Ilustračné foto: freepik.com

WHO: Pozorujeme znepokojující trendy covidu, státy málo reportují

Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala na tiskové konferenci před znepokojivými trendy v šíření koronaviru. Podle organizace roste v Evropě počet nakažených, kteří byli hospitalizováni na jednotkách intenzivní péče. WHO zároveň upozornila, že jí o vývoji šíření nákazy podává informace jen málo států. Předseda organizace vyzval lidi, kterým je to doporučeno, aby se neváhali naočkovat další dávkou vakcíny.

„S blížícím se zimním obdobím na severní polokouli stále konstatujeme znepokojující trendy ohledně covidu-19,“ uvedl na středeční tiskové konferenci předseda WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Na základě údajů, které WHO od jednotlivých států dostává, zaznamenala nárůst úmrtí v některých oblastech v Asii a na Blízkém východě.

„Hospitalizace nakažených na jednotkách intenzivní péče rostou v Evropě a hospitalizace se zvyšují ve více regionech,“ uvedl předseda WHO. A dodal, že jednou z obav organizace je nízký počet lidí, kteří v posledních měsících. „Náš vzkaz je: Nečekejte a nechte se naočkovat další dávkou, pokud je pro vás doporučena,“ řekl Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podle WHO se na celém světě v nemocnicích s covidem aktuálně léčí stovky tisíc lidí.

Představitelé WHO poukázali také na to, že dostávají informace o vývoji covidu-19 jen od několika desítek států. Jen 20 jich poskytlo údaje o hospitalizacích a 43 o úmrtích. WHO má přitom 194 členských států.

Na severní polokouli podle WHO hrozí větší šíření viru v zimních měsících. Navíc se tam budou zřejmě šířit další respirační a nakažlivé nemoci. Organizace proto vyzývá k očkování proti covidu, které ve většině případů dokáže ochránit před vážným průběhem nemoci a smrtí.

Podle nejnovějších údajů WHO dosud covidem celosvětově onemocnělo 770 437 327 lidí a 6 956 900 z nich nemoci podlehlo.

red, ČTK