Foto: Public Domain Pictures

Co nám nedá spát aneb nejčastější noční můry

Fyzická agrese, konflikt či bezmoc – to jsou nejčastější témata, okolo kterých se točí naše noční můry, tedy sny, ze kterých se úděsem probudíme. Možným vysvětlením pro část nočních můr přitom může být snaha mozku nacvičit si reakci na nebezpečné situace. Článek publikovaný v časopise Psychology Today shrnuje jedenáct témat, která nám nejčastěji naruší klidné spaní.

Noční můry jsou definovány jako děsivé sny, které způsobují, že se spící probudí. Liší se rak od špatných snů, které jsou běžnější a méně emocionálně intenzivní. Silné emoce, které přicházejí s nočními můrami, mohou přetrvávat i po probuzení, a může trvat několik minut, než se nervový systém uklidní.

To, okolo čeho se nejčastěji noční můry točí, pomohla poodhalit studie, v jejímž rámci si 331 účastníků zapisovalo sny, které si pamatovali po dobu dvou až pěti týdnů. Tímto způsobem se povedlo získat téměř 10 tisíc záznamů snů. Platí přitom, že pokud se podíváme na obsah nočních můr, zhruba polovina z nich zahrnovala dvě témata. Tyto noční můry jsou idiopatické, což znamená, že nemají známý spouštěč, jako je trauma.

Jaká jsou tedy nejčastější témata nočních můr?

1. Fyzická agrese (48,6 procenta). Téměř polovina zaznamenaných nočních můr zahrnovala vyhrožování nebo skutečný fyzický útok ze strany jiné osoby, což je zdaleka nejčastější téma noční můry. Může jít třeba o únos nebo napadení.

2. Mezilidský konflikt (21 procent). Druhým nejčastějším tématem byly negativní zkušenosti s jinou osobou, ale bez zjevného násilí, tedy například intenzivní hádka nebo urážení či ponižování.

3. Selhání nebo bezmoc (16,2 procenta). Noční můry s tímto tématem zahrnují, že se nám nedaří dosáhnout kýženého cíle. Můžete jít například o hroznou chybu, ze které se nejde vzpamatovat, nebo ztráta schopnosti mluvit.

4. Pronásledování (11,1 procenta). Útěk před ohrožením je klasické téma noční můry. Pronásledovatel, který může být nepochopitelně rychlý, se blíží a hrůza narůstá s tím, jak se útěk začne jevit jako nemožný.

5. Přítomnost zla (11,1 procenta). Další časté téma nočních můr je přítomnost zlé síly, jako je duch nebo monstrum. Tyto noční můry mohou být také o tušené přítomnosti bez viditelného tvora nebo o posedlosti přítomností zla.

6. Obavy související se zdravím a smrtí (9,1 procenta). Vy nebo někdo, koho milujete, jste velmi nemocní, zranění nebo v noční můře zemřete. Takovým klasickým tématem noční můry související se zdravím je, že se vám lámou nebo vypadávají zuby.

7. Nehody (8,7 procenta). V noční můře může dojít k autonehodě, pádu z útesu nebo jakémukoliv jinému neúmyslnému činu, který vede k nebezpečí nebo újmě. Většina lidí se probudí uprostřed pádu.

8. Obava a starost (8,7 procenta). Někdy člověk ani neví, co je vlastně ve snu hrozba, ale má stále větší pocit neklidu. Například si náhle uvědomí, že se stane něco velmi špatného, i když neexistuje žádný konkrétní obávaný výsledek, na který by šlo poukázat.

9. Hmyz a škůdci (6,7 procenta). Zvířata, která ve skutečném životě považujeme za odpudivá či špinavá, jako jsou krysy, mouchy, pavouci či hadi, se mohou objevit i v děsivých snech. Někdy hrůza pochází ze zamoření, jako je odpadkový koš plný červů, zatímco jindy jde o kousnutí nebo bodnutí.

10. Katastrofa či kalamita (5,5 procenta). Tématem nočních můr také bývají požáry, povodně, přílivové vlny nebo tornáda.

11. Environmentální abnormalita (4,7 procenta). A konečně, některé noční můry jsou o nepravděpodobných událostech kolem spícího, které by se ve skutečném životě nemohly stát. Může se vám třeba zdát, že se skříň v ložnici se náhle zvětší na dvojnásobek. Bizarnost těchto abnormalit přispívá k pocitu hrůzy.

I když žádný z těchto typů nočních můr není příjemný, autoři studie nabízejí jednu možnou útěchu: Noční můry nás mohou připravovat na zvládnutí reálných hrozeb. Konfrontace s hrozbami v bezpečném (i když děsivém) prostředí snů může naší mysli pomoci nacvičit problémy, které skutečně nastanou. Je však nepravděpodobné, že by toto vysvětlení odpovídalo za všechny noční můry – asi nebudeme cvičit reakci na spontánně se rozrůstající nábytek v ložnici. K pochopení možných souvislostí mezi obsahem nočních můr a reálnými hrozbami je tak zapotřebí další výzkum.

-mk-