Ilustrační foto: StockSnap, licence CC0

Němečtí praktičtí lékaři mohou mít problém. Většina jejich podpůrného personálu zvažuje odchod z oboru

Personální krize není specifikem pouze českého zdravotnictví. Nedostatkem lékařů, sester, ale i podpůrného zdravotnického personálu trpí také naši západní sousedé. Nejnověji zde hrozí problém přímo praktickým lékařům. Jejich asistenti a asistentky totiž většinově uvažují o změně pracovní pozice, případně rovnou o úplném opuštění oboru. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, na který odkazuje odborný portál Deutsches Ärzteblatt.

Dva ze tří zdravotnických asistentů (MFA – Medizinische Fachangestellte) pracujících v ordinacích německých praktických lékařů jsou nespokojeni se svým platem a uvažují o změně zaměstnání, či dokonce o úplném opuštění oboru. Podíl těch, kteří o změně zaměstnání nebo odchodu z oboru uvažují několikrát měsíčně, činí skoro 40 procent. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který si nechala vypracovat Asociace odborných zdravotnických pracovníků (VMF – Verband Medizinischer Fachberufe).

Počet, respektive podíl nespokojených zdravotnických asistentů se za poslední rok a čtvrt zvýšil. Ještě loni v únoru o změně zaměstnání nebo změně oboru uvažovalo necelých 60 procent. Srovnatelná je situace u zdravotnických asistentů pracujících v ordinacích stomatologů (ZFA – Zahnmedizinishce Fachangestellte).

Přeplácí nás nemocnice a pečovatelské služby

Zdravotničtí asistenti představují v německém zdravotnickém systému zvláštní pracovní pozici, která se z českého pohledu asi nejvíce blíží sestrám (bratrům) pracujícím u praktických lékařů. Německá legislativa tuto pozici až do roku 2006 označovala jako „pomocník/pomocnice lékaře“ (Arzthelfer/in). Do pracovní náplně patří zejména registrace pacientů, sjednávání návštěv u lékaře, ale také některé zdravotnické úkony jako například odběr krve nebo vyhodnocování některých vzorků v laboratoři.

Na každý pád jde o profesi, která má pro plynulé fungování ordinací praktických lékařů v Německu zcela nezastupitelnou úlohu. Stejně jako v České republice by těžko mohli praktičtí lékaři fungovat bez „svých“ sester (bratrů).

Proto narůstající nespokojenost německých MFA představuje potenciálně velmi závažný problém pro praktiky. „Už nyní přicházíme o příliš mnoho asistentů, kteří dávají přednost nemocnicím nebo pečovatelským zařízením,“ uvedla pro deník Deutsches Ärzteblatt Hannelore Königová, prezidentka Asociace odborných zdravotnických pracovníků. A vyjádřila rovněž obavu, že „další obrovská migrační vlna“ bude následovat.

Až 30procentní platová propast

Hlavním důvodem této nespokojenosti je dle MFA nedostatečné platové ohodnocení. Rozdíl mezi platem u praktiků a na klinice nebo pečovatelském zařízení dosahuje podle Königové až třicet procent. Asociace si stěžuje na zdravotní pojišťovny, které nejsou ochotny platit srovnatelné peníze asistentům, kteří pracují v ordinacích praktiků.

Podle Königové nyní vznikla naléhavá potřeba, aby se do hry vložila vláda. „Spolková vláda musí konečně začít jednat a realizovat sliby, které obsahuje koaliční smlouva. Totiž zlepšit pracovní podmínky ve zdravotnických profesích včetně zaměstnanců v ambulantní péči, a to konkrétními opatřeními,“ stojí mimo jiné v požadavcích Asociace.

Vyjdou v Berlíně do ulic

Za zdravotnickými asistenty stojí i lékaři. „Naši asistenti odvádí vynikající, oddanou a také velmi tvrdou práci. Je to obdivuhodné,“ uvedl pro deník Deutsches Ärzteblatt Dirk Heinrich, předseda představenstva Ústřední asociace specialistů (SpiFa – Spitzenverband Fachärzte Deutschlands). Svou solidaritu projevili také pediatři. „Naši asistenti jsou srdcem zdravotní péče,“ řekl deníku Deutsches Ärzteblatt Stefan Renz, viceprezident Profesní asociace pediatrů (BVKJ – Berufsverband der Kinder- und Jugendärzten).

Zdravotničtí asistenti se chystají dát svou nespokojenost najevo už tento týden. Na pátek 8. září totiž svolali protestní akci, která by měla krátce po poledni začít v Berlíně. Zde také pravděpodobně zopakují svůj požadavek, aby ordinace praktických lékařů získaly pro příští rok navýšení plateb nejméně o 15 procent.

Zdeňka Musilová