Předseda vlády Pedro Sánchez představuje priority španělského předsednictví v Radě EU. Foto: Spanish presidency of the Council of the EU, Pool Moncloa/Diego del Monte y Jorge Villar

Španělské předsednictví Rady EU se zaměří na dostupnější péči pro vzácné nemoci i podporu duševního zdraví

Zlepšení zdraví evropských občanů prostřednictvím strategické reflexe v oblastech jako jsou vzácná onemocnění, dětská obezita, antimikrobiální rezistence, ale také duševní zdraví. To jsou priority španělského předsednictví Rady EU v oblasti zdravotnictví, které cílí mimo jiné na posílení lékové soběstačnosti Evropské unie. Informuje o tom oficiální web předsedy španělské vlády a Rady ministrů.

Španělské předsednictví v Radě Evropské unie, které potrvá do 31. prosince, si ve svém programu stanovilo čtyři priority, kterým se chce věnovat. Jedná se o reindustrializaci EU a zajištění otevřené strategické autonomie, ekologickou transformaci a přizpůsobení se změnám v oblasti životního prostředí, prosazování větší sociální a ekonomické spravedlnosti a posílení evropské jednoty.

Co se týče priorit v oblasti zdravotnictví, španělský ministr zdravotnictví José Miñones usiluje o posílení stabilního, inovativního a udržitelného farmaceutického prostředí, pro který je klíčová dostatečná autonomie v oblasti léčiv. Španělsko v současnosti pracuje na novém plánu pro farmaceutický průmysl, jehož součástí je rozvoj generických a biologických léčiv, která dle ministra zdravotnictví potřebují získat lepší hodnocení v oblasti referenčních cenových systémů, aby se předešlo ztrátě komerčního zájmu. Na konci července se bude konat neformální setkání ministrů (RIM) ve městě Las Palmas na Kanárských ostrovech, kde dojde k prezentaci výstupů projektu Otevřené strategické autonomie (OSA), jehož cílem je posílení evropské soběstačnosti a nezávislosti v různých oblastech.

„Lidé se vzácnými nemocemi často čelí problémům s přístupem k novým a účinným způsobům léčby. Úsilí španělského předsednictví EU podpořit farmaceutické inovace a rozšířit nákup nových léků je pro naši komunitu nesmírně důležité. Vzhledem k nedávným přelomovým návrhům Evropské komise a podpoře inovací bude španělské předsednictví EU hrát klíčovou roli,“ okomentoval zdravotní priority španělského předsednictví generální ředitel EURORDIS, neziskové aliance více než 1000 organizací s pacienty trpícími vzácnými onemocněními, Yann Le Cam.

Ministr zdravotnictví José Miñones rovněž upozornil na stigmatizaci a diskriminaci související s onemocněním HIV. Z tohoto důvodu se chce Španělsko připojit ke globální alianci UNAIDS zaměřené na problematiku související s touto nemocí. Po Lucembursku se tak stane už druhou zemí v Evropské unii, která do aliance vstoupí.

Španělské předsednictví si klade za cíl prosadit také rozšíření práv u pracovníků v různých oblastech. Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) se v rámci předsednictví účastní konference na téma Řízení psychosociálních rizik při práci a prevence jejich dopadu na fyzické a duševní zdraví na pracovišti. Agentura rovněž představí první zjištění týkající se průzkumu vystavení pracovníků rizikovým faktorům rakoviny v Evropě. Akce se bude konat v listopadu v Madridu.

Jednotný přístup k duševnímu zdraví

V neposlední řadě se chce španělské předsednictví zaměřit i na duševní zdraví a boj proti stigmatu „nechtěné osamělosti“. Podle ministra zdravotnictví Josého Miñonese je Španělsko připravené zpřístupnit Evropské unii veškeré znalosti a zkušenosti, aby mohla v této oblasti pokročit vpřed. Španělsko má v současnosti zatím dva programy, které se věnují problematice duševního zdraví: Strategii duševního zdraví 2022–2026 a Akční plán 2022–2024. Předpokládá se také třetí program globálního opatření proti samotě, na jehož návrhu vláda pracuje.

-ns-