Foto: Flickr/Marco Verch

Mnichovská konference: CDU a CSU vyzvaly vládu ke změně financování zdravotních pojišťoven v Německu

Přibližně před měsícem se v německých médiích objevil návrh na změnu financování té části německého zdravotnického systému, která se opírá o zákonné zdravotní pojištění. Přišla s ním bavorská Křesťansko-sociální unie (CSU). Nyní spolu s Křesťansko-demokratickou unií (CDU) představila plán, jak změnit financování zdravotních pojišťoven. Systém by se více opíral o dotace ze spolkového rozpočtu, zatímco pojištěncům by se nezvyšovaly sazby zdravotního pojištění. O návrhu informoval odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Zdravotničtí experti CDU a CSU vyzvali spolkovou koaliční vládu k zásadní reformě financování zdravotního pojištění. Podle nich je zapotřebí zavést finanční reformu, která by zlepšila situaci zdravotních pojišťoven, aniž by ale došlo k navyšování sazby zdravotního pojištění nebo krácení péče. Výsledkem je „Bavorská deklarace”, kterou CDU a CSU představily během své dvoudenní konference v Mnichově.

Taková změna by mimo jiné znamenala, že veškerá nepojistná plnění (plnění, která svou povahou nepředstavují úhradu zdravotní péče) by musela být zcela hrazena z daňových příjmů. A právě k navýšení dotace ze spolkového rozpočtu na tento typ úhrad CDU a CSU spolkovou vládu vyzvaly.

Podle CDU-CSU se totiž v posledních měsících dramaticky zhoršila finanční situace německých zdravotních pojišťoven. Řešení by ale nemělo spočívat ve zvyšování sazeb zdravotního pojištění, tedy v přenášení dodatečné zátěže na pojištěnce, informoval odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Zvýšit dotaci ze spolkového rozpočtu

„V zájmu zlepšení financování proto CDU a CSU vyzývají k trvalému navýšení spolkové dotace na nepojistné dávky,” uvádí Deutsches Ärzteblatt. Mezi nepojistné dávky patří v Německu například některé dávky v těhotenství a mateřství, služby prevence a podpory zdraví, nebo dávky pečujícím o nezletilé děti. Koalice obou křesťanských stran také požaduje snížení daně z přidané hodnoty uvalované na léky.

To ale není všechno. Podle CDU a CSU by se rovněž měl zvýšit spolkový příspěvek na financování nemocnic, přičemž ale otázky plánování nemocniční sítě mají i nadále zůstat v pravomoci jednotlivých spolkových zemí. Stejně tak došlo ke zopakování požadavku na reformování systému paušálních plateb (DRG), přičemž s jeho změnami počítá nemocniční reforma, jak ji představil spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD).

„Z Mnichova dnes vysíláme jasný signál: Spolková vláda musí konečně více naslouchat spolkovým zemím. Ať už se jedná o otázky nedostatku léků, nedostatku kvalifikovaného personálu nebo o nemocniční reformu,” řekl mluvčí parlamentní frakce CDU pro zdravotnictví Tino Sorge.

Sorgeho nikoli první iniciativa

Byl to právě Tino Sorge, který v polovině srpna představil odvážný plán na reformu financování zdravotnictví. V principu by podle něho mělo dojít k posílení osobní odpovědnosti a vytvoření motivací pro každého jednotlivce, aby se mu jeho přístup ke svému zdraví vyplatil.

Jedním z prvků modelu by byl například závazek nechat se před zahájením léčby vyšetřit svým praktickým lékařem, který by v případě potřeby odeslal pacienta ke specialistovi. Za to by pojištěnci měl být udělen bonus. Sorge však přišel i s odvážnější změnou. Navrhl, aby došlo k úpravě sazeb pojistného, které by se více individualizovaly. Automaticky by tedy nebyla stanovena jednotná sazba pojistného, ale zohledňovala by, jak pojištěnec zdravotní péči využívá.

Znamenalo by to, že by existovala základní sazba (zřejmě ve výši aktuální sazby pojistného), a další sazba nad její rámec by se odvíjela od toho, zda konkrétní člověk zdravotní péči využívá uměřeně. Tento osobní „příplatek“ by se ovšem neměl vztahovat plošně na všechny, vyloučeni by z něj byli například lidé s chronickými onemocněními.

Lauterbach: Žádná paušální mentalita neexistuje

„Mnozí lidé si myslí, že když platím příspěvky na pojištění, tak mám nárok na jakoukoli částku vynaloženou na zdravotní péči, jakou chci,“ kritizoval Sorge současný model. Podle něho nikdo nechce omezovat důležitou zdravotní péči, pouze zvýšit osobní účast a odpovědnost za své zdraví i za to, jak velký objem péče spotřebovává.

K návrhu Tina Sorgeho se již stihl vyjádřit spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Ten iniciativu označil za neetickou. „Mezi občany při návštěvě lékaře neexistuje žádná paušální mentalita,“ napsal šéf zdravotnického rezortu na Twitter. Podle něho návrh CDU znamená příliš velký návrat k tlaku na ekonomiku v medicíně, což právě Lauterbach dlouhodobě odmítá. „Žádat chudé lidi, aby platili, je neetické,“ dodal Karl Lauterbach.

Zdeňka Musilová