Obrovský prostor pro spolupráci s Tchaj-wanem vidí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v oblasti léčiv, s jejichž výpadky se Česko potýká. Foto: MZ ČR.

Válek: Česko se může na Tchaj-wanu inspirovat ve využívání technologií a umělé inteligence

Česko se může na Tchaj-wanu inspirovat ve využívání technologií a umělé inteligence ve zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) to dnes řekl po podpisu memoranda o porozumění mezi Českou ekonomickou a kulturní kanceláří Tchaj-pej a Tchajpejskou hospodářskou a kulturní kanceláří v Praze o spolupráci ve zdravotnictví.

„Jsou velmi daleko co se týče využití umělé inteligence především v oblasti onkologie a ve využití pokročilých IT technik, tady si myslím, že můžeme velmi úzce spolupracovat,“ řekl Válek. „Věřím, že takto umožníme i našim odborníkům, aby s odborníky z tchajpejských univerzit mohli úžeji spolupracovat a využívat tyto technologie a metody daleko lépe na půdě mezinárodních projektů,“ dodal.

„Vlastimil Válek (…) navazuje na úspěšnou spolupráci, kterou s Tchaj-wanem posunuli na novou úroveň předsedkyně Poslanecké sněmovny a předseda Senátu při svých návštěvách Tchaj-wanu. Velmi se na další vzájemně výhodnou spolupráci těším,“ uvedl v tiskové zprávě ministerstva zdravotnictví ministr zdravotnictví Tchaj-wanu Sue Žuej-juan.

Zástupci tchajwanské strany také poděkovali Česku za podporu v její snaze získat statut pozorovatele Světové zdravotnické organizace (WHO). Válek zmínil také možnou spolupráci nemocnic, digitální zdraví, globální zdravotní bezpečnost a zdravotnické přístroje. V době, kdy se ČR nejvíc potýkala s nedostatkem léčiv, mluvil Válek o Tchaj-wanu nebo Jižní Koreji jako o potenciálních dovozcích léčiv. „Je bezesporu obrovský prostor pro tuto spolupráci. Mají i výrobu aktivních preparátů, jsou to i čipy, které se využívají ve zdravotnických zařízeních,“ dodal.

Náměstek ministra zahraničí Tchaj-wanu Roy Chun Lee, který byl u podpisu přítomný formou telekonference, uvedl, že spolupráce mezi jeho zemí a ČR začala už v době pandemie covidu-19. Česko ostrovní zemi darovalo 40.000 dávek vakcín proti covidu od firmy Moderna, do ČR naopak putovalo pět výrobních linek na respirátory.

Jednu linku získal stát, čtyři soukromá firma. „Naše celkové výrobní kapacity byly i v době pandemie covidu extrémní, disponujeme tak dostatečnými skladovými zásobami, takže samotná výroba již delší dobu neprobíhá s ohledem na současný malý zájem o ochranné prostředky,“ uvedl na dotaz ČTK spoluzakladatel společnosti Good Mask Martin Ladyr.

Firma proto podle něj s tchajwanskou stranou vyjednala poskytnutí linek technickým vysokým školám pro výzkumné účely. Dvě dostane Technická univerzita v Liberci, o dalších dvou se podle Ladyra zatím jedná.

Česko se podobně jako většina států v otázce Tchaj-wanu drží politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu. V posledních letech ale zintenzivnilo svou podporu Tchaj-wanu. Ostrov navštívilo několik českých politiků včetně předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Vystrčil tak učinil i přes silný nesouhlas Číny, tehdejšího prezidenta Miloše Zemana a tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Současný prezident Petr Pavel po svém zvolení telefonicky hovořil s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Tchaj-wan, který Čína pokládá za součást svého území, nemá formální diplomatické vztahy s žádnou evropskou zemí s výjimkou Vatikánu. Peking pravidelně kritizuje jakékoli formy kontaktu mezi tchajwanskými a zahraničními činiteli, které označuje za povzbuzování ke globálnímu uznání odděleného statusu Tchaj-wanu od Číny.

-čtk-