Ilustrační foto: Pixabay

Farmaceutická skupina GSK posiluje svou pozici v Číně, Bristol-Myers Squibb expanduje v onkologických léčivech

Britská farmaceutická skupina GlaxoSmithKline (GSK) podepsala dohodu v Číně, která jí vynese přes tři miliardy dolarů. Jde o udělení licence na distribuci vakcín proti pásovému oparu. Americká skupina Bristol-Myers Squibb investuje bezmála šest miliard dolarů do nákupu menší farmaceutické společnosti, která se zaměřuje na vývoj léků proti rakovině. O obou transakcích mezi jinými informovala agentura Reuters.

Dohoda mezi britskou farmaceutickou skupinou GSK a čínskou společnost Zhifei vynese britské straně 2,5 miliardy liber (3,05 miliardy dolarů, respektive 71,4 miliardy korun). GSK a Zhifei mezi sebou podepsaly smlouvu, na základě které čínská Zhifei bude moci na čínský trh dodávat vakcínu proti pásovému oparu.

Čínský trh je po vakcíně hladový

Vakcína Shingrix je momentálně pro skupinu GSK bestsellerem. Dohoda s Číňany by měla GSK zajistit zvýšení tržeb z prodejů vakcíny Shingrix na bezmála pět miliard dolarů do roku 2026. V porovnání s dnešním objemem jde tak o více než zdvojnásobení tržeb jen z prodeje vakcíny Shingrix.

Na základě této dohody bude společnost Zhifei moci vakcínu dodávat na více než 30 tisíc míst po celé Číně. V současné době byla vakcína proti pásovému oparu dostupná jen na přibližně 9,5 tisících míst. Obchodní ředitel skupiny GSK Luke Miels podle agentury Reuters uvedl, že společnost Zhifei nabídla zdaleka nejlepší model, prostřednictvím kterého bude vakcínu na čínský trh dodávat.

Smlouva je prozatím podepsána na tři roky s možností ji po uplynutí tříleté lhůty prodloužit. To ostatně také Luke Miels očekává. Podle něho je čínský trh po vakcíně Shingrix doslova hladový, podobně jako trhy v Brazílii nebo Mexiku. Uvedení podobné vakcíny na trhy v těchto zemích je „stále jen v raných fázích“.

Bristol obohacuje své onkologické portfolio

Dohoda mezi GSK a čínskou společností Zhifei není jedinou významnou událostí ve farmaceutickém průmyslu uplynulého týdne. Americká farmaceutická skupina Bristol-Myers Squibb oznámila, že v nejbližší době převezme menšího amerického výrobce léků onkologických léků, společnost Mirati Therapeutics.

Společnost Bristol-Myers Squibb za Mirati zaplatí až 5,8 miliardy dolarů (v přepočtu necelých 136 miliard korun). Bristol-Myers Squibb si od akvizice slibuje diverzifikaci svých produktů a posílení v oblasti onkologických léků. Mirati se totiž zaměřuje na vývoj léků proti specifickým typům rakoviny včetně například rakoviny plic. Loni v prosinci společnost uspěla při registraci léku Krazati, který se právě při léčbě rakoviny plic podává.

„Myslíme si, že tento krok nám skutečně pomůže obohatit naše onkologické portfolio, stejně tak to bude pro naši společnost mít i finanční přínos,“ uvedl podle agentury Reuters Adam Lenkowsky, obchodní ředitel společnosti Bristol-Myers Squibb.

Mirati Therapeutics „za babku“

Bristol-Myers Squibb zaplatí za jednu akcii Mirati Therapeutics 58 dolarů, což představuje celkovou sumu 4,8 miliardy dolarů. S tím získá i 1,1 miliardy dolarů, kterou Mirati disponuje v podobě volných hotovostních prostředků. Proto akcionáři Mirati obdrží ještě další kompenzaci ve výši rovné miliardy dolarů, což odpovídá přibližně 12 dolarům na jednu akcii. Bristol bude transakci financovat částečně ze svých peněžních prostředků a částečně pomocí půjčky.

Pro Bristol je akvizice výhodná i z prostého finančního pohledu. Tržní hodnota Mirati Therapeutics je totiž v současné době relativně nízká. Ještě před oznámením akvizice byla meziročně nižší asi o dvě třetiny. Poté, co Bristol svůj záměr Mirati koupit oznámil, akcie Mirati zpevnily asi o 70 procent, přesto jsou o přibližně 44 procent níže než před rokem.

Zdeňka Musilová