Foto: Ukrajinské ministerstvo obrany

Lipavský: Zodpovědní za útok na transfuzní stanici musí být potrestáni

Česko udělá vše, co bude moci, aby byli potrestáni všichni zodpovědní za teroristický čin útoku na transfuzní stanici v ukrajinské Charkovské oblasti. Na twitteru to dnes uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ruská naváděná bomba v sobotu večer zničila transfuzní centrum ve městě Kupjansk, na místě byli podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mrtví a zranění.

„Jsou hlášeni mrtví a zranění. Tento válečný zločin sám o sobě říká vše o ruské agresi. Bestie, které ničí vše, co umožňuje přežít. Porazit teroristy je věcí cti každého, kdo si váží života,“ napsal na Twitteru Volodymyr Zelensky.

Na událost dnes zareagoval také český ministr zahraničí Jan Lipavský. „Útok na transfuzní stanici v charkovské oblasti je jedním z mnoha důkazů ruského nelidského chování. Všichni, kdo jsou zodpovědní za tento teroristický čin, musí být potrestáni a Česko pro to udělá vše, co bude moci,“ napsal Lipavský.

Ukrajinský prezident v sobotu o něco dříve rovněž informoval o zásahu továrny na výrobu leteckých motorů Motor Sič v Záporoží. Ruské útoky přišly několik hodin poté, co ukrajinský dron zasáhl ruský tanker v blízkosti Kerčského průlivu mezi Krymem a Ruskem.

-čtk, mk-