Ilustrační foto: PxFuel

Věřím, že kroky ministerstva situaci s léky zlepší, podpořil lékárník Hojný Válkův postup

Na nadcházející sezónu je zajištěno dostatečné množství antibiotik, problémem zůstává jen nerovnoměrné rozložení těchto léků v lékárnách. Některé ho mají nadbytek, jiným chybí. Na pravidelné tiskové konferenci k řešení nedostatku léků to řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (více zde). Kromě toho také uvedl, že raději bude kritizován za to, že je léků příliš a přebytek se bude likvidovat, než že jich je nedostatek. Jak se na jeho prohlášení dívají osobnosti z odlišných částí lékárenského spektra?

„Věřím, že kroky, které pan ministr představil v kombinaci s novelou zákona o léčivech, situaci výrazně zlepší,“ odpověděl na dotaz Zdravotnického deníku vedoucí nemocniční lékárny v IKEM Michal Hojný.

Opačně věc vidí brněnská lékárnice Helena Slámová. „Zatím je to dosud jen slibováno, ale ve většině lékáren penicilin stále není… Účastníci tiskové konference se snaží vzbudit dojem, že situace je pod kontrolou a že jde o zbytečnou paniku. Nikoliv. Nejde o žádnou banalitu, jde o oprávněnou obavu z nevhodné léčby,“ říká a poukazuje přitom na to, že širokospektrá antibiotika nenahradí výpadek penicilinů, které mají být lékem první volby.

Kriticky se Slámová staví též k otázce, zdali připravovaná novela zákona o léčivech pomůže zajistit rovnoměrnější rozmístění kriticky důležitých antibiotik v lékárnách po republice. „Chystaná novela výrazně komplikuje přístup malým lékárnám k dodávkám těchto i jiných léků, takže jejich zásobení se může naopak výrazně zhoršit,“ je přesvědčena. Novela podle ní dokonce zvýhodňuje řetězcové a nemocniční lékárny na úkor těch nezávislých. Slámová věří že, situaci by mohla pomoci zlepšit změna systému cen a úhrad a přísnější dohled nad fungováním přímé distribuce do lékáren (DTP).

Obavy nad dosavadním možným zvýhodňováním lékáren, které jsou majetkově propojené s distributory léčiv, zmínil i lékárník Hojný s tím, že je mezi kolegy zaznamenal. K efektu chystané novely na rozmístění léků v síti však říká: „Jsem přesvědčen, že u přípravků s omezenou dostupností bude (díky novele, pozn. red.) zajištěno spravedlivější rozdělení limitovaných zásob, než je tomu nyní.“

Šéf nemocniční lékárny v IKEM se rovněž vyjádřil k Válkově výroku, že je lepší mít přebytky, než nedostatek. „Rozumím mu a myslím, že je potřeba o tom takto mluvit. Není možné mít požadavek na zajištění 100 procent garance dodávek a přitom nebýt jako společnost ochotný sdílet rizika z toho, že se za dobu použitelnosti léčiva nestane nějaká změna, která zapříčiní, že se léčivo nakonec nepoužije v plném rozsahu,“ vysvětlil a jako obdobný příklad uvedl tzv. monoklonální protilátky užívané proti onemocnění covid-19. Přestože pomohly mnoha pacientům, po rychlém nástupu nové mutace viru se staly zbytečnými. „Nelze je uložit k tíži poskytovatelům zdravotní péče nebo dovozcům léčiv. Neměli by v dalším podobném případě žádnou motivaci sem účinná léčiva dovézt,“ dodal na závěr Hojný.

-fk-