Ilustračníf oto: Pixabay

Německé ministerstvo zdravotnictví se v příštím roce výrazně uskromní. Lauterbachova slabost, kritizuje opozice

Rozpočet Spolkového ministerstva zdravotnictví bude pro příští rok o několik miliard eur hubenější. Šéf rezortu zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) vyhověl požadavku svého koaličního partnera, spolkového ministra financí Christiana Lindnera a přišel s požadovanými úsporami. Lauterbachovu úřadu ale hraje do karet pokles výdajů související s pandemií koronaviru. O rozpočtu Spolkového ministerstva zdravotnictví na rok 2024 informoval odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

O 8,26 miliardy eur (v přepočtu bezmála 200 miliard korun) se v roce 2024 sníží rozpočtované výdaje Spolkového ministerstva zdravotnictví. Vyplývá to z návrhu spolkového rozpočtu, který začátkem července týdne schválila spolková vláda Olafa Scholze, a který kabinetu předložil spolkový ministr financí Christian Lindner (FDP).

Ačkoli se na první pohled jedná o obrovskou částku (výdaje rezortu se podle portálu Tagesschau.de sníží o třetinu), ministerstvu hraje do karet definitivní ústup pandemie koronaviru. Právě se zdravotní krizí způsobenou epidemií SARS-CoV-2 souvisel obrovský nárůst výdajů v minulých letech.

Podle odborného deníku Deutsches Ärzteblatt má asi polovina škrtů jít na vrub poklesu výdajů souvisejících právě s bojem proti pandemii koronaviru. Spolkové ministerstvo zdravotnictví už totiž neplánuje centrální nákupy vakcín proti covidu, za které jen letos plánovalo utratit přibližně tři miliardy eur (přes 70 miliard korun).

Všeobecnou dotaci zdravotnickému systému nesnížíme, dušuje se ministr

O dalších 1,2 miliardy eur bude rezort krátit výdaje do zdravotního fondu, z něhož jsou financovány kompenzace zátěží způsobených koronavirovou pandemií. Vedle toho byly škrtnuty prostředky v objemu 215 milionů eur, které byly původně vyčleněny přímo na boj proti pandemii.

Zbývající část škrtů se už dotkne výdajů, které s pandemií koronaviru nesouvisí. V příštím roce se tak o dvě miliardy eur (asi 48 miliard korun) sníží doplňková dotace ze spolkového rozpočtu do fondu zdravotního pojištění, o miliardu eur (skoro 24 miliard kroun) se sníží dlouhodobá půjčka fondu zdravotního pojištění a konečně o miliardu eur se sníží jednorázová dotace na pojištění dlouhodobé péče.

Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach ovšem okamžitě zdůraznil, že v rámci dlouhodobé péče nedojde k žádnému krácení dávek. Spolkový ministr financí Christian Lindner potvrdil, že jeho vládní kolega by měl s krácením těchto výdajů problém.

Karl Lauterbach také ubezpečil, že se pro rok 2024 neplánuje žádné krácení všeobecné dotace ze spolkového rozpočtu do fondů zákonného zdravotního pojištění (GKV). Ta zůstává na úrovni 14,5 miliardy eur (asi 345 miliard korun). Spolková vláda se ale v koaliční smlouvě zavázala, že tuto dotaci bude pravidelně valorizovat. “Koalice nyní nečinně přihlíží, zatímco zdravotnictví i sociální péče finančně krvácejí,” uvedla pro Tagesschau.de Carola Reimannová, šéfka zdravotní pojišťovny AOK.

Krácené budou i výdaje na výzkum následků covidu

Úpravy rozpočtu Spolkového ministerstva zdravotnictví se dotkly také výdajů na vědu a výzkum. Na jedné straně byly posíleny výdaje v této položce o téměř pět milionů eur na necelých 30 milionů, zároveň ale nejspíše bylo upuštěno od Lauterbachova záměru vyčlenit na kompenzace a výzkum dlouhodobých následků covidu 100 milionů eur. O těchto prostředcích Lauterbach hovořil ještě letos v dubnu, s penězi však podle deníku Deutsches Ärzteblatt v rozpočtu počítáno není.

Tuto skutečnost ostře kritizoval bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek (CSU). „Je nepřijatelné, že pomoc pacientům s dlouhodobými následky covidu a na výzkum těchto následků ve výši 100 milionů eur nakonec v rozpočtu Spolkového ministerstva zdravotnictví není,“ uvedl Holetschek pro Deutsches Ärzteblatt. Šéf bavorského zdravotnického rezortu to dokonce označil za „známku neúspěchu celé spolkové vlády“.

Zdeňka Musilová