Náměstek ředitele pro informační technologie ve Fakultní nemocnici Ostrava Petr Foltýn (na fotografii na jednom z kulatých stolů Zdravotnického deníku). Foto: Radek Čepelák

Blahovo místo prozatím neobsazeno. Ministerstvu pomáhá Foltýn z FNO

Ministerstvo zdravotnictví dodnes pro poskytovatele zdravotních služeb nezajistilo jednotné a bezpečné komunikační prostředí pro sdílení zdravotnických údajů. Trvá stav, že lékaři nemohou v kritických situacích efektivně získat již existující informace o pacientovi. Na situaci nedávno upozornil Nejvyšší kontrolní úřad. Zdravotnický deník si proto o aktuálních plánech v oblasti elektronizace zdravotnictví povídal s náměstkem ředitele pro IT sekci ve Fakultní nemocnici Ostrava Petrem Foltýnem, který je od srpna letošního roku pověřen ministrem Válkem pro pomoc s řízením projektů. Odborná veřejnost od něj očekává, že vyplní manažerské vakuum po vrchním řediteli ministerstva zdravotnictví Milanu Blahovi, který končí posledního října letošního roku.

Elektronizace zdravotnictví se zpožďuje a stále chybí její klíčové součásti. Na čem aktuálně pracujete?

Aktuálně už se opravdu na nic nečeká. V Národním plánu obnovy jsou zásadní prostředky proto, aby se všechny klíčové součásti elektronizace zrealizovaly. V tuto chvíli už probíhají klíčová výběrová řízení na dodavatele a předpokladem je, že by smlouvy na postupnou realizaci všech zásadních komponent byly podepsány tak, aby se ideálně v lednu příštího roku začaly realizovat. Financování z Národního plánu obnovy má jedno úskalí – všechny projekty se dle aktuálních pravidel musí zrealizovat do konce roku 2025. Kdyby byla původně nad termíny hlubší úvaha, myslím, že by byly považovány za téměř nereálné. Musím ale říct, že tady se opravdu nikdo nefláká. Skutečně se zde pracuje na plné pecky.

Jak to vypadá se zřízením kmenových zdravotnických registrů?

To je právě jedna z těch klíčových komponent. Jsme opravdu ve stádiu, kdy se vytváří projektové prostředí, které toto postupně zrealizuje. Minimální doba je skutečně v rozmezí roku až dvou. Tady je to velmi specifické. Partnerem při přípravě standardizace pro projekty elektronizace je ÚZIS, kde jsme v úzké spolupráci s ředitelem Duškem, který se také extrémně snaží rozběhnout procesy tak, aby se jí co nejdříve dosáhlo. Podstata standardizace je velmi zjednodušeně v tom, že zdravotnická dokumentace může u lékaře vypadat tak, že si sedne a napíše na počítači například propouštěcí zprávu. Co s tím pak ale často udělají systémy? Nemohou v podstatě nic. Bývají tam překlepy a každý píše po svém, často i běžným textem. My tento dokument proto musíme udělat strukturovaně, takže tam jsou například zatrhávací kolonky, výběry z číselníků a přesně definovaná políčka. Lékaři toto bohužel ale mohou vnímat jako zbytečnou práci navíc, protože vyplnění strukturovaného dokumentu může být časově náročnější a mohou mít o to méně času na pacienty.

Kdy by výhledově mohly běžet například elektronické žádanky a propouštěcí zprávy ve standardizované podobě?

Také výhledově v průběhu příštího a toho následujícího roku. Změna souvisí mimo jiné s nutností upravit aplikace a informační systémy – ambulantní i nemocniční a samozřejmě připravit lékaře na tyto změny a přesvědčit je o přínosech, které to v konečném důsledku přinese. Také je nutno pamatovat na evropskou směrnici EHDS, která v podstatě není splnitelná, když nedotáhneme standardizaci do funkční podoby.

Nemocnice předpokládají a budou muset provést úpravu svých interních systémů a samozřejmě by v dohledné době měly být funkční i systémy centrální. Jedním z očekávaných benefitů je například vybudování rezortní certifikační autority, protože v současné době jsou vynakládány finanční prostředky na produkty těch komerčních. Je vcelku pochopitelné, že některé úpravy systémů v nemocnicích momentálně vyčkávají, protože ještě nejsou realizovány zase ty centrální. Také bude možnost na tyto úpravy systémů v nemocnicích čerpat dotace.

Dalo by se říct, že teď tak trochu „sedíte“ na dvou židlích. Jak moc je práce pro ministerstvo odlišná od práce pro nemocnici?

Tahle organizace je skutečný úřad, zatímco nemocnice je zařízení, které má nepřetržitý provoz a má také dlouhodobě budované IT zázemí. Kromě úplně minimálního počtu osob pro zajištění IT ministerstva a pár dedikovaných osob pro prvopočátky elektronizace tady v zásadě nic neexistovalo a vytváří se to např. v projektové oblasti v podstatě na zelené louce. Klíčové kapacity by měly být ale také k dispozici pouze pro fázi realizace centrálních projektů. Zásadní rozdíl je, že základní struktura pro realizaci projektů tady chybí, že se tady teprve staví a tenhle dům na to není připraven. Chtěl bych vytvořit funkční odbornou bázi, která bude mít s projekty a systémy zkušenosti. Není to ničí vina, že doteď to tak nebylo, protože to zkrátka nebylo potřeba. Ministerstvo zdravotnictví se chce v této oblasti digitalizace stát také skutečně důstojným partnerem přímo řízených organizací.

-ns-