Kontaktní centrum Sananim na Praze 5. Foto: Nela Slivková

Za den přijde i 160 lidí. Kapacity center pro závislé v  Praze nestačí

Pouze dvě kontaktní centra na celou Prahu. Taková je bilance zařízení, která poskytují služby lidem se závislostmi. Kapacity těchto center ale zdaleka nestačí odbavovat všechny příchozí klienty, jejichž počet se stále zvyšuje. Fungování nízkoprahových adiktologických služeb se věnovala konference neziskové organizace Podané ruce na téma infekční nemoci a zdraví u lidí se závislostí.

V rámci konference, která se konala 15. a 16. června v Praze, měli návštěvníci možnost nahlédnout do praxe hned několika pražských zařízení, která pomáhají s prevencí, léčbou a resocializací závislých lidí v České republice. Jednou z nich je například nezisková organizace Sananim, která v Praze působí od roku 1990 a získala ocenění Neziskovka roku 2021.

„97 procent našich klientů injekčně užívá drogy. Jedná se především o užívání pervitinu, ale také o opiáty,“ vysvětluje na začátku prohlídky adiktoložka Ria Al-Halabiová. Odhadem přijde do kontaktního centra denně 130 až 160 klientů s různými potížemi. „V Praze existovaly pouze tři kontaktní centra, z nichž jedno bylo v letošním roce uzavřeno. Bohužel ne všechny obce a městské části jsou ochotny tato centra podporovat, i když v Praze by jich mělo být mnohem víc,“ konstatuje Ria a dodává, že pro jejich kontaktní centrum je to opravdu nepříznivá situace, protože jeho kapacity jsou přetížené.

Vstupní místnost centra

Sananim cílí na specifické služby u všech klientů. Jako jedna z mála organizací v Česku například poskytuje péči o závislé matky s dětmi. Soustředí se také na rozvoj Case managementu, který je postaven na práci v přirozeném prostředí klienta. V roce 2017 zahájila provoz Adikotologické kliniky, pod kterou spadá hned několik zařízení – Adiktologická ambulance pro dospělé i mladistvé, Poradna pro rodiče, Specializovaná ambulantní služba CADAS, Gambling ambulance a Pracovní a sociální agentura, které spolu vzájemně spolupracují. 

Drogy i alkohol. Závislostí u klienta je často několik

Nádoba na použité jehly klientů. Pracovníci centra použité jehly vymění za čisté.

Organizace postupuje v rámci principu harm reduction neboli minimalizací rizik. Pokud tedy klienti nepřistoupí na změnu životního stylu a abstinenci, organizace se jim snaží pomoci snížit rizika k sobě samému i k jeho okolí. Moderní strategii dlouhodobě prosazuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.  

Kontaktní centrum Sananim je pro klienty otevřené každý den, včetně víkendů a svátků. Jednou týdně je k dispozici také psychiatr, který s klienty vede individuální sezení, což v těchto typech zařízení většinou není standardem. „Náš typický klient je člověk bez domova. Je problematické, že v Praze není dostatek bydlení a dalších doprovodných služeb pro osoby bez domova, které užívají drogy. Tito lidé často užívají drogy včetně alkoholu, proto jsou vylučováni z ubytovacích zařízení, nocleháren či dalších programů. Mnoho klientů tak žije ve stanech, squatech či zcela bez přístřeší. V rámci Prahy se mezi sebou často vzájemně znají,“ upřesňuje Ria a doplňuje, že klienti se v centru mohou zapojovat do práce, za kterou dostanou zaplaceno v rámci dohody o provedení práce. Jedná se brigádu v rámci každodenního úklidu či o tréninkové pracovní místo, kde klienti v užší spolupráci pracují pravidelně a dlouhodoběji. 

Centrum cílí na pravidelnou prevenci

Díky grantu od firmy Gilead může centrum testovat klienty na hepatitidu typu C. Testování probíhá na přístroji GeneExpert každý den a výsledek je k dispozici téměř okamžitě, a navíc s příjemným bonusem.

Přístroj GeneExpert na testování hepatitidy typu C.

„Když se u nás klient nechá otestovat, dostane stravenku na jídlo,“ uvádí Ria. Tato strategie incentivní terapie je jednou z cest, jak podpořit motivaci klientů k pravidelnému testování. Pokud je klient na hepatitidu pozitivní, centrum mu může pomoct vybrat vhodného hepatologa, absolvovat vyšetření nebo pohlídat termíny kontrolních odběrů. Klienti se mohou nechat zdarma otestovat také na onemocnění HIV nebo syfilis.

Foto a text: Nela Slivková

Terapeutická místnost, kde probíhá individuální sezení s pracovníky centra, ale také mezi psychiatrem a klientem či hromadné setkání s několika klienty v rámci otevřené skupiny.
V centru se také pravidelně střídají dva medici, kteří klientům poskytují základní ošetření.