Foto: Depositphotos

Doporučený postup radí, jak řešit nedostupnost antibiotik

Jak co nejlépe vybrat antibiotikum při výpadku léku první volby, případně jak zvolit jeho nejvhodnější formu podání – s tím pomáhají nová doporučení, které vytvořili odborníci z motolské nemocnice. Ta by měla napomoci i k tomu, aby v případě, že je například nedostatek sirupů, zůstala tato forma ušetřena pro ty, kdo ji potřebují nejvíce. Odborníci to řekli po dnešním jednání pracovní skupiny pro dostupnost léčivých přípravků na ministerstvu zdravotnictví.

„V rámci motolské nemocnice se nám podařilo připravit doporučený postup pro případ, že by v průběhu respirační sezóny došlo k nedostupnosti některých antibiotik. Tento doporučený postup vycházející z doporučení subkomise pro antibiotickou politiku prošel oponenturou všech důležitých oborů v rámci naší nemocnice, je hotový a jsme ochotni ho sdílet,“ uvádí předseda Subkomise pro antibiotickou politiku ČLS JEP a přednosta Kliniky infekčních nemocí 2. LF UK a FN Motol Milan Trojánek.

Úkolem lékaře je přitom nejen rozhodnout, zda dítě potřebuje antibiotika – a odborníci podtrhávají, že respirační sezóna je dominantně virová -, ale je také třeba správně vybrat lékovou formu.

„V případě, že vidíme nedostupnost nebo menší množství sirupů, je třeba včas zvolit adekvátní léčbu, například perorální. V doporučení tak zohledňujeme to, abychom správně dokázali pracovat s množstvím antibiotik, která máme,“ vysvětluje Trojánek.

Doporučení praktici vítají. „Pediatři i praktičtí lékaři se velmi vzdělávají v antibiotické léčbě. Na všech našich fórech vždy zazní nějaká přednáška o antibioticích a správném postupu při indikované a racionální antibiotické léčbě. Proto také vítáme doporučení motolské skupiny, které už proniklo i mezi praktiky. Zde je popsána jak správná indikace antibiotik na jednotlivá onemocnění, ale také postup, pokud antibiotika nejsou dostupná, tedy nahrazování jednotlivých léků tak, aby to bylo bezpečné,“ říká praktická lékařka pro děti a dorost Miroslava Kuglerová.

Zároveň se také odborníkům po diskuzi s ministerstvem podařilo vytvořit seznam ekologických antibiotik vycházejících z doporučení Světové zdravotnické organizace. Ten je nyní distribuován mezi lékaře, aby věděli, jak nahrazovat antibiotika tak, aby byla léčba nejen účinná, ale zároveň pro pacienta ekologická, tedy aby nerozkolísala rovnováhu dalších mikroorganizmů osidlujících tělo.

Za závěr odborníci podtrhávají, že právě vzhledem k tomu, že sezóna je dominantně virová, je nejlepší prevencí očkování. Chránit se dnes můžeme proti chřipce, covidu či nově u seniorů proti RS virům, z bakteriálních infekcí pak máme očkování proti pneumokokům. „Určitě všem doporučuji zvážit očkování proti chřipce, většina praktických lékařů pro děti a dorost proti chřipce ve svých ordinacích očkuje,“ uzavírá Miroslava Kuglerová.

-mk-