Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Válek: Raději budu penicilin později pálit, než aby teď někomu chyběl

V České republice nedošlo k situaci, kdy by byly kvůli výpadku léčiv ohroženy životy, řekl dnes na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Odborníci vedle toho zažehnali obavy, že by byl problém s výpadkem jednoho léku na léčbu průjmu, který lze podle nich bez problémů nahradit. A co hlavně: v nadcházející sezóně bychom měli mít dostatek antibiotik. Těch by mělo být dost už nyní, problém je však nerovnoměrné rozložení v lékárnách. Aby je pacienti nemuseli obíhat, mají například v případě řetězců nebo velkých nemocničních lékáren možnost využít rezervační systém.

„V České republice nedošlo za celou dobu k ohrožení žádného lidského života tím, že by chyběl jakýkoliv preparát,“ zdůrazňuje Válek.

V médiích se přitom nyní objevily informace o výpadku volně prodejného gasteroenterologického preparátu na léčbu průjmu, kde ovšem i předseda České gastroenterologické společnosti ČLS JEP Ilja Tachecí uklidňuje, že výpadek nijak neohrožuje zdraví občanů.

„Jedná se o preparát, který je velice dobře zastupitelný množstvím dalších preparátů. Trochu v médiích po problémech s antibiotiky pozorujeme paniku a snahu naskakovat na jednotlivé drobné výpadky, které jsou z pohledu lékařů ne tak závažné, a vytvářet z nich velký problém. Já bych bublinu rád propíchl a na svou zodpovědnost prohlašuji, že co se týče léčby akutních a cestovatelských průjmů, je tu dostatečné spektrum volně prodejných preparátů,“ vysvětluje Tachecí. S léčbou přitom pacientům rádi poradí odborníci v kterékoliv lékárně.

Oproti tomu výpadky antibiotik, které znamenaly skutečný problém, by už nyní měly být z velké části ošetřeny. „Přípravků, které ministerstvo řeší, jsou desítky, a je pravda, že u některých trvá stabilizace déle než u jiných. Když si ale vezmeme situaci před koncem loňského roku, kdy došlo k nepředpokládanému výpadku v základních skupinách antibiotik, tak pokud se podíváme na amoxicilin, který celou kaskádu problémů způsobil, toho máme nyní v Česku půl milionu balení. To je množství, které nám bez problémů stačí na několik dalších měsíců – a jsou plánovány další dodávky, které budou doplňovat to, co se vydá,“ načrtává náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček s tím, že azitromycinu máme nyní 180 tisíc balení a clarithromycinu 215 tisíc balení.

Největší problém je přitom se suspenzemi, i zde je ale už situace stabilizovaná. „Není problém s množstvím, které je pro Českou republiku alokované, ale s nafázováním jednotlivých dodávek,“ doplňuje Dvořáček.

Ministr zdravotnictví Válek ovšem ubezpečuje, že rezervace a objednávky pro ČR jsou dramaticky větší než spotřeba. S výrobci se tak dojednává navyšování dodávek a vedle toho stále probíhají mimořádné cizojazyčné dovozy. „Moje zadání bylo, že raději budu pálit, podobně jako vakcíny, penicilin, než aby některému pacientovi chyběl. Raději budu vystaven kritice, že léky likviduji, než že léky chybí. Proto jsem nařídil, aby všechny kanály probíhaly paralelně,“ podtrhává ministr Válek, který navíc připomíná i možnost individuální přípravy léků v některých lékárnách.

Cílem tak nyní je začít situaci uklidňovat. „To, s čím dnes zápasíme, není určité léčivo, ale že panika na trhu dál trvá a přenáší se dál,“ konstatuje Jakub Dvořáček.

Největší problém je panika

Problémy tak je dnes zpravidla možno v lékárnách řešit. „Za skupinu farmaceutů musím poděkovat dvěma našim partnerům. Za prvé praktickým lékařům, se kterými je farmaceut v lékárně v posledním tři čtvrtě roce ve velmi úzkém kontaktu a je to v tuto chvíli asi nejefektivnější cesta, jak zjišťovat informace o aktuální skladové dostupnosti léčivých přípravků, nejen antibiotik. Není to přitom jen problém ČR, naopak si myslím, že u nás je situace velmi aktivně řešena. Druhou skupinou, které chci poděkovat, jsou naši pacienti, kteří jsou mnohdy velmi trpěliví. Pro nás někdy bývá situace velmi náročná, protože musíme hledat vhodný přípravek, nejčastěji spolu s předepisujícím lékařem, tak, aby pacient odcházel z lékárny uspokojený. Co se tedy týče dostupnosti léčivých přípravků, existují řešení a k ohrožení zdraví pacientů nedochází,“ říká za Českou lékárnickou komoru Michal Hojný.

Na tom, aby vše fungovalo, se přitom podílejí také výrobci a distributoři, kteří se spolu s dalšími stakeholdery scházejí každý čtvrtek v rámci ministerské pracovní skupiny řešící výpadky léčiv.

„V médiích se objevuje, že BB Pharma způsobila výpadek tím, že zastavila dodávky – což je u firmy s 15procentním podílem poněkud překvapující. Za šest měsíců jsme přitom o 500 procent navýšili dodávky do ČR. Teď jsme dovezli 30 tisíc balení, která jsme měli dovézt až po 1. říjnu, byť je to pro nás trochu ztrátové, protože při nových cenách stále prodáváme za cenu starou. Další penicilin se navíc nyní balí. Dohody tedy plníme a stále navyšujeme,“ říká Jiří Volf, předseda společnosti BB Pharma.

To potvrzují i distributoři. „V pondělí by měli všichni distributoři dostat od společnosti BB Pharma 30 tisíc balení penicilinu, což pro naši společnost znamená sedm tisíc balení. Objednávky přitom vyřizujeme tak, jak lékárníci objednávají a dělají si u nás záznamy, které provádějí, když je některého přípravku nedostatek. My ale musíme objednávky vyřizovat v pořadí, v jakém je dostáváme, nemůžeme nějaké lékárny upřednostnit,“ vysvětluje současný problém toho, proč si stále dnes mnozí na výpadky antibiotik stěžují, výkonný ředitel distribuční společnosti Alliance Healthcare Jan Rohrbacher.

Pomoci v tomto ohledu má podle něj novela, která je nyní v poslanecké sněmovně. Podle ní budou lékárny schopny objednávat množství, které jsou schopny vydat, takže by se mělo předejít tomu, že jedna lékárna bude mít čtyřměsíční zásobu, zatímco druhá nebude mít nic. Zásobování by tak mělo být rozloženo rovnoměrně.

Pacient má ovšem i dnes možnost zjistit, zda je lék v některých lékárnách k dispozici. „Dlouhodobě funguje zavolání do lékárny, ale velké řetězce mají i rezervační systémy buď v aplikaci, nebo na webových stránkách, kde je momentální stav zásob v každé lékárně. A podobně je to v lékárnách fakultních nemocnic. Není tedy třeba panika, ta je největším nepřítelem této situace,“ dodává Petr Doležal z lékárenského velkoobchodu Phoenix.

Michaela Koubová