Foto: Pixabay

Americká farmaceutická skupina Biogen posílí na poli vzácných chorob. Za 160 miliard koupí společnost Reata

Pro nového šéfa americké farmaceutické skupiny Biogen Christophera Viehbachera to bude velká premiéra. Biogen totiž poprvé pod jeho vedením uzavře velký akviziční kontrakt. Za více než sedm miliard dolarů převezme společnost Reata Pharmaceuticals a posílí tak svou pozici v oblasti léčby vzácných chorob. Viehbacher si od obchodu slibuje návrat společnosti Biogen k růstu. S odkazem na informace Biogenu to uvedly například agentura Reuters nebo odborný portál Fiercepharma.com.

Když Christopher Viehbacher na přelomu července a srpna oznamoval finanční výsledky společnosti Biogen za druhé letošní čtvrtletí, během tiskové konference mu byl položen dotaz, jak velký má tato americká farmaceutická skupina potenciál pro akvizice. Viehbacher jen lakonicky odpověděl: „Máme, tuším, asi 7,3 miliardy dolarů v hotovosti.”

Tím fakticky předznamenal, že se schyluje k první akvizici, kterou v čele Biogenu bude provádět. O čtyři dny později pak společnost Biogen představila návrh na odkup společnosti Reata Pharmaceuticals, za jejíž akcie Biogen zaplatí 172,50 dolaru za jeden kus. To znamená, že za celou tuto texaskou farmaceutickou společnost zaplatí právě zmíněných 7,3 miliardy dolarů, což v přepočtu dělá přes 160 miliard korun.

60procentní prémie

Biogen za Reatu zaplatí asi o 60 procent více, než činila tržní cena během poslední burzovní seance před oznámením akvizice. Akcie Reata Pharmaceuticals se obchodovaly pod 109 dolary, načež vystřelily až ke 167 dolarům. Biogen tedy připlatí ještě zhruba pět dolarů za každou akcii.

Nabízí se otázka, co si Biogen od akvizice slibuje. Hlavním důvodem je, že Biogen prostřednictvím společnosti Reata Pharmaceuticals získá lék Skyclarys, který nedávno získal povolení od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Lék je určen pro léčbu Friedrichovy ataxie. Jedná se o automazálně recesivní dědičné onemocnění zadních míšních provazců a mozečku, které se projevuje degenerací nervové tkáně hlavně v oblasti mozečku, který řídí motoriku a rovnováhu.

Vzácná nemoc, co ničí nervovou tkáň

Výskyt choroby v populaci se pohybuje kolem 1 ku 50 tisícům. Ve Spojených státech bylo diagnostikováno kolem pěti tisíc případů, celosvětově tímto onemocněním trpí asi 22 tisíc lidí. Společnost Reata Pharmaceuticals očekává, že lék Skyclarys by na trhu mohl být dostupný do konce tohoto čtvrtletí.

Cena roční terapie by se měla pohybovat kolem 370 tisíc dolarů (v přepočtu asi 8,2 milionu korun). Podle Mauryho Raycrofta, analytika společnosti Jefferies, má Skyclarys potenciál generovat jen v USA tržby kolem 400 milionů ročně, a to do konce této dekády. Společnost Reata Pharmaceuticals rovněž požádala o schválení léku Skyclarys v Evropě. Pokud se nevyskytnou komplikace, lék by mohl být k dispozici na evropském trhu začátkem příštího roku, odhaduje portál Fiercepharma.com.

Akvizice přichází jen krátce poté, co Biogen zveřejnil své plány na redukci nákladů. To mimo jiné znamená propuštění tisícovky zaměstnanců, což představuje kolem jedenácti procent z jejich celkového počtu. Tržby Biogenu se totiž za poslední tři roky propadly z téměř 14,5 miliardy dolarů v roce 2019 na loňských 10,2 miliardy.

Zdeňka Musilová