Jeanne Marrazzo. Foto: NIAID

Expertka na pohlavně přenosné choroby přebírá post po Antoni Faucim

Sehrál zásadní roli během pandemie covid-19 a je jednou z vedoucích světových institucí pro výzkum a zvládání infekční chorob. Nyní ale Národní ústav pro alergie a infekční nemoci s rozpočtem více než 6 miliard amerických dolarů mění své vedení. Profesora Antoni Fauciho, který instituci vedl od roku 1984 a z funkce odešel v prosinci 2022, vystřídá profesorka Jeanne Marrazzo, jež nyní vede oddělení infekčních chorob na University of Alabama School of Medicine a mimo jiné se specializuje na problematiku prevence přenosu HIV a pohlavně přenosných chorob. Její nástup je o to důležitější v době, kdy USA v posledních letech čelí epidemii kapavky, syfilis a chlamydiových infekcí.

Národní ústav pro alergie a infekční nemoci (NIAID) je jednou z nejdůležitějších amerických institucí v oblasti medicíny. Jeho roční rozpočet činí 6,3 miliardy dolarů, tedy asi 139 miliard korun, a spadá pod něj dalších 27 ústavů a center. Americký deník The Washington Post o této instituci píše jako „o vlajkové lodi biomedicíny“, která je však pod velkým tlakem republikánů a současně musí čelit „trendu k antivědě!, jak situaci popsal její někdejší ředitel profesor Antoni Fauci. Ten NIAID vedl od roku 1984 a svůj úřad opustil v prosinci loňského roku.

Nyní bylo oznámeno jméno nové ředitelky, profesorky Jeanne Marrazzo, jež nyní vede oddělení infekčních chorob na University of Alabama School of Medicine a patří mezi světovou špičku na poli pohlavně přenosných infekcí, zejména v tom, jak ovlivňují ženské zdraví. Novou funkci by měla oficiálně převzít během podzimu tohoto roku.

„Doktorka Marrazzo má bohaté zkušenosti s významnými mezinárodními klinickými studiemi a translačním výzkumem, řízením komplexního organizačního rozpočtu, který zahrnuje také financování výzkumu a mentoring stážistů ve všech fázích jejich profesního rozvoje. Těším se, až doktorku Marrazzo přivítám ve vedení NIAID,“ uvedla v prohlášení pro média profesorka onkologické chirurgie Lawrence A. Tabak, zastupující ředitelka NIAID, která úřad vede po loňském odchodu profesora Fauciho, jenž stál včele úřadu 38 let.

Jako nastupující ředitelka bude profesorka Marrazzo dohlížet na instituci, jejímž cílem je na základě výzkumu posunout znalosti, diagnostiku a léčbu infekčních, imunologických a alergických onemocnění. Pod NIAID spadá dalších 27 výzkumných ústavů a center napříč USA a také v zahraničí. Mezi nimi jsou například Vaccine Research Center v Bethesdě v Marylandu. Vzhledem k rozsahu svých činností je NIAID jedinečnou institucí schopnou reagovat na hrozby veřejného zdraví, ať už se jedná o HIV, Ebolu nebo covid-19. Díky práci vědců a vědkyň bylo možné zlepšit diagnostiku i léčbu mnoha infekčních onemocnění a do praxe se dostaly například nové diagnostické testy, vakcíny či další nové medicínské technologie.

Úspěšná vědkyně, která ukázala, jak stigmatizace škodí veřejnému zdraví

Profesorka Jeanne Marrazzo má za sebou velmi zajímavou kariéru, v jejímž rámci se věnovala různým aspektům pohlavně přenosných chorob, což může být v současné epidemiologické situaci v USA obzvláště cenné. Podle údajů Centers for Disease Control and Prevention (CDC) „nejeví epidemie pohlavně přenosných chorob (pozn. redakce – kapavky, syfilis a chlamydiových infekcí) žádné známky poklesu“. Na základě letošního reportu, který analyzuje data z roku 2021, mezi lety 2020 a 2021 došlo k nárůstu případů syfilis o 32 procent, což mimo jiné vedlo k úmrtí 220 dětí v děloze matky nebo krátce po porodu. Počet případů kapavky vzrostl o čtyři procenta a stejně tak i případy chlamydiových infekcí. O to potřebnější je tak v USA kvalitní zdravotní péče, ale také na faktech postavená sexuální edukace, která reaguje na přetrvávající mýty a pověry.

„Doktorka Marrazzo zasvětila svou kariéru boji proti pohlavně přenosným chorobám,“ okomentoval její volbu David C. Harvey, výkonný ředitel ve director of the National Coalition of STD Directors, který doufá, že výběr její osoby zajistí, že „tyto infekce budou brány vážně v prostředí národní politiky“.

Jak ale upozorňuje portál Vox.com, rozpočet na řešení pohlavně přenosných chorob v USA už mnoho let za sebou výrazně klesá. Jedním z úkolů, kterým by se NIAID pod novým vedením měla věnovat, je podle něj vývoj nových testů na pohlavně přenosné choroby, které ukáží výsledky okamžitě bez nutnosti čekat několik dnů na výsledky. Právě toto prodlení podle něj často vede k tomu, že se část nakažených pacientů do zdravotnického zařízení už nevrátí a nijak se neléčí. „Pokud dokážeme postoupit v oblasti lepší a rychlejší diagnostiky, nové třídy terapeutických léků a vakcín, přivede nás to na dlouhou cestu s cílem snížit počet případů pohlavně přenosných chorob v USA. Nikdo jiný tomu lépe nerozumí než doktorka Marrazzo,“ dodal.

Jedna z nejvýznamnějších vědeckých prací profesorky Marrazzo, jak připomíná americký zpravodajský portál Vox.com, vznikla v roce 2015 v Africe, kdy se se svým týmem zaměřila na to, jak stigmatizace spojená s tématem HIV negativně ovlivňuje snahy o prevenci šíření této infekce. Proto také profesorka Marrazo stála u vzniku doporučení pro prevenci přenosu HIV zahrnující nejen medicínské intervence, ale na důkazech postavené behaviorální přístupy. Tato doporučení pak byla publikována v Journal of the American Medical Association. Za svou neúnavnou snahu na poli prevence HIV, kdy mimo jiné zdůrazňovala prokázaný pozitivní efekt pre-expoziční profylaxe jak pro zdraví jednotlivce, tak ochranu veřejného zdraví, obdržela v roce 2015 výroční cenu American Sexually Transmitted Diseases Association, což je nejvyšší možné ocenění v oboru.

Vedla také řadu výzkumů v oblasti ženského zdraví, zejména velmi častého a nepříjemného bakteriemi způsobeného zánětu pochvy či vlivu hormonální antikoncepce na infekce ženských reprodukčních orgánů. Také se věnovala výzkumu léčbě pohlavně přenosných chorob u HIV pozitivních pacientů či terapii kapavky rezistentní na antibiotika. Mimo jiné zasedala ve vedení American Board of Internal Medicine (ABIM) či ABIM Infectious Disease Specialty Board. Tedy má zkušenosti jak v oblasti výzkumu, včetně jeho managementu, tak s řídícími pozicemi v medicíně.

K důležitým tématům její kariéry patří také zdraví LGBT+ osob a odstraňování bariér, kterým tito lidé v přístupu ke zdravotní péči čelí (a jenž v konečném důsledku ohrožují veřejné zdraví celé populace). Jak připomíná americký magazín Advocate, který se věnuje právě tématům souvisejícím s LGBT+ populací, profesorka Marrazzo je jako lesba vůbec prvním zástupcem této komunity v této vrcholné funkci ve vedení NIAID. Její jmenování ocenila například organizace PrEP4All, jejímž cílem je zajištění pre-expoziční profylaxe pro všechny, kdo jí potřebují: „V době, kdy hrozba infekčních chorob celosvětově narůstá a téma prevence a sexuálního zdraví žen a LGBTQ se stalo terčem útoků, má již doložený závazek doktorky Marrazzo řešit HIV a pohlavně přenosné choroby u marginalizovaných populací obrovský význam.“

Být věrný vědě je výzva, když narůstá anti-scientismus

Jisté je, že profesorku Marrazzo v nové pozici nečeká nijak snadná práce, a naopak má před sebou řadu výzev, včetně nutnosti čelit rostoucímu politickému tlaku na rozdělení a omezení pravomocí NIAID ze strany amerických republikánů.

„Bohužel v našem současném politickém prostředí bude mít roli hromosvodu pro spoustu nenávistných projevů a útoků. Má ale tvrdou kůži a věřím, že to zvládne,“ je přesvědčený profesor infekční medicíny Michalel Saag, který stejně jako profesorka Marrazzo působí na University of Alabama, spojuje je také více než 20 let profesní spolupráce. Podle něj je jeho kolegyně schopná naslouchat i lidem s opačnými názory, včetně toho, že dokáže čelit politickému tlaku.

Její předchůdce profesor Antoni Fauci, který nebyl zapojen do procesu výběru své nástupkyně, pro deník The Washington Post uvedl, že profesorka Marrazzo bude čelit nemalému tlaku ze strany politiků, obdobně jako během pandemie covid-19 zažil on sám: „Někdy moje lpění na datech a faktech vyvolávalo u lidí s extrémními názory spoustu antagonismu… …věřím však, že to zvládne, pokud zůstane ukotvena ve vědě a důkazech a bude mít otevřenou mysl.“

Jak dále profesor Fauci okomentoval pro televizní stanici CNN, profesorku Marrazzo v nové funkci čeká opravdu nesnadná cesta, kdy se bude muset vypořádat nejen s tím, že se objevují zcela nové infekční choroby a přichází stále sofistikovanější technologie: „Také, a to jsme bohužel viděli v minulých letech, se bude muset potýkat s velmi rozděleným politickým prostředím, kdy došlo k nešťastné politizaci vědy.“

Ludmila Hamplová