkou epidemii spalniček, která zasáhne 40 až 160 tisíc lidí, varuje vládní Agentura pro zdravotní bezpečnost Spojeného království (UKHSA). Zhruba 20 až 40 procent nemocných bude nutné hospitalizovat. Agentura vychází z matematických modelů postavených na údajích o nízké proočkovanosti, která se týká jak dětí, tak mladých dospělých. Včetně těch z „Wakefieldovy kohorty“, neboli dnes dospívajících nebo již dospělých osob, které jako děti nebyly proti spalničkám očkovány, protože jejich rodiče uvěřili lživé teorii Andrewa Wakefielda, bývalého lékaře usvědčeného z podvodu, o tom, že očkování může způsobit vznik autismu.

UKHSA vydala varování před zvýšením rizikem propuknutí epidemie spalniček v Londýně. Pokud nedojde ke zvýšení nízké proočkovanosti, matematické modely, z níž varování agentury vychází, naznačují, že by se v Londýně a jeho okolí mohlo objevit 40 až 160 tisíc případů spalniček. „Vzhledem k dlouhodobému nedostatečnému pokrytí očkováním existuje nyní v Londýně reálné riziko, že zde dojde k velkým epidemiím,“ citoval zpravodajský portál BBC News Vanessu Salibovou, epidemioložku UKHSA.

Ohroženi jsou ti, kteří nikdy nebyli očkování proti spalničkám, a proto britské úřady vyzývají rodiče, aby nechali své děti očkovat proti této vysoce nakažlivé infekci v případě, že tak neučinili v minulosti. Navzdory tomu, že podání MMR vakcíny, očkovací látky proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám, je součástí plošného očkování dětí ve Velké Británii, proočkovanost zde podobně jako v Česku dlouhodobě nedosahuje pokrytí doporučeného ze strany Světové zdravotnické organizace (WHO), podle níž je nutné dosáhnout proočkovanosti 95 procent dvěma dávkami, aby bylo možné zabránit vzniku ohnisek onemocnění a chránit populaci. Spalničky přitom měly být podle původních plánů WHO celosvětově vymýceny už v roce 2020 a přímo v Evropě se tak mělo stát již v roce 2015, nicméně od té doby kontinent zažívá opakované epidemie tohoto onemocnění. Zásadní vliv na návrat spalniček má pokles proočkovanosti, kdy kolektivní imunita dostala výrazné trhliny a infekce se opět šíří.

Podle údajů UKHSA je v Británii dvěma dávkami vakcíny očkováno pouze 85 procent pětiletých dětí, přičemž zhruba 10 procent dětí zůstává nechráněno před spalničkami očkováním ještě při nástupu do školy. V samotném Londýně je však takových dětí asi 20 procent. Jsou však části Londýna, ve kterých je proti spalničkám očkováno pouze 69 procent dětí ve věku dvou let. Těmto dětem hrozí vysoké riziko, že se nakazí, a nelze předem předvídat, jaký průběh u nich onemocnění bude mít. „Nikdo nechce vidět své děti nebo své blízké nemocné spalničkami nebo této nemoci vystavit ty nejzranitelnější, jako jsou novorozenci a kojenci. Proto vyzývám všechny, kteří doposud nebyli očkováni, aby to nyní dohnali,“ zdůraznila Salibová.

Masivní očkovací kampaň

Riziko vzniku velké epidemie v Londýně je bohužel reálné. V dalších částech země podle údajů UKHSA hrozí propuknutí ohnisek nákazy v komunitách, v nichž není dostatečná proočkovanost. Proto britské státní zdravotnictví (NHS) spustilo informační kampaň, v rámci které se snaží oslovit veřejnost, aby se zapojila do očkování proti této potenciálně závažné infekci. „Spalničky se mohou snadno šířit mezi neočkovanými lidmi a mohou být závažné, ale dá se jim předejít, a proto nadále vyzýváme obyvatele Londýna, aby se nechali očkovat. Praktičtí lékaři a lékařky již sami oslovili více než 10 tisíc rodičů neočkovaných dětí a již se rodiče objednali ke stovkám návštěv s cílem nechat naočkovat své děti,“ popsala Jane Clegg, vrchní sestra NHS pro Londýn.

Podle ní je velmi důležité, aby si nyní rodiče ověřili, zda byly jejich děti proti spalničkám již očkovány či nikoliv a případně je objednali k potřebné vakcinaci. „Nyní je čas jednat, abyste ochránili sebe i své blízké před spalničkami,“ dodala. Rodičům jsou pak pro konzultaci očkování proti spalničkám k dispozici jak praktičtí lékaři a lékařky, tak lékárníci a lékárnice.

Výzva k očkování se specificky týká také takzvané Wakefieldovy kohorty, dnes již mladých dospělých, kteří byli v dětském věku v době, kdy dnes již bývalý lékař Andrew Wakefield přišel se lživou teorií, že existuje souvislost mezi očkováním MMR vakcínou a vznikem autismu. V důsledku těchto nikdy nepotvrzených spekulací se značné množství rodičů nejen ve Velké Británii, ale i v dalších evropských zemích, včetně České republiky, rozhodlo neočkovat své děti. Ty tak nemají dostatečnou ochranu proti spalničkám, příušnicím a ani zarděnkám. Snadno navíc může dojít k importu infekce ze zahraničí, vzhledem k tomu, jak intenzivně lidé cestují. Vedle cestovatelů, imigrantů a dospívajících či mladých dospělých patří k ohroženým skupinám také ultraortodoxní Židé, kteří často očkování zcela odmítají.

Jedno až dvě úmrtí na tisíc nemocných dětí

Britské úřady od začátku letošního roku zaznamenaly 128 případů spalniček, z toho 66 procent případů připadlo na Londýn. Pro srovnání v loňském roce v celé Velké Británii bylo zaznamenáno 54 případů onemocnění. I když se jedná o relativně nízké počty, britské úřady aktivně jednají vzhledem k nízké proočkovanosti populace a současně vysoké nakažlivosti onemocnění. „Základní reprodukční číslo pro spalničky se odhaduje na 12 až 18. Tedy jedno nakažené dítě může infekci přenést na dalších 12 až 18 dětí ve vnímavé populaci,“ vysvětluje v článku pro The Conversation matematik Adam Kleczkowski, působící na University of Strathclyde a připomíná, že spalničky jsou jedním z vůbec nejinfekčnějších patogenů, které mohou člověka napadnout.

„Očkovací kampaně měly pozoruhodný efekt při snižování počtu případů spalniček. Programy plošného očkování začaly v 60. letech 20. století a rychle potlačily šíření infekce ve většině vyspělých zemí. Tato vakcína je „sterilizační“, což znamená, že nejen zabraňuje vzniku onemocnění, ale také jejímu šíření,“ popisuje profesor Kleczkowski efekt očkování s tím, že není nezbytně nutné naočkovat úplně každého, aby byla populace chráněna před šířením spalniček. „Očkováním dostatečně velké části populace můžeme snížit Re (efektivní reprodukční číslo určující počet k infekci vnímavých kontaktů nakaženého jedince – pozn. red.) pod jedna, čímž dostatečně „vyhladovíme“ patogen, protože nebude mít dost kontaktů k šíření. Tím dosáhneme „kolektivní imunity,“ vysvětluje Kleczkowski.

Ochranu lze získat i proděláním onemocněním, což je ale velmi rizikové. Zmiňovaný matematický model UKHSA předpokládá, že pokud dojde k propuknutí epidemie, bude muset být zhruba 20 až 40 procent nakažených hospitalizováno. „Na každých tisíc dětí, které onemocnění spalničkami, připadá zhruba jedno nebo dvě, které v důsledku infekce zemřou,“ varovala Beate Kampmannová, profesorka pediatrie a imunologie, jenž působí na School of Hygiene and Tropical Medicine. „Aby se předešlo úmrtím, závažným případům a vzniku epidemie v dané komunitě, musí být očkováno 95 procent populace. Ale naše současné pokrytí vakcínami je hluboko pod tímto cílem,“ dodala Kampmannová.

Ludmila Hamplová