Stávky mladých lékařek a lékařů nejsou v Británii ničím výjimečným. Na snímku je protest z roku 2016. Foto: Flickr/ Roger Blackwell, licence cc-by-2.0

Mladí britští lékaři vstoupili do nejdelší stávky v dějinách. Vláda učinila nabídku a dál nechce jednat

Ve čtvrtek začala pětidenní stávka juniorních lékařů ve Velké Británii, kteří slouží v systému veřejného zdravotního systému. Jedná se o vůbec nejdelší stávku tohoto druhu v dějinách ostrovního království. Lékaři si stěžují, že jim vysoká inflace ukrajuje až příliš z jejich výdělků, které tak rychle ztrácejí svou kupní sílu. Vláda premiéra Rishiho Sunaka však učinila nabídku na zvýšení platů, která je prý konečná. O události informovala řada britských deníků, včetně The Guardian, The Independent nebo veřejnoprávní stanice BBC.

Od čtvrteční sedmé hodiny ráno po dalších pět dní bude trvat stávka juniorních lékařů ve Velké Británii, kteří slouží v rámci Národní zdravotní služby (NHS – National Health Service), tedy systému financovaném z veřejného zdravotního pojištění. Jedná se tak o vůbec nejdelší stávku v historii NHS.

Požadavky jsou jasné: zvýšení platů nejméně v takovém rozměru, aby doktorům byla kompenzována inflace. Ta ve Velké Británii vystoupala až nad 11 procent, což je nejvyšší úroveň od přelomu 70. a 80. let, kdy nejen ostrovní království čelilo důsledkům druhého ropného šoku.

Nezaplatíme nájem, apelují juniorní lékaři

„Během pandemie nás doslova předhodili vlkům bez adekvátního růstu ohodnocení, a nyní nás nechávají na suchu, když čelíme krizi růstu nákladů na živobytí,“ uvedl pro deník The Guardian Robert Laurenson, spolupředseda komise juniorních lékařů v rámci Britské lékařské asociace.

Podle něho si řada lékařů již není schopna ze svého platu zajistit důstojný život, který by odpovídal jejich kvalifikaci. Laurenson během čtvrtečního prvního stávkového dne hovořil k davu nedaleko londýnského Westminsteru. Lidé v rukou třímali transparenty s nápisy jako „Saving lives, by no savings“ (zachraňujeme životy, ale jsme bez úspor) nebo „5 % won´t pay the rent“ (pět procent nezaplatí nájem) a tak dále, uvedl The Guardian.

Hodinový plat ve výši 14 liber pro juniorní lékaře jde zcela proti tomu, co hlásali konzervativci, je přesvědčen Robert Laurenson. Ti totiž kladou důraz na ekonomiku, která se bude opírat o vysoce kvalifikované, a tudíž vysoce vydělávající občany.

Sunak: Naše nabídka je konečná

„Těžce na nás dopadla finanční krize a teď se zdá, že vláda má pro každý rok nějakou výmluvu, jak naše platy adekvátně nezvyšovat. Vláda vypnula jakoukoli morálku, vypnula jakýkoli smysl pro dialog a nyní bude muset podniknout řadu kroků, aby si znovu získala naši důvěru. Jinak hrozí, že lékaři budou zkrátka z oboru odcházet,“ řekl dále Laurenson.

Lékaři a zdravotnický personál ve Velké Británii protestují v nejrůznějších obměnách již téměř rok. Každá profese požaduje zvýšení svých platů přinejmenším tak, aby jim byla kompenzována ztráta kupní síly kvůli inflaci. Juniorní lékaři vznesli požadavek na růst svých platů ve výši 35 procent, připomněl zpravodajský portál BBC.com. Podle řady vládních politiků je ale takový požadavek naprosto nereálný a neopodstatněný.

Kabinet premiéra Rishiho Sunaka však ještě ve čtvrtek přišel s nabídkou na zvýšení platů, která by se netýkala pouze juniorních lékařů či zdravotnického personálu, ale milionů zaměstnanců, kteří pracují ve veřejném sektoru.

Vládní nabídka zní zvýšení platů lékařů o šest procent, o 6,5 procenta by si měly polepšit učitelské profese, a sedmiprocentní zvýšení platů bylo nabídnuto policistům. „Dnešní nabídka je konečná,“ cituje Sunaka zpravodajský portál ABCNews.com. „O platech již další jednání neproběhnou. Již nebudeme jednat o nastavení platů pro tento rok a žádný počet stávek nezmění naše rozhodnutí,“ dodal rozhodně premiér Sunak.

Na rutinní zákrok čeká skoro 7,5 milionu Britů

Sunak zmínil, že akceptoval návrhy odborníků. Ty považoval za „férovou dohodu pro britské daňové poplatníky“. Předseda britské vlády zároveň na stávkující apeloval, aby udělali dobrou věc a řekli ano. Zda bude nabídka vyslyšena, zatím není jasné.

Protesty zdravotnického personálu nicméně paralyzují britský zdravotnický systém. Jen během posledních stávek muselo být odloženo kolem 650 tisíc chirurgických zákroků. Britská BBC uvedla, že ke konci května čekalo na rutinní zákrok rekordních 7,47 milionu pacientů.

Zdeňka Musilová