Foto: USDA/ Peggy Greb, licence CC BY 2.0

Diabetolog a nutriční terapeut jako jeden tým. VZP chystá inovativní řešení pro diabetiky

Do boje proti jednomu z nejrozšířenějších civilizačních onemocnění, které trápí desetinu české populace, začnou vyrážet na pomoc lékařům také nutriční specialisté. Řeč je o diabetu, jehož prognóza dalšího vývoje v naší zemi není vůbec příznivá. Všeobecná zdravotní pojišťovna proto ve spolupráci s Českou diabetologickou společností připravila koncept rozšířených diabetologických ambulancí, které by měly zajišťovat komplexní péči o pacienty trpící cukrovkou.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) mezi svými klienty eviduje přes 575 tisíc diabetiků. Náklady na péči o ně se vyšplhaly na 9,3 miliard korun, z čehož více než polovina připadla na úhradu léků. Léčba pacientů s prediabetem nebo diabetem se skládá také z takzvané dietní terapie, která může pomoci ke snížení rizika budoucích komplikací i k menší spotřebě farmakoterapie.

A právě na dietní terapii se VZP ve spolupráci s Českou diabetologickou společností zaměřila. V České republice vznikne síť zhruba 80 diabetologických ambulancí, které by měly být dostupné v každém okrese. „Pacienti vyžadují specializovanou péči, specializovanou intervenci, což je terapeutická intervence. Musíme ovšem odlišit poradenství od vysoce specializované péče, kterou pacient dostane od nutričního terapeuta nebo specialisty,“ upozornil předseda České diabetologické společnosti ČLS JEP Martin Prázný a dodal, že týmová práce diabetologa s nutričním specialistou může částečně vyřešit nedostatek lékařů v oboru. „My do toho systému dostáváme ‚nelékaře‘, specializované zdravotníky, kteří jsou pacientovi schopni péči poskytovat také,“ uvedl Prázný.

Podle náměstka ředitele VZP pro zdravotní péči Jana Bodnára by tento režim mohl ve střednědobém horizontu pomoci rozpočtu ušetřit až několik stovek milionů korun. „Předpokládáme, že do pěti let budou výstupy tohoto projektu velmi hmatatelné s tím, že nárůst nákladů nebude tak radikální, jako by byl bez této intervence,“ řekl Bodnár. A vzápětí ho doplnil Prázný: „Peníze neutrácíme. Jenom je investujeme, abychom v budoucnu šetřili na léčbě komplikací.“

Něco na oplátku

Péči nutričních specialistů začne VZP diabetikům poskytovat od roku 2024. Pojišťovna ale bude chtít něco na oplátku a stanovuje si svoje podmínky. VZP bude u pacientů například sledovat, do jaké míry se jim daří doporučený režim naplňovat a zda dochází ke zlepšení sledovaných hodnot. Jako kritérium úspěšné terapie si pojišťovna stanovila například redukci tělesné hmotnosti alespoň o pět procent u obézních pacientů, zlepšení kompenzace diabetu (pokles hodnoty glykovaného hemoglobinu), zlepšení hladiny glukózy v krvi po jídle nebo snížení výskytu hypoglykémií. „Pokud pacient zhubne alespoň pět procent tělesné hmotnosti, snižuje svou kardiovaskulární rizikovost a bude mít méně infarktů a srdečních selhání. Víme také, že ten pacient nebude tak často potřebovat implantaci kloubů,“ vypočítal některé z benefitů snížení tělesné hmotnosti Prázný.

Služby nutričního specialisty budou moci od nového roku využívat pacienti s nově diagnostikovaným diabetem 2. typu, obézní diabetici 2. typu, pacienti, kterým byla nasazena injekční léčba i pacienti s chronickým onemocněním ledvin, vysokým kardiovaskulárním rizikem nebo s jinými komplikacemi vyžadujícími změnu jejich jídelníčku.

„Pracujeme s pacientem na základě jeho autentického zapsaného jídelníčku, protože jenom tak mohou být rady pacientovi nápomocné. Nejde o to předat letáček a rozloučit se s ním,“ uvedla Aneta Hásková, nutriční terapeutka z 1. lékařské fakulty UK a VFN. Zároveň doplnila, že intervence mohou probíhat také online, kdy pacient zapisuje svá data například do softwaru.

Nabídnout pacientovi několik šancí

Optimální využití terapeutického a preventivního působení životosprávy by mělo být založeno na spolupráci diabetologa a nutričního terapeuta, přičemž diabetolog je zřizovatel a garant praxe. Pracovní úvazek nutričního terapeuta bude v rozmezí 0,5 – 1,0. Podmínkou pro vykonávání funkce nutričního speciality bude certifikovaný kurz garantovaný ČDS ČLS a kurz kontinuální monitorace glykémie ČDS ČLS JEP.

Režim nutriční léčby u vybraných pacientů bude tvořen čtyřmi konzultacemi v průběhu šesti měsíců od zahájení nutriční intervence nebo nejdéle v průběhu dvanácti měsíců. Pokud pacient v terapii neobstojí, nový cyklus nutričních konzultací je možné zahájit nejdříve po dvanácti měsících od začátku předchozího programu. Je však zapotřebí dobrá spolupráce mezi oběma stranami. „To, že pacient selže, je běžná věc. Nemůžeme chtít stoprocentní úspěšnost, ta nikdy nebude. My pacientovi nabídneme několik šancí, když uvidíme, že to nebude fungovat, tak z programu může vypadnout. Ale má právo selhávat,“ řekl k tomu Prázný.

Poskytovatel musí splnit podmínky

Aby poskytovatel zdravotní péče mohl požádat o rozšířenou diabetologickou ambulanci, musí mít podle podmínek ročně alespoň 500 dispenzarizovaných pojištěnců VZP, mít zkušenost s profesionální monitorací glykémie a inzulínovými pumpami, mít možnost stahovat data z glukometrů, vzdáleně monitorovat data, mít návaznost na centrum bariatrické a metabolické chirurgie, mít vybavení na bioimpendační metodu pro stanovení tělesného složení a disponovat softwarem pro monitoring sledovaných parametrů.

„Management životosprávy je komplikovaný ve všech systémech na světě. My pacientům dopřejeme odborné vedení, a protože na to lékař nemá kapacitu, zapojíme nelékaře a pacientovi poskytneme šance na to, aby zhubnul,“ vysvětlil k podmínkám fungování Prázný.

Od 1. srpna 2022 VZP zavedla také nové výkony v oblasti vyšetření diabetické retinopatie. Diabetologové mohou pravidelně realizovat screeningové oftalmologické vyšetření v rámci pravidelných kontrol. Ordinace však musí disponovat digitální fundus kamerou, softwarem k vyhodnocení snímků s certifikací CE třídy I a třídy II a osvědčením od České diabetologické společnosti. V České republice je v současnosti 58 pracovišť diabetologie, která jsou vybavena speciální digitální kamerou a o dalších pojišťovna jedná. „Lidé mohou vyhledat péči u běžných diabetologů a nemusí navštívit péči oftamologa, tak aby jim byla zavčasu odhalena případná retinopatie,“ uzavřel Bodnár.

Nela Slivková