Foto: Freepik.com

Vláda schválila novelu zákona o zdravotních službách

Vláda na dnešním jednání schválila novelu zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. Cílem je právně upravit a zjednodušit vedení zdravotnické dokumentace v souvislosti s elektronizací zdravotnictví, zpřesnění právní úpravy Národního zdravotnického informačního systému a zavedení definice telemedicínských zdravotních služeb a základní právní rámec jejich poskytování.

Novela zavádí definici telemedicíny a základní rámec jejího používání pro právní jistotu poskytovatelů, zdravotnických pracovníků a pacientů. Dosud není v zdravotnických právních předpisech žádná zmínka o telemedicíně, a to vyvolává u poskytovatelů zdravotních služeb a zdravotnických pracovníků právní nejistotu, pokud jde o možnost a podmínky poskytování. Telemedicína se tak díky změně zákona stane právně povoleným způsobem poskytování zdravotních služeb se svými rámcovými podmínkami.

„Novela má za cíl poskytování zdravotních služeb pacientům prostřednictvím telemedicíny – například konzultace, posuzování snímků ze zobrazovacích metod a telemonitoring – umožnit, a to v souladu s pravidly vědy a uznávanými medicínskými postupy a při respektování individuality pacienta,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Konkrétní možnosti telemedicíny podle Pavlovice ještě později určí jednání pojišťoven s lékaři. Využívání moderních technologií by podle něj mělo umožnit například chronickým pacientům, aby nedocházeli za lékařem osobně v době chřipkové epidemie. Lékaři by mohli sdělit své výsledky, ten by pak na dálku rozhodl o další medikaci.

Novela také nastavuje jasná pravidla pro vedení elektronické zdravotnické dokumentace, která mají usnadnit digitalizaci zdravotnictví a podpořit vedení zdravotnické dokumentace v čistě elektronické podobě. Nově také upřesňuje úpravy Národního zdravotnického informačního systému (NZIS). Jde především o nápravu nekorektních odkazů v rámci hlášení do systému a zpřesnění vykazovaných parametrů.

-red-, -čtk-