Foto: Wallpaperflare.com

Informovaný souhlas musí být i před vyšetřením mediky. V USA mění pravidla

Federální americké ministerstvo zdravotnictví zavedlo nová opatření pro „citlivá vyšetření“ ze strany studentů a studentek lékařských fakult a nově vyžaduje informovaný souhlas od pacientů a pacientek. Nové nařízení se vztahuje na vaginální vyšetření, vyšetření prsou a také vyšetření prostaty. Cílem změny pravidel je chránit pacienty a pacientky před zkušeností, která může být traumatizující. V případě, že fakultní nemocnice daná pravidla nedodrží, nebude poskytnutá péče uhrazena v rámci veřejného systémů Medicare a Mediaid.

Vyšetření citlivých partií lidského těla, tedy vaginy, prsou, konečníku a prostaty, jsou nezbytnou a důležitou součástí studia medicíny, ale také mohou být nesmyslně invazivní a traumatizující pro pacientky a pacienty. Po letech, kdy federální americké ministerstvo zdravotnictví čelilo tlaku ze strany lidskoprávních organizací, ale také některých zákonodárců, mění pravidla pro provádění těchto vyšetření ze strany studentů a studentek lékařských fakult, a nově vyžaduje výslovný souhlas pro provedení těchto vyšetření. Informuje o tom americký medicínský portál STATnews.com a upozorňuje na to, že po léta bylo běžnou praxí provádět tato vyšetření bez souhlasu pacientek a pacientů, včetně anesteziovaných.

„Chceme, aby naši studující měli přístup k těmto vyšetřením, mohli se učit a pokračovat jako dobří lékaři a dobré lékařky. Ale nemůže zapomenout na péči o naše pacienty a pacientky jen proto, aby studující dosáhli dobrého vzdělání. Také nemůžeme ignorovat skutečnost, že takové vzdělání je získáno na základě traumatického zážitku, kterým je vystaveno především mnoho afroamerických žen,“ zdůraznila docentka Keisha Ray, která působí v McGovern Center for Humanities & Ethics, jenže je součástí University of Texas Health Science Center v Houstonu. Podle ní je nové federální nařízení vítaným krokem směrem k obnovení důvěry mezi afroamerickými ženami a zdravotnickým systémem.

V praxi nové nařízení harmonizuje předpisy, které byly doposud upraveny pouze na úrovni jednotlivých amerických států, a výslovně zavádí podmínky pro to, aby mohl být získán souhlas pacientky či pacienta s těmito „citlivými vyšetřeními“. Podle pravidel musí písemný formulář obsahovat název zdravotnického zařízení, popis postupu daného vyšetření, jméno vyšetřujícího, popis výhod i možných rizik, a také jméno lékaře či lékařky, kteří vyšetřovanou osobu informovali o jejím právu na informovaný souhlas. Součástí formuláře musí být také jména a funkce dalších lékařů či lékařek, kteří by mohli dané vyšetření provést, i shrnutí toho, s čím daná osoba výslovně souhlasí, případně jak omezuje provedení konkrétního vyšetření. Vše musí zároveň být stvrzeno podpisy svědků.

Informovaný souhlas je třeba za všech okolností

Federální ministerstvo zdravotnictví v dopise, který obdržely všechny fakultní nemocnice a lékařské fakulty v zemi před několika dny, požaduje, aby daná zdravotnická zařízení vytvořila interní pravidla pro to, aby byl před každým „citlivým vyšetřením“ zajištěn informovaný souhlas ze strany vyšetřované osoby: „Ministerstvo si je vědomo zpráv z médií a odborné literatury, které popisují, že součástí vzdělávání studentů a studentek medicíny jsou pacienti a pacientky, kteří představují subjekt pro intimní vyšetření, včetně vyšetření pánve, prsou, konečníku a prostaty, která jsou prováděna v anestezii, aniž by byl předem zajištěn informovaný souhlas,“ cituje z dopisu zpravodajský portál americké televizní stanice CNN.

Jak popisuje CNN, bohužel je běžnou praxí amerických lékařských fakult, že jsou tato vyšetření prováděna v celkové anestezii bez získání informovaného souhlasu předem. Proto ministerstvo zavádí nová pravidla vyžadující informovaný souhlas i pro případ, že jsou „citlivá vyšetření“ prováděna pro vzdělávací účely studujících lékařských fakult. „Informovaný souhlas je nezbytný pro získání a udržení důvěry mezi pacienty a poskytovateli lékařské péče a respektování pacientské autonomie,“ zdůrazňuje dopis.

Afroameričanky sloužily jako „pokusná morčata“

Ačkoliv se nové federální nařízení může zdát ze středoevropského pohledu „nadbytečné“ či „zbytečně byrokratické“, z pohledu části americké společnosti narovnává historické nespravedlnosti a poněkud temné kapitoly tamní medicíny. „Mnoho informací, které nyní máme o gynekologii a ženském těle, bylo získáno od afroamerických žen, které sloužily jako pokusná morčata,“ dodala docentka Ray s tím, že mnoho nových nařízeních o vyšetření je vztaženo k nemocnicím, které poskytují zdravotní péči z veřejných systému Medicare a Mediaid, jenž využívají právě Afroameričané s nižšími příjmy.

Podle ní tato komunita dlouhodobě upozorňovala na to, že zmiňovaná vyšetření byla prováděna i bez potřebného souhlasu pacientek či pacientů, avšak narážela na nepochopení a ignoranci ze strany zdravotnického systému.

Ludmila Hamplová