Foto: Koláž ZD/ Public Domain Picture

Průzkum: Většina českých budoucích sester má v plánu pracovat v tuzemsku

Více než 79 procent budoucích sester v České republice a téměř 61 procent sester na Slovensku chce po ukončení svého studia zůstat pracovat v tuzemském zdravotnictví. O práci v zahraničí uvažuje v Česku zhruba 13 procent studentů, výrazně vyšší zájem o práci mimo domov ovšem projevili studenti na Slovensku. Nejčastějším důvodem je nenaplnění očekávání daného oboru a také nedostatečné finanční ohodnocení budoucí práce. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu mezi studenty středních, vyšších odborných a vysokých škol vzdělávajících se ve zdravotnických oborech „Barometr mezi studenty zdravotnických škol“ organizace HealthCare Institute.

V České republice mají studenti po ukončení svého studia menší tendenci pracovat v zahraničí než studenti ve Slovenské republice. Z Česka má podle průzkumu v plánu vycestovat do zahraničí 14,7 % středoškolských studentů, na Slovensku se pak jedná o 34,5 % studentů. Do průzkumu se zapojilo 2 276 studentů v České republice a 1 196 studentů na Slovensku.

Nejčastějšími důvody pro vycestování do zahraničí jsou lepší platové podmínky a získání zkušeností. Studenti z Česka se nejčastěji kloní k sousednímu Německu, kam plánuje vycestovat 18,2 % budoucích zdravotníků.

V nemocnici by rádo pracovalo 59,3 % studentů z Česka, na Slovensku se jedná pouze o 53,2 % studentů. Zájem o práci v ambulanci byl u Čechů i Slováků daleko nižší. Studenti z obou zemí míří nejčastěji do fakultních či univerzitních nemocnic.

Nejžádanější lokací pro české studenty je hlavní město Praha, v závěsu za ní je Jihomoravský a Středočeský kraj. Studenti ve Slovenské republice mají nejčastěji namířeno do Bratislavského a Žilinského kraje.

„Skvělou zprávou je, že pro většinu českých i slovenských studentů je stále atraktivnější práce v tuzemském zdravotnictví. Přesto je nutné brát v potaz nízký zájem studentů středních škol o práci v tuzemském zdravotnictví, který je oproti studentům vyšších odborných a vysokých škol značně výrazný,“ uvádí k tomu zakladatel HealthCare Institute Daniel Vavřina.

-ns-