Foto: Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje

Slalom i výměna kola: Záchranáři vybírali nejlepšího řidiče

Řidiči záchranek v sobotní soutěži, která sestávala z testu různých řidičských dovedností a znalostí, poznali toho letos nejlepšího. Druhý ročník Mistrovství řidičů záchranných služeb vyhrál Jan Kojecký, který jezdí ve Zdravotnické záchranné službě (ZZS) Zlínského kraje v uherskohradišťské oblasti.

Na profesionální řidiče záchranek čekaly v soutěži čtyři disciplíny. Šlo o automobilový slalom na zkušební dráze. Druhou disciplínou byla jízda na přesnost. Ve svých sanitkách šoféři absolvovali trať složenou ze slalomu dopředu i při couvání, podélné i kolmé parkování nebo zastavení s pravým předním kolem ve vyznačeném prostoru. Kromě rychlosti bylo rozhodující i zastavení vozidla co nejblíž od překážky. Dalším soutěžním kláním byla výměna kola na osobním automobilu, posledním pak testy z pravidel silničního provozu zaměřené na řízení vozidel s právem přednosti v jízdě.

Součástí jedné ze soutěžních disciplín byl i slalom.

„Jsem nesmírně šťastný. Po první jízdě na přesnost, kdy jsem jemně narazil do překážky a dostal penalizační sekundy, jsem byl na sebe trochu naštvaný. Ale pak už to šlo všechno skvěle. Druhou jízdu na přesnost jsem zvládl bez penalizace, a hlavně jsem získal obrovský časový náskok v přezouvání kola. To jsem zvládl v čase 1:43 a už nikdo nebyl rychlejší,“ řekl vítěz letošního ročníku Jan Kojecký.

Druhé místo v jednotlivcích obsadil Ivan Horák ze ZZS Olomouckého kraje, bronz obdržel Martin Hubálek ze ZZS Moravskoslezského kraje. V kategorii týmů reprezentující jednotlivé krajské záchranky se na prvním místě umístili šoféři z Olomouckého kraje, druzí byli řidiči ze Zlínského kraje, třetí z kraje Jihomoravského.

Soutěžilo se i ve vyměňování kola na osobním automobilu.

Akci pořádal Autoklub České republiky s podporou Fondu zábrany škod, AK Rallye Zlín v AČR, Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje a Zlínského kraje. Zastoupeny byly všechny zdravotnické záchranné služby České republiky.

-jkn-

Foto: Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje