Ilustrační foto: Freepik

Dva tábory a rozdílné návrhy. Budou táhnout Mladí lékaři a Sekce mladých lékařů ČLK za jeden provaz?

Spolek Mladí lékaři přichází s novými požadavky, které se týkají novely zákoníku práce. Jedná se například o prudké navýšení příplatku za hodinu práce přesčas na 400 procent průměrného hodinového výdělku. Předsednictvo spolku mělo o připravované novele „novely“ zákoníku práce jednat s ministerstvem práce a sociálních věcí. Na jednání ale paradoxně nebyla pozvaná Sekce mladých lékařů ČLK, která svými aktivitami kolotoč protestů a výpovědí uvedla do pohybu. Mladí lékaři svoji účast na schůzce s MPSV – podle informací ze včerejška – zrušili.  

Mladí lékaři zveřejnili na svých webových stránkách návrhy, které by rádi prodiskutovali na společném jednání s ministerstvem práce a sociálních věcí. Jedná se například o požadavek, aby další přesčasová práce nad 416 hodin ročně byla podmíněna navýšením hodinového příplatku na 400 procent průměrného hodinového výdělku, a to na přechodné období tří let. Služba trvající 16 hodin by poté měla být podmíněna příplatkem 100 procent průměrného hodinového výdělku s povinným volnem před službou. Co se týče 24hodinových služeb, ty by měly být povolené pouze o víkendech a svátcích, a to za podmínky příplatku 200 procent průměrného hodinového výdělku.

Zatímco Mladí lékaři v čele s předsedou Martinem Kočím počítali se společnou debatou, zástupci „druhého“ tábora ze Sekce mladých lékařů ČLK v čele s Janem Přádou vyjádřili své znepokojení, neboť na společnou schůzku nedostali pozvání. „Uvedené, kdy na jednání o zákoníku práce jsou pozváni zástupci spolku Mladí lékaři, nikoliv však SML ČLK, která stojí za aktuálně probíhající akcí „Lékaři jsou jenom lidi“, mj. požadující změny v zákoníku práce, považujeme za zarážející a nemůžeme se ubránit znepokojivému dojmu, že záměrem svolavatele schůzky MPSV může být právě ono názorové rozštěpení,“ uvedl na Facebooku Jan Přáda.

Spolek Mladých lékařů nicméně dále uvedl, že svoji účast na schůzce podmiňuje účastí SML ČLK a také lékařskými odbory. „Jsme připraveni spolupracovat se Sekcí mladých lékařů ČLK a s Lékařským odborovým klubem, kteří se schůze budou také účastnit, a které jsme s tímto návrhem nyní také oslovili. Velmi rádi bychom dosáhli shody a ideálně předložili výsledný návrh společně,“ uvedli zástupci Mladých lékařů na Facebooku.

Mladí lékaři nakonec na Facebooku oznámili, že svoji účast na jednání s MPSV 18. 10. zrušili právě kvůli tomu, že na ni nejsou pozvaní lékaři ze Sekce mladých lékařů ČLK. Vyzývají ovšem její členy k předložení lepších návrhů, než které předloží politická reprezentace. „Byla by škoda, aby jediným výsledkem další novely bylo navrácení 416 hodin ročního limitu přesčasů a legalizace 24hodinových služeb bez jakéhokoliv dalšího zlepšení našich životů,“ uvedli.

„Bez ohledu na akci Nebuď mýval/Lékaři jsou jenom lidi se o novele zákoníku práce bude v parlamentu hlasovat. Z vedení ČLK, LOK ani Sekce mladých lékařů ČLK prozatím žádný návrh k další novele zákoníku práce nepřišel. Proto vyzýváme všechny organizace, ale i lékaře zde aby svoje návrhy přednesli,“ napsali na Facebooku Mladí lékaři.

Sekce mladých lékařů ČLK se k předloženým návrhům Mladých lékařů k novele zákoníku práce vyjádřila odmítavě. „Jakkoliv je prezentovaný návrh hodný zamyšlení, ztotožňujeme se s obavou mnoha diskutujících, že jeho předložení by nyní vedlo přinejmenším k odklonu pozornosti od požadavků SML ČLK,“ řekl k tomu Jan Přáda a dodal, že jejich Sekce dostala důvěru a mandát přibližně šesti tisíců českých lékařů, a to také poukazováním na potřebu navýšit odměny lékařů za práci v základní pracovní době, a proto nepovažují za vhodné tento požadavek měnit.

Nela Slivková