Ilustrační foto: Cornelis de Vos – Bakchovo vítězství, Museo del Prado, Madrid. Licence: Public Domain

Populární přípravky pro léčbu cukrovky a obezity jsou podezřelé z rizika myšlenek na sebevraždu a sebepožkozování. Evropská léková agentura je prošetřuje

Možné riziko myšlenek na sebevraždu a sebepoškozování u léčivých přípravků obsahujících účinné látky označované jako agonisté receptoru GLP-1 přezkoumají experti Evropské lékové agentury. Upozornil na to Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) na svých webových stránkách. Agonisté receptoru GLP-1 jsou veřejnosti známé pod svými obchodními názvy jako například Ozempic a Wegovy (které obsahují účinnou látku semaglutid), nebo Saxenda a Victosa (liraglutid). Tyto léky se používají k léčbě diabetu 2. typu a k léčbě obezity. Zejména účinné snižování hmotnosti zajistilo přípravkům popularitu. Zdravotnický deník už několikrát upozornil na to, že to nejsou zázračné pilulky na hubnutí, ale léky se svými limity i riziky, psali jsme například zde, zde a zde.

Jak informoval SÚKL, farmakovigilanční výbor pro posuzování rizik léčivých přípravků (PRAC) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) zahájil přehodnocení údajů o možném riziku sebevražedných myšlenek a myšlenek na sebepoškozování u léčivých přípravků obsahujících léčivé látky označované jako agonisté receptoru GLP-1.

Přehodnocení bylo spuštěno Islandskou lékovou agenturou na základě hlášení podezření na nežádoucí účinek, které popisovaly sebevražedné myšlenky a sebepoškozování u lidí užívajících liraglutid a semaglutid. Úřady dosud identifikovaly 150 hlášení o možných případech sebepoškozování a sebevražedných myšlenkách, která analyzují.

Zejména liraglutid a semaglutid jsou široce používány. Podle SÚKL je k dnešnímu dni je expozice více než 20 milionů pacientoroků (jeden pacientorok je ekvivalentem jednoho pacienta, který užívá lék po dobu jednoho roku). Zatím není jasné, zda hlášené případy souvisejí se samotnými léčivými přípravky nebo se základním onemocněním pacientů či jinými faktory, upozorňuje lékový ústav.

Přehodnocení se provádí v rámci tzv. Signálové procedury. Signál je informace o nové nežádoucí příhodě, která je potenciálně způsobena léčivým přípravkem, nebo o novém aspektu známého nežádoucího účinku, který vyžaduje další zkoumání. Přítomnost signálu nemusí nutně znamenat, že daný nežádoucí účinek je způsoben léčivým přípravkem.

Liraglutid a semaglutid jsou schváleny také pro dosažení úbytku hmotnosti, společně s dietou a fyzickou aktivitou u lidí, kteří jsou obézní nebo mají nadváhu a zároveň je u nich přítomen alespoň jeden zdravotní problém související s nadváhou. Sebevražedné chování není v současné době uvedeno jako nežádoucí účinek v informacích o přípravku u žádného agonisty receptoru GLP-1.

Přehodnocení bylo zahájeno dne 3. července 2023 a nyní byl rozšířeno o další agonisty receptorů GLP-1. Očekává se, že toto přehodnocení bude dokončeno v listopadu 2023.

SÚKL zdůrazňuje, že stejně jako u všech léků se pacientům a zdravotnickým pracovníkům doporučuje používat agonisty receptoru GLP-1 v souladu se schválenými informacemi o přípravku. Pacienti a zdravotničtí pracovníci by také měli hlásit podezření na nežádoucí účinky příslušným orgánům. Informace o tom, jak hlásit podezření na nežádoucí účinky, jsou k dispozici v příbalových informacích a na webových stránkách národních lékových agentur. Pro pacienty a zdravotnické pracovníky v České republice, kteří předávají svá hlášení SÚKL, je tato informace uvedena zde: Nežádoucí účinky (sukl.cz).

-cik, SUKL-