Ilustrační foto: Freepik

Zdravotní péče o transgender lidi – téma, které v USA rozděluje odborníky i politiky

Americké soudy v posledních dnech vydaly rozdílné verdikty týkající se snah jednotlivých států omezovat přístup ke zdravotní péči určené transgender lidem. Zatímco soudci v Texasu a Georgii dočasně zablokovali zákazy hormonálních terapií a chirurgických zákroků u pacientů do 18 let, v Alabamě a Missouri jim soudy daly zelenou, uvedla agentura AP.

Nová soudní rozhodnutí přicházejí poté, co republikánští zákonodárci ve dvacítce amerických států v posledních měsících schválili zákaz poskytovat mládeži péči, která pomáhá se změnou pohlaví přiděleného při narození. Strůjci opatření tuto péči vykreslují jako experimentální či nevratnou, jakkoli má podporu velkých lékařských sdružení včetně Americké pediatrické akademie.

Texas dříve zákaz přijal, nicméně místní soud v pátek vymáhání tohoto opatření dočasně zastavil. Státní zákon zakazující podávat transgender mládeži hormony či takzvané blokátory puberty a provádět nezletilým operace měl vstoupit v platnost tento týden. Soud má za to, že rodiny transgender dětí a lékaři, kteří zákon napadli, pravděpodobně uspějí se svou argumentací, že opatření porušuje texaskou ústavu.

Ve stejný den soud potvrdil platnost podobného zákazu v Missouri. Lékaři tak ode dneška nemohou nezletilým provádět „gender potvrzující“ operace. Děti, které dříve začaly brát hormony či přípravky zastavující pubertu, v tom mohou pokračovat, další potenciální zájemci však přístup k této péči ztrácí.

Stížnostmi na restrikce pro transgenderovou mládež se zabývají také federální soudy. Odvolací instance pro státy na jihovýchodě USA minulé pondělí zvrátila verdikt nižší instance a rozhodla, že Alabama může svůj zákaz vymáhat. Verdikt přišel jen těsně poté, co federální soudkyně v Georgii dočasně zablokovala zdejší zákon proti hormonální terapii u pacientů do 18 let. Georgia ovšem spadá pod působnost zmíněného odvolacího soudu a stát na základě verdiktu o Alabamě žádá zvrácení zdejšího rozhodnutí.

Omezení nebo zákazy týkající se zdravotní péče pro mladé transgenderové osoby přijalo 22 amerických států a většina z těchto opatření je předmětem soudních sporů. Jejich výsledkem je nepřehledná situace ohledně přístupu k danému typu péče napříč USA. Hormonální terapie a další prostředky přitom podle aktivistů mohou představovat životně důležité východisko pro dospívající transgender osoby, které jsou podle dosavadních zjištění náchylnější k úzkostem, depresím a sebevražedným tendencím.

Shoda mezi politiky nepanuje

Mezi odborníky však shoda ohledně efektivity lékařských postupů nepanuje, podle mnohých jde v léčbě transgender lidí o poměrně nové metody a jejich dlouhodobé výsledky zatím nezmapovalo velké množství studií.

Kritici napříč politickým spektrem a mnozí pediatři v posledních letech volají po podrobnějším vědeckém pohledu na takovou léčbu, zejména proto, že počet dospívajících, kteří se identifikují jako transgender, rychle vzrostl. Léčba je přitom relativně nová a jen málo studií sledovalo její dlouhodobé účinky, upozornil The New York Times.

Během posledních dvou let zakázali republikánští zákonodárci po celé zemi to, co je známo jako gender-potvrzující péče. Ta může zahrnovat psychoterapii, léky blokující pubertu, hormony a ve výjimečných případech i operace. Odpůrci péče tvrdí, že je experimentální a děti nejsou dostatečně zralé, aby s ní souhlasily.

Státy vedené politiky z Demokratické strany na taková rozhodnutí reagují přijímáním zákonů, které mají transgender lidem z jiných států zajistit přístup ke zdravotní péči bez rizika trestního stíhání.

ČTK, red