Foto: PublicDomainPictures

Desetitisíce lékařů vyšly v Německu do ulic. Nemocnice prý potřebují finanční injekci od státu

Velkou Británii sužuje stávka nemocničních lékařů. To v Německu se zatím o stávce hovořit nedá, přesto tamní lékaři z nemocnic rovněž vyšli do ulic. Během protestu v několika velkých německých městech dali najevo, že si dělají velké starosti o finanční kondici německých nemocnic. Spolková vláda jim prý nedostatečně kompenzuje zvýšení nákladů v důsledku výrazného zdražení energií, ale i celkového vzestupu cen, uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Berlín, Suttgart, Mohuč, Hannover, Düsseldorf, Frankfurt nad Mohanem nebo Saarbrücken. To je jen stručný výčet německých měst, kde se ve středu mohutně demonstrovalo za více peněz pro německé nemocnice. Kolem 30 tisíc lékařů vyšlo v Německu do ulic, aby vyjádřili své obavy o finanční zdraví nemocnic, na kterých pracují.

Dluhy nemocnic dosahují asi 10 miliard eur

Jak Zdravotnický deník pravidelně informuje, mnohé německé nemocnice již řadu měsíců bojují s vysokými účty za energie a dalším nárůstem nákladů v důsledku energetické krize a následné inflační vlny. Některé se již dostaly do insolvence, jiným toto riziko stále hrozí, celková finanční situace německých nemocnic není dobrá. U některých už trvá více než rok.

„Všechny nás spojila potřeba ekonomického zajištění nemocnic,“ uvedl podle deníku Deutsches Ärzteblatt Marc Schreiner, výkonný ředitel berlínské pobočky Německé nemocniční společnosti (DKG) během shromáždění na Pariser Platz v Berlíně.

Schreiner upozornil, že řada německých nemocnic má obrovské dluhy. Jejich celkový objem už za celé Německo dosáhl zhruba deseti miliard eur (necelých 250 miliard korun). „Proto je zapotřebí, aby jim stát v co nejkratším čase pomohl,“ dodal. Za ideální a rychlé řešení Schreiner považuje, aby spolková vláda rozhodla o navýšení procentní sazby, na jejímž základě nemocnice získávají peníze od spolkových zemí.

Přišli i zástupci opozice

Předseda berlínské pobočky Lékařské asociace Peter Bobbert dokonce vyzval spolkovou vládu, Spolkové ministerstvo zdravotnictví a Vládní nemocniční komisi, že pokud chtějí zachovat fungující zdravotnictví, „musí nemocnice zachránit“.

Bobbert dále vznesl požadavek směrem k vládě, aby plně zařídila kompenzaci inflace ve mzdách nemocničních kvalifikovaných pracovníků. Upozornil také, že dosud přijatá opatření k odbourávání byrokracie ve zdravotnictví nejsou dostatečná. „Zatím neexistuje jediný konkrétní návrh na snížení byrokracie, které by ulevilo zaměstnancům v nemocnicích,“ řekl mimo jiné Peter Bobbert.

Na protestní akci se objevil také zástupce opozice, a to poslanec Spolkového sněmu Sepp Müller (CDU). Ten vyzval spolkovou vládu, aby co nejdříve do parlamentu předložila zákon o reformě nemocnic, a aby bez váhání uvolnila peníze nemocnicím v rámci energetické pomoci. Pro nemocnice podle Müllera zbývá balík v objemu asi 3,5 miliardy eur (v přepočtu kolem 86 miliard korun). „Pane Lauterbachu, uvolněte peníze,“ požadoval Müller.

Lauterbach: Nemocnice podporujeme miliardami eur

Podobné apely, výzvy, upozornění a protesty zaznívaly i v dalších německých městech, jak už bylo řečeno. „Tři čtvrtiny nemocnic v naší spolkové zemi letos skončí v červených číslech,“ uvedl šéf bádensko-württemberské pobočky Německé nemocniční společnosti Heiner Scheffold na setkání ve Stuttgartu.

„Za roky 2022 a 2023 vzrostly ceny v součtu o 13 procent, platby nemocnicím se ale za toto období zvýšily jen o 6,6 procenta,“ dodal. Podle Scheffolda sice pomohly jednorázové příspěvky, které nemocnicím v letošním roce poslala spolková vláda ze spolkového rozpočtu, byly ale nedostatečné. „Nemocnice zůstávají se stále většími dírami ve svých bilancích osamoceny,“ řekl dále Heiner Scheffold.

Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) už dříve uvedl, že spolková vláda německé nemocnice podporuje miliardami eur, a to jak v rámci koronavirové pomoci, energetické pomoci nebo prostřednictvím příspěvků na dofinancování nákladů na péči. Zároveň slíbil, že do jara příštího roku bude uvolněna částka 2,5 miliardy eur (asi 61 miliard korun).

Zdeňka Musilová