Předsedkyně ČKFA Alena Šindelářová. Foto: ČKFA

Farmaceutický asistent je krásné, ale málo známé povolání, říká předsedkyně ČKFA Alena Šindelářová

Málo absolventů v oboru farmaceutický asistent dlouhodobě trápí tuzemské lékárny. Podle předsedkyně České komory farmaceutických asistentů Aleny Šindelářové je na vině nízké povědomí o samotné profesi i náročné studium. Jak to změnit? Zdravotnický deník si o oboru, který si lidé často nešťastně pletou s povoláním lékárníka, povídal v rozhovoru.

Na tiskové konferenci České lékárenské komory ke Dni lékáren jste mluvila o tom, že o studijní obor farmaceutický asistent není mezi studenty příliš velký zájem. Čím to podle Vás je? Proč obor není tolik atraktivní?

Nízké počty uchazečů, resp. málo absolventů trápí většinu zdravotnických povolání. U profese farmaceutický asistent, pokud ji srovnáme s jinými nelékařskými obory, může být tím důvodem malé povědomí o tomto povolání u veřejnosti, případně výhradní studium na vyšší odborné škole, které je ale současně náročné. Jiné nelékařské profese mají možnost studia na škole vysoké. Farmaceutický asistent v lékárně je na výdeji bez receptu (neboli volném prodeji) často prvním a někdy i posledním zdravotníkem, se kterým klient lékárny konzultuje své zdravotní obtíže. Odborné znalosti musí mít proto velmi široké, jeho role je z hlediska bezpečné péče o zdraví velmi důležitá. Přesto povolání farmaceutický asistent pro většinu veřejnosti splývá s profesí lékárník, zatímco např. zdravotní sestra nebo fyzioterapeut či dentální hygienistka jsou obory snadno identifikovatelné. Zjednodušeně řečeno – chci být zdravotní sestra, hledám studium pro zdravotní sestru; pokud se mi líbí práce v lékárně, zřejmě budu muset být lékárník a cesta k tomu vede přes farmaceutickou fakultu. Že v lékárně pracují dvě farmaceutické profese vedle sebe s rozdílným studiem i kompetencemi není na první pohled zcela zřejmé. Naším úkolem je postarat se o propagaci tohoto krásného a důležitého povolání. Obor farmaceutický asistent je velmi atraktivní. Svou náplní, kompetencemi a v neposlední řadě i skvělou uplatnitelností na pracovním trhu. Má totiž prakticky nulovou nezaměstnanost.

Zdroj: ČKFA

Můžete prozradit, jaké jsou aktuální počty letošních absolventů v oboru?

Tato čísla bohužel nejsou nijak optimální. Víme, jaký je počet lékáren, a v nich chybí desítky farmaceutických asistentů. A jak jsme si již řekli, tato profese není výhradně lékárenská. V některých provozech ji lze nahradit, ale např. ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče je nedostatek těchto odborníků velkým problémem. Koneckonců při zvládání pandemie covid-19 hrál farmaceutický asistent jednu z hlavních rolí. Řešil nedostatky ochranných pomůcek i přípravu a realizaci očkování po celé České republice a jistě si všichni vzpomenou, že lékárny byly trvale otevřeny. Absolventů je po školním roce 2022/23 něco kolem 120. To rozhodně dostatečný počet není. Zvlášť, pokud si představíme, že ne všichni do farmaceutické praxe nastoupí. V předchozím roce to bylo cca 150 absolventů. Snižující se křivka nevzbuzuje optimismus, ale věříme, že propagace oboru přinese brzy výsledky. Už nyní můžeme říct, že sociální sítě naší profesní organizace sledují nejen kolegyně a kolegové z oboru, dokonce máme odezvu i mimo hranice Evropy. Nečekáme zázraky do tří dnů, ale zdá se, že jdeme správnou cestou.

Zdroj: ČKFA

Jak tedy přilákat mladé lidi, aby se oboru chtěli věnovat? Co nabízíte?

Jak již bylo řečeno – studium není zrovna lehké. Obsahuje řadu náročných odborných předmětů jako jsou např. chemie léčiv, laboratorní technika, farmakognózie, farmakologie nebo výdejní činnost. Ale vzhledem k tomu, že členky předsednictva České komory farmaceutických asistentů jsou činné farmaceutické asistentky s osobní zkušeností s výukou našich budoucích kolegyň a kolegů, daří se ve spolupráci s VOŠ průběžně kvalifikační standard oboru diplomovaný farmaceutický asistent revidovat a aktualizovat obsah učiva. Tak, aby reagoval na potřeby současného lékárenství i vývoj farmaceutické péče a tím byl pro potenciální uchazeče lákavý. Práce farmaceutického asistenta má až téměř neuvěřitelný rozsah. Pokud je někdo povahou spíš introvert, může se zabývat odbornými činnostmi v zázemí lékárny nebo v laboratoři. Ty obsahují nejen přípravu individuálně připravovaných léčiv, jak to známe z většiny lékáren – masti, kapky, čípky, kapsle; podle předpisu lékaře, ale také náročné lékové formy – cytostatika, radiofarmaka, výživové vaky all-in-one, spolupráci na lékových studiích apod. Extrovert se může realizovat při výdeji bez receptu, který jistě všichni znají z lékáren také jako volný prodej, v preventivních edukačních programech nebo v individuálním poradenství. Samostatnou oblastí jsou zdravotnické prostředky nebo nemocniční péče, kde v obou uvedených oblastech má farmaceutický asistent jednu z klíčových rolí. Vyjmenovat celou škálu pracovních možností v několika řádcích není možné. Podrobný popis této profese může zájemce najít na www.farmaceutickyasistent.cz nebo na www.studujzdravku.cz

Kam po škole častěji odcházejí absolventi? Jsou to spíše řetězové velké lékárny nebo menší?

Někteří mají zkušenosti s lékárenským prostředím již z doby studia – z praxe nebo brigády a ti většinou už vědí, kam po absolutoriu zamíří. Nabídka míst pro farmaceutické asistenty je opravdu velká, mohou si proto vybírat. Někomu se líbí v malé lékárně rodinného typu, někoho osloví zdravotnické prostředky, jiný dá přednost pestrosti činností v nemocniční lékárně nebo ruchu řetězcové lékárny v obchodním centru. Je to o povaze každého z nás a pochopitelně nabídce jednotlivých zaměstnavatelů.

Bylo by na místě rozšířit kompetence farmaceutických asistentů? O jaké kompetence by se jednalo?

V projektu Koncepce oboru farmaceutický asistent je popsána řada činností i kompetencí, které profese již obsahuje, ale zatím nejsou dostatečně využívány. Jak z pohledu péče o bezpečí a zdraví občana, tak ke škodě zdravotnictví jako celku. Důsledné využívání kompetencí a znalostí všech zdravotnických nelékařských povolání (nejen farmaceutických asistentů) může přinést i úspory personální a ekonomické. ČKFA je členem EAPT (Evropská asociace farmaceutických techniků) a může se inspirovat u kolegů z EU a Velké Británie. Ale pochopitelně se takové projekty a vize musí komunikovat na širší úrovni.

Zdroj: ČKFA

Stále více mladých žen si přeje skloubit práci s rodinným životem a výchovou dětí. Jak jim v tom lze pomoci? Jak moc je obor farmaceutický asistent feminizovaný?

V českých lékárnách najdete v současné době na pozici farmaceutický asistent skutečně v naprosté většině ženy. Asi to nikdy nebude půl na půl, ale určitě se počet mužů v této profesi zvyšuje. Zdravotnická povolání obecně sice nejsou vhodná pro homeoffice, ale pokud je mi známo, zkrácené úvazky v lékárnách nejsou nic neobvyklého. Osobně znám mnoho kolegyň, které pracovaly částečně již během rodičovské dovolené. Já mám tři děti a mohu říct, že lékárna je pro farmaceutického asistenta – rodiče přátelské pracovní prostředí.

Chystáte nějaké zajímavé akce a programy pro studenty?

Studenty VOŠ obor diplomovaný farmaceutický asistent čeká na podzim v Olomouci finále celostátní soutěže v individuální přípravě léčiv. Už školní kola ukázala, že studenti jsou perfektně připraveni a boj o příčku nejvyšší bude proto napínavý. Hlavní cenu přijede vítězi předat prezident EAPT Cristiano Matos z Portugalska.

Za pár dní – 17. října oslavíme mezinárodní den farmaceutických techniků a asistentů. Pro rok 2023 jsme vybrali motto: „v lékárně má každá otázka svůj smysl“, kterým chceme veřejnost upozornit na důležitost komunikace a dialogu s farmaceutickým asistentem na výdeji bez receptu, na důležitost věnovat svému zdraví čas. Také v dalším roce budeme veřejnosti připomínat, že farmaceutický asistent je zdravotnický odborník pro pacientovu bezpečnou samoléčbu, průvodce prevencí a zdravým životním stylem a v neposlední řadě rádce pro všechny oblasti péče o zdraví. V lékárně se vyplatí nespěchat! Těmito a dalšími projekty budeme prezentovat naše povolání a věříme, že takovou reklamou se nám kapacity VOŠ oboru diplomovaný farmaceutický asistent podaří plně obsadit.

Nela Slivková