Kamal Farhan (ANO). Foto: Radek Čepelák

Podle opozice návrh zákona o léčivech výpadky nevyřeší

Sněmovna v úterý večer odhlasovala projednávání novely zákona o léčivech ve výboru pro zdravotnictví, a to ve zkrácené lhůtě 30 dní. Rozpravu o novele, která má podle předkladatelů uložit výrobcům povinnost držet zásoby léků nebo distributorům hlásit jejich zásoby, provázela poměrně ostrá rozprava.

„Předložený návrh zákona o léčivech představuje komplexní, vyvážené a systémové řešení dopadu bezprecedentních výpadků dodávek léků, se kterými se Česká republika a s ní prakticky celá Evropa od počátku roku potýká. Novela, na které řadu měsíců pracoval můj resort, výrazně zvyšuje odolnost českého lékového trhu a zásadně posiluje pozici pacientů. Ukládá nové povinnosti všem aktérům, kteří se podílejí na zajištění lékového trhu – tedy státním úřadům, výrobcům, distributorům i lékárnám,“ řekl ministr Válek ve Sněmovně při představování novely.

Válek poslancům také řekl, že by bylo populistické tvrdit, že po přijetí novely výpadky nebudou. „Ty vždy byly a budou. Cílem nicméně je, minimalizovat nebo neutralizovat dopady výpadků léků na občany České republiky a zamezit tak tomu, aby se opakovala situace z počátku letošního roku,“ řekl ministr. A dodal, že očekává bouřlivou diskusi a je připraven jednat s kýmkoli napříč politickým spektrem.

Výrobci, distributoři a lékárny budou podle novely hlásit ke stanovenému dni Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv stav zásob léčivého přípravku, jehož dostupnost je ohrožena. Zabránit se má vytváření neúměrných zásob. „Zamezujeme tomu, aby lékárna, která si objednává deset balení, v okamžiku nahlášení omezené dostupnosti objednala 100 balení a sebrala dodávky jiným lékárnám,“ uvedl Válek. Distributoři nebudou smět zvýhodňovat vybrané partnerské lékárny. Novela zavádí pokuty za nedodržování nově stanovených povinností, pro lékárny až dva miliony korun, pro výrobce nebo distributory až pět milionů korun. Za neoprávněné dodávání léků do zahraničí, takzvané reexporty, by hrozil postih až 20 milionů korun.

Nedostatečná úprava, říká opozice

Podle opozičního poslance Kamala Farhana (ANO) „ministerstvo zdravotnictví přichází s návrhem, který situaci nejen neřeší, ale potenciálně ji i zhoršuje“. Novela podle něj neřeší problém s nedostatkem léčiv. „Samo ministerstvo přiznává, že – cituji – navržená úprava pouze může zmírnit problémy nedostatku léčiv. Navrhovaná úprava je absolutně nedostatečná. Výpadky nastaly hlavně u antibiotik a volně prodejných léčiv a na volně prodejná léčiva přitom novela vůbec nedopadá. Novela nepřináší modernizaci cenových a úhradových pravidel, která jsou klíček k dlouhodobé udržitelnosti dostupnosti léčiv a spolehlivosti jejich dodávek,“ řekl ve sněmovní rozpravě Farhan.

„Naděje, které ministr zdravotnictví do této novely vkládá, jsou přehnané. Novela problém úplně nevyřeší, nevyřeší například volně prodejné léky, kterých je v současné době kritický nedostatek. Novela nevyřeší ani to, že některá léčiva prostě nelze skladovat,“ řekla opoziční poslankyně Karla Maříková (SPD). A dodala, že novela podle ní neřeší ani závislost na mimoevropských producentech léčiv a problémy se zásobováním. Stát podle Maříkové není schopen na výpadky léčiv pružně reagovat a strategicky plánovat tak, aby výpadkům předcházel.

Ostře se vyjadřovali i další opoziční poslanci. Podle Aleše Juchelky (ANO) trvají výpadky léků déle než rok, novela by podle něj mohla být jen „fíkovým listem“ a situaci zhodnotil jako zralou na Válkovu rezignaci. Iveta Štefanová (SPD) uvedla, že řešení není dostatečné a stát by se měl snažit navrátit výrobu léků v co největší míře do Česka.

Podle Petra Fifky (ODS) je novela zákona jen prvním krokem nutným k stabilizaci situace s nedostatkem léčiv. Připomněl, že situace, kdy loni poprvé k velkým výpadkům došlo, byla velmi specifická. „Okolo léků se pohybuji třicet let a ujišťuji vás, že občasné výpadky léčiv jsou poměrně běžná záležitost. Má to mnoho nejrůznějších důvodů a jedním z nejčastějších důvodů je, že přijde silnější sezona než byla v uplynulých letech. Děje se to s frekvencí jednou za tři až čtyři roky. Ovšem to, čeho jsme byly svědky v uplynulé respirační sezoně, bylo to, že se sešly se dvě negativní věci – výrobní problémy některých velkých výrobců léčiv a k tomu extrémně silná sezona, kdy po covidovém útlumu velká vlna respiračních chorob způsobených bakteriemi. A to je věc, na kterou může být málokdo dobře připraven. Buďte rádi, že to nepostihlo vaši vládu, protože kdybych já seděl v opozici, zhusta bych vás za to kritizoval,“ vzkázal opozičním poslancům Fifka.

-jkn-