Předseda senátního Výboru pro zdravotnictví Roman Kraus. Foto: Senát ČR

Zdravotnický výbor Senátu schválil zrušení monopolu PVZP na pojištění cizinců

Minulý měsíc Poslanecká sněmovna schválila zrušení výhradního práva společnosti Pojišťovna VZP na zdravotní pojištění cizinců s dlouhodobým pobytem v Česku. Na včerejší schůzi změnu zákona o pobytu cizinců jednomyslně podpořil i senátní Výbor pro zdravotnictví. V druhé části schůze senátoři odmítli petici za obnovení legislativní ochrany lidského života od početí, jinými slovy zakázat potraty.

„Nejdůležitější z tohoto návrhu zákona je to, že přináší skutečnou jistotu pojištěným, že jim bude poskytnuta kvalitní péče v dostatečném rozsahu… Na druhé straně přináší jistotu i poskytovatelům, že dostanou zaplaceno za ošetření cizinců,“ vyzdvihl výhody změny zákona o pobytu cizinců předseda zdravotnického výboru Roman Kraus (ODS). Dalším benefitem novely je, že zavádí povinnost rodičů – cizinců platit pojištění za své nedospělé děti.

Součástí návrhu je také vznik registru zdravotního pojištění cizinců, který by spravovala Česká kancelář pojistitelů. Registr by obsahoval údaje o sjednaném cestovním zdravotním pojištění, přičemž přístup by do něj měla zdravotnická zařízení a v případě nutnosti i policie. Hlavně by ale stát získal přehled o tom, jaký cizinec je u koho pojištěn. Registr by měl vzniknout do jednoho roku od nabytí účinnosti zákona.

Pro schválení předložené podoby zákona hlasovalo všech sedm zúčastněných, nikdo se nezdržel a nikdo nebyl proti.

Druhým bodem na programu bylo projednání petice za obnovení legislativní ochrany lidského života od početí. Podepsalo ji 14 tisíc lidí. Petiční výbor požadoval zrušení potratového zákona a potratové vyhlášky a ústavní zakotvení práva na život od početí. Senátor a porodník Ondřej Šimetka (ODS) přednesl vyčerpávající výčet všech relevantních hledisek na téma interrupce, přičemž ze svých zkušeností z rozvojových zemí varoval před důsledky případného přesunu potratů do ilegality. „Kriminalizace neodrazuje ženy od potratů, pouze zvyšuje jejich rizikovost,“ shrnul. Jako špatný příklad politiky kolem umělého přerušení těhotenství Šimetka uvedl i Polsko, v němž je právo na interrupci mimořádně omezené, což si již vyžádalo několik tragických úmrtí žen.

V rozpravě se k tématu interrupcí vyjádřila i přítomná senátorka Věra Procházková (nestraník za hnutí ANO). „Lidstvo musí mít možnost korigovat počet lidí,“ řekla s ohledem na údajnou hrozící přelidněnost planety. Šimetka na její slova reagoval, že potrat by neměl být nástrojem antikoncepce. Lepší je podle něj osvěta a prevence. Výbor pro zdravotnictví následně předloženou petici odmítl.

-fk-