Expert německé opoziční CDU na zdravotnictví Tino Sorge. Foto: www.tino-sorge.de

Motivace k osobní odpovědnosti nebo důraz na omezení plýtvání. Německá CDU navrhuje nový model financování zdravotnictví

S ohledem na prohlubující se schodky hospodaření systém zákonného zdravotního pojištění navrhuje německá opoziční CDU změny ve financování zdravotnictví. V principu jde o posílení osobní odpovědnosti a vytvoření motivací pro každého jednotlivce, aby se mu jeho přístup ke svému zdraví vyplatil. Což má mít i pozitivní dopady na celý systém. Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach ale považuje představené návrhy za neetické, jak informoval odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

„Musíme skoncovat s rozšířenou mentalitou paušálních sazeb v zákonném zdravotním pojištění,“ řekl podle deníku Deutsches Ärzteblatt expert německé opoziční CDU na zdravotnictví Tino Sorge. A jménem své strany vyzval k jakémusi „pilotnímu modelu“, v němž bude existovat motivace pro pojištěnce chovat se ve zdravotnickém systému zodpovědněji a efektivněji.

Základní a osobní sazba pojistného

Jedním z prvků modelu by měl být například závazek nechat se před zahájením léčby vyšetřit svým praktickým lékařem, který by v případě potřeby odeslal pacienta ke specialistovi. Za to by pojištěnci měl být udělen bonus.

To je však jen drobnost v porovnání s asi nejodvážnější změnou, kterou Tino Sorge v německém Spolkovém sněmu během jednání jeho zdravotnického výboru představil. CDU navrhuje, aby došlo k úpravě sazeb pojistného, které by se měly více individualizovat. Tedy aby automaticky nebyla stanovena jednotná sazba pojistného, ale aby zohledňovala to, jak pojištěnec zdravotní péči využívá.

Znamenalo by to, že by existovala základní sazba (zřejmě ve výši aktuální sazby pojistného) další sazba nad její rámec by se odvíjela od toho, zda konkrétní člověk zdravotní péči využívá uměřeně. Tento osobní „příplatek“ by se ovšem neměl vztahovat plošně na všechny, vyloučeni by z něj byli například lidé s chronickými onemocněními.

Lauterbach: Je to neetické

„Mnozí lidé si myslí, že když platím příspěvky na pojištění, takže mám nárok na jakoukoli částku vynaloženou na zdravotní péči, jakou chci,“ kritizoval Sorge současný model. Podle něho nikdo nechce omezovat důležitou zdravotní péči, pouze zvýšit osobní účast a odpovědnost za své zdraví i za to, jak velký objem péče spotřebovává.

„Chceme větší citlivost k nákladům, větší kontrolu i flexibilitu,“ řekl dále Tino Sorge. Připomněl mimo jiné, že demografické změny už nyní staví zdravotnictví pod obrovský tlak. „Systém si stále více žije nad poměry,“ dodal zdravotnický expert opoziční CDU.

K návrhu Tina Sorgeho se již stihl vyjádřit spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD). Ten iniciativu označil za neetickou „Mezi občany při návštěvě lékaře neexistuje žádná paušální mentalita,“ napsal šéf zdravotnického rezortu na Twitter. Podle něho návrh CDU znamená příliš velký návrat k tlaku na ekonomiku v medicíně, což právě Lauterbach dlouhodobě odmítá. „Žádat chudé lidi, aby platili, je neetické,“ dodal Karl Lauterbach.

Návrh kritizuje i CSU

Tino Sorge ovšem nenašel příliš pochopení ani u svých kolegů z CSU. Bavorský ministr zdravotnictví za CSU Klaus Holetschek na iniciativě kritizuje hlavně její načasování. „Finanční situace zákonných zdravotních pojišťoven je složitá. Nechápu ale, proč někdo v době vysoké inflace a rostoucích nákladů na energie požaduje po pojištěncích ještě více osobních příplatků a spoluúčasti a ospravedlňuje to jakousi paušální mentalitou,“ řekl Holetschek podle portálu Deutsches Ärzteblatt.

Faktem nicméně zůstává, že systém německého zákonného zdravotního pojištění nejspíše letos skončí se schodkem kolem 17 miliard eur (asi 410 miliard korun). Pro příští rok pak zdravotní pojišťovny odhadují schodek kolem sedmi miliard eur (přibližně 170 miliard korun). Německé zdravotnictví tak určitou reformu financování bude potřebovat.

Zdeňka Musilová