Ilustrační foto: Pixabay

Američanům chybí antibiotika a bojí se nadcházející sezóny respiračních nemocí. Jen špička ledovce, varují odborníci

Sezóna respiračních nemocí je za dveřmi a USA řeší nedostatek amoxicilinu, nejpředepisovanějšího antibiotika v zemi. Toho se lékárnám nedostává ve formě sirupu, který bývá preskribován dětským pacientům. Odborníci navíc upozorňují, že nejde jen o jeden lék, selhává systém a chybí například i léky na rakovinu. Co o problému soudí experti a jak by ho podle nich šlo řešit, zjišťovala americká CNN.

Amoxicilin ve formě kapslí a tablet podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zatím nedostatkovým zbožím není, ale výpadky sirupů jsou zásadní problém pro milióny amerických rodin s malými dětmi. Těm jsou tyto sirupy velmi často předepisovány, pokud je trápí streptokoky v krku, infekce hrudníku a dutin nebo bolesti uší, protože malé děti nemohou polykat pilulky. „Sezóna respiračních onemocnění přichází a tohle bude obrovský problém,“ řekl pro CNN David Margraf, vědecký farmaceutický výzkumník z University of Minnesota. Nic navíc nenasvědčuje tomu, že by se situace měla zlepšit.

„Když dojde k těmto velkým nárůstům respiračních virových onemocnění, ušních infekcí a všech problémů, které přicházejí se zimními měsíci posledního roku nebo dvou, poptávka převážila to, co mohou naše dodavatelské řetězce vyrobit. Výsledkem je, že se nedostatek léků objevuje po celé zemi a ovlivňuje naše pacienty,“ řekl Rohan Khazanchi, pediatr a lékař z Brigham & Women’s Hospital v Bostonu.

Ten se svým kolegou Ryanem Brewsterem nedávno studovali klinické účinky nedostatku amoxicilinu z loňské zimy. Zjistili, že poté, co FDA v říjnu prohlásila amoxicilin za nedostatkový, jeho předepisování pokleslo o více než 90 procent, protože lékaři přešli na jiná antibiotika, často silnější – jako je augmentin a cefdinir. Ty ale mohou způsobovat závažnější vedlejší účinky a mohou přispět i k antibiotické rezistenci. Mohou také vytvořit dominový efekt, v případě že náhlá změna v poptávce vymaže zásoby substitutů.

Problém u léků, které nemají alternativu

Většina antibiotik se v USA vyrábí takzvaně na přidělení, což znamená, že si jich zákazníci (lékárny) mohou objednat pouze omezené množství. V době nedostatku léků alokace pomáhá zajistit, že žádný jednotlivý kupující nemůže uplatnit všechny dostupné zásoby. Ale také to znamená, že lékárny mohou zásoby rychle vyčerpat. Jak nicméně upozorňují experti, amoxicilin není nejhorším scénářem v případě nedostatku léků, v jeho případě totiž lékaři mají k dispozici jiná antibiotika, která mohou pacientům předepsat.

„To, co nás znepokojuje, je generalizovatelnost tohoto problému. Nejde o amoxicilin, jde o fakt, že máme nedostatek základních léků, které jsou generické a měly by být široce dostupné,“ vysvětlil Khazanchi. Někteří výrobci, jako Teva Pharmaceuticals, vidí důvod nedostatku léků spíše ve zvýšení poptávky než z jiných typických faktorů, jako jsou zpoždění ve výrobě nebo problémy se získáváním surovin. Sandoz, divize společnosti Novartis, která vyrábí generické léky, uvedla, že nízké ceny vytlačují výrobce z trhu a vytvářejí větší tlak. „Nedostatek léků se bude pravděpodobně nadále zvyšovat, pokud se nezačne řešit dynamika cen na trhu,“ míní Sandoz.

Z lékařského hlediska není u amoxicilinu tak silný pocit naléhavosti situaci zlepšit, protože existují alternativy, míní Laura Brayová z neziskové organizace Angels for Change, která se snaží nedostatek léků řešit. „Proto o tom lidé opravdu nemluví tolik jako například o chemoterapeutických lécích, kde neexistují žádné alternativy, ale hlavní příčina je stejná,“ dodala.

Celostátní nedostatek populárních léků proti rakovině je v současnosti problémem, který aktuálně řeší FDA spolu s farmaceutickými výrobci. Kvůli nedostatku 15 léků na rakovinu způsobených problémy s výrobou a dodavatelskými řetězci, nyní FDA úzce spolupracuje s výrobci léků na rakovinu na zvýšení výrobní kapacity.

Ačkoli FDA monitoruje a ohlašuje nedostatek léků, disponuje pouze omezenou pravomocí, jak situaci napravit. FDA v prohlášení uvedla, že sympatizuje s těmi, kteří jsou postiženi nedostatkem léků, a dělá, co může, aby těmto lidem pomohla. „I když agentura nevyrábí léky a nemůže vyžadovat, aby farmaceutická společnost vyrobila lék, více léku nebo změnila jeho distribuci, veřejnost by si měla být jistá, že FDA úzce spolupracuje s mnoha výrobci, agenturami a ostatní subjekty v dodavatelském řetězci, aby pochopil, zmírnil a zabránil nebo snížil dopad přerušované nebo zvýšené poptávky po určitých produktech,“ uvedl úřad ve svém prohlášení.

Hledá se člověk nebo instituce s odpovědností

Podle mnohých expertů, včetně Laury Brayové potřebují Spojené státy člověka nebo úřad ve vládě, který by dohlížel na zásoby léků a zajistil, že budou zajištěné dostatečné zásoby základních léků, když je Američané budou nejvíce potřebovat. „Vezměte si ministerstvo zemědělství. Pokud je jejich prací orientovat se v tom, jaké je globální využití obilí a kukuřice, výnosy kukuřice a obilí, a v tom, kolik bychom těchto surovin měli mít po ruce, aby se dal upéct chleba, abychom mohli mít sendviče, proč bychom neměli mít něco takového kvůli lékům?“ řekla Brayová.

S tím souhlasí i další odborníci. „Neexistuje žádná organizace, strana, vládní nebo nějaký jiný subjekt, který by byl individuálně odpovědný za monitorování celého dodavatelského řetězce. A tato nedostatečná viditelnost způsobuje problémy, protože prostě neexistuje žádná koordinace,“ řekl CNN Matt Christian, ředitel pro statistiky dodavatelského řetězce projektu US Pharmacopeia Medicines Supply Map.

Dalším navrhovaným řešením je poskytování lékových společností dotací nebo finančních pobídek – možná zaručujících velkoobjemové smlouvy – k výrobě levných a nezbytných léků. „Děláme to pro farmáře. Dáváme jim spoustu dotací, protože nechceme nedostatek jídla. A nyní musíme udělat to samé s léky,“ vysvětlil David Margraf.

Nedostatek léků není rozhodně jen americkou záležitostí, trápí také velké i malé země v Evropě, včetně České republiky. Postiženo nedostatkem léků je denně zhruba 1,5 milionu Němců každý den, odhadují tamní lékárníci. Francie na výpadky léků reaguje tím, že naplánovala přesunout výrobu zhruba padesáti vytipovaných léků na francouzské území, a to v co nejkratším čase.

-jkn-