Ilustrační foto: Pixabay

Platba za státní pojištěnce vzroste na 2085 korun

Stát by měl v příštím roce platit zdravotním pojišťovnám za důchodce, dětí a další státní pojištěnce měsíčně 2085 korun. Proti letošnímu roku se platba zvýší o 185 korun měsíčně. Vyplývá to z Návrhu nařízení vlády o výši vyměřovacího základu pro pojistné na veřejné zdravotní pojištění hrazené státem pro rok 2024, který vstoupil do připomínkového řízení.

Vláda loni prosadila schválení mechanismu automatické valorizace plateb, které se platí do systému veřejného zdravotního pojištění ze státního rozpočtu. Letos je platba za státní pojištěnce pevně stanovená měsíčně na 1900 korun, od příštího roku bude navázaná na vývoj reálné mzdy a inflace podobně jako zvyšování důchodů.

„Platba státu za tzv. státní pojištěnce je výdajem státního rozpočtu a na straně druhé příjmem zdravotních pojišťoven. Při predikci průměrného počtu tzv. státních pojištěnců 6 099 249 pojištěnců by tento celkový výdaj státního rozpočtu měl v roce 2024 činit 152,6 mld. korun,“ je uvedeno v důvodové zprávě návrhu. Proti schválenému rozpočtu na letošní rok by tak měly být platby o 10,8 miliardy korun, tedy o 7,7 procenta vyšší. Aktuální odhad platby státu v roce 2023 je podle ministerstva financí 140,1 miliardy korun, tedy nižší než schválený rozpočet.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v červenci na jednání sněmovního rozpočtového výboru potvrdil, že vláda nebude měnit automatickou valorizaci plateb do zdravotnictví za státní pojištěnce. Řekl to v souvislosti s hledáním úspor ve státním rozpočtu. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) oznámil už začátkem června, že automatická valorizace plateb za děti, seniory nebo nezaměstnané přijatá loni se nebude odkládat ani měnit.

red, ČTK