Ilustrační foto: Pixabay

Ambulantní specialisté napsali Válkovi: Návrh úhradové vyhlášky přepracujte

Rada Sdružení ambulantních specialistů ČR (SAS) vydala prohlášení k návrhu úhradové vyhlášky na příští rok, v němž ministerský návrh podrobila velmi ostré kritice. Rostoucím nákladům péče podle SAS navrhované úhrady vůbec neodpovídají. Předseda sdružení Zorjan Jojko zaslal dnes stanovisko formou otevřeného dopisu ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi.

„Ministerstvo zdravotnictví návrhem popírá významnou část Seznamu výkonů (SZV), což je jeho jiná vyhláška, a to tak, že povšechným snížením hodnot bodů z velké části snižuje účinek inflačního navýšení hodnoty práce nositelů výkonů a minutové režie v SZV,“ zní jedna ze stěžejních připomínek SAS k návrhu úhradové vyhlášky, s nímž „důrazně nesouhlasí“.

Na návrhu kritizuje sdružení ambulantních specialistů také to, že „zcela nedostatečným způsobem zohledňuje dopady inflace na všechny obory, zejména na technicky a materiálově náročné, přičemž úpravu proti verzi návrhu z 8.9.2023 provádí pro nás nepřijatelnou cestou, kdy jen vzájemně přesouvá celkově málo peněz mezi obory. Takto naplánované navýšení úhrad všech oborů AS je ve vztahu k nárůstu nákladů na jimi prováděnou péči nepřijatelně nízké“.

Žádné nové peníze do systému

Ministerstvo dává podle SAS snížením bonifikací najevo, že „nestojí o pravidelně se vzdělávající zdravotníky dobře plánující péči o jejich pacienty ani o poskytovatele otevřené pro nové pacienty“. „Mantinel 115 procent v regulacích je v rámci zdražování zejména léků a zdravotnických prostředků příliš nízký a povede jednak k tlaku na snížení preskripce proti roku 2022 (limit regulací loni činil 120 procent – pozn. red.) a jednak k nepřiměřenému nárůstu rizika velkých srážek u ambulantních specialistů za tuto část jejich péče po konci roku 2024,“ uvádí ve svém prohlášení SAS

Sdružení také upozorňuje na to, že ministerstvo do systému pro rok 2024 nepřidalo žádné nové peníze. „Lze tedy konstatovat, že vyšší navýšení u některých jiných oborů půjde zejména na úkor péče o pacienty ambulantních specialistů, respektive naši pacienti budou ti, kteří na tyto změny doplatí. Ministerstvo pro pacienty ambulantních specialistů naplánovalo snížení dostupnosti a kvality péče o ně, s čímž nesouhlasíme,“ konstatuje SAS.

-jkn-