Coordinator of the National strategy for cardiovascular health of Spain Héctor Bueno (on the left) and president of the European Society of cardiology Franz Weidinger. Photo: Martin Kovář

Španělsko nebylo připravené na nápor chronických pacientů, museli jsme přijít s novým řešením, říká Héctor Bueno

Schválení Národní strategie boje proti onemocnění srdce v roce 2022 znamenalo důležitý milník v rámci španělské zdravotní politiky. Obsáhlý plán přináší kompletní změnu paradigmatu v přístupu ke kardiovaskulárnímu zdraví, cílí na včasnou detekci a těší se velké podpoře španělských politiků. Na Evropské kardiologické konferenci v pražském IKEM, kterou pořádal Zdravotnický deník, to vyzdvihl koordinátor Národní strategie kardiovaskulárního zdraví Španělska Héctor Bueno.

S rychle stárnoucí evropskou populací se pojí větší nárůst onemocnění souvisejících s věkem. K takzvaným „strašákům“ moderní doby se řadí především vysoká úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění, a to jak v evropských zemích, tak i ve světě. Pro evropské zdravotní systémy tato onemocnění navíc představují obrovskou finanční zátěž.

Zleva CEO European Heart Network Birgit Begerová, koordinátor Národní strategie kardiovaskulárního zdraví Španělska Héctor Bueno, předseda Evropské kardiologické společnosti Franz Weidinger, šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt, předseda České asociace preventivní kardiologie a České společnosti pro aterosklerózu Michal Vrablík, spolupředsedkyně advokátní komise Evropské kardiologické společnosti Donna Fitzsimonsová, předseda Slovinské kardiologické společnosti Zlatko Fras a Klaudia Vivien Nagy ze Semmelweis University Heart and Vascular Centre v Maďarsku.

Podle koordinátora španělské Národní strategie kardiovaskulárního zdraví Héctora Buena může španělský plán posloužit jako inspirace i dalším evropským zemím. „I navzdory politickým změnám, které se v naší zemi odehrávaly, jsme se nezastavili. Chtěli jsme se zaměřit na kardiovaskulární nemoci. Já jsem ale řekl, že na to je pozdě. Musíme usilovat především o kardiovaskulární zdraví,“ uvedl na konferenci Bueno, který zdůraznil, že udržitelnost žádného zdravotního systému není nekonečná. „Pacienti se dožívají vyššího věku. Naše zdravotnictví ale nebylo připraveno na nápor chronických pacientů, tudíž jsme se museli zaměřit na jiný aspekt, na lidské srdce, které bude zdravé, a to byla obrovská změna,“ dodal.

Spolupředsedkyně advokátní komise Evropské kardiologické společnosti (ECS) Donna Fitzsimonsová. Naslouchá Zlatko Fras.

Na jedné lodi

Nová španělská strategie kardiovaskulárního zdraví byla vyvinuta ve spolupráci zástupců pacientů, zdravotníků, vědeckých společností, výzkumných pracovníků a komunit. Zásadní při sestavování obsáhlého dokumentu byla ale především podpora z politických kruhů.

„Měli jsme velké štěstí, že naši politici sdíleli stejnou vizi jako naši zdravotníci,“ uvedl Bueno. Zároveň doplnil, že španělský plán cílí na edukaci dětí a rodin, pravidelnou fyzickou aktivitu a zdravý životní styl.

Na konferenci vystoupil také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Panelovou diskusi moderoval Michal Vrablík.

„Tradiční systémy se zabývají pouze kardiovaskulárními onemocněními, nikoliv jejich příčinou. Na to je ale v mnoha případech pozdě. Sice jsme úspěšní v péči o pacienty s nemocným srdcem, na druhou stranu platíme za náš úspěch tím, že chronických pacientů přibývá. Proto je třeba přejít na komplexnější přístup a změnu naší kultury,“ apeloval na ostatní odborníky Bueno. Podle něj by se evropské země měli snažit o implementaci multidisciplinární zdravotní péče, která si však žádá hlubší změnu systému založenou na včasném předcházení chronických chorob.

Nela Slivková

Foto: Martin Kovář

Zdravotnický deník děkuje za podporu generálnímu partnerovi konference společnosti Novartis a partnerům Institutu klinické a experimentální medicíny, Všeobecné zdravotní pojišťovně, RBP zdravotní pojišťovně, Zdravotní pojišťovně Ministerstva vnitra a společnosti Amgen.

Pohled z auditoria v pražském IKEM.
Účastníci konference během neformální diskuse.