Foto: archiv ZD

Homolka: Přestávky na oběd není možné zdravotníkům proplácet plošně

Nemocnice Na Homolce nemůže podle vedení proplácet přestávky na oběd zdravotníkům plošně. Řeší to individuálně podle výkazu, ve kterém se evidují nečerpané přestávky. Vedení nemocnice o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Asi 120 zaměstnanců, většinou středního zdravotnického personálu, žádá proplacení přestávek tři roky zpětně a na Homolku proto podalo žalobu. Nemocnice podle mluvčí Martiny Dostálové takový požadavek vyčíslila na zhruba 20 milionů korun.

Nemocnice se ohradila proti tvrzení, že zaměstnanci nemají možnost čerpat přestávku na oběd. „Organizace práce na jednotlivých odděleních je nastavena v souladu se zákoníkem práce tak, aby bylo možné standardně čerpat přestávky na jídlo a oddech,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek pro léčebně preventivní péči Vladimír Mikulenka.

Pokud dojde k tomu, že zaměstnanec nemůže přestávku čerpat, například z důvodu dlouhé operace nebo absence zástupu, je podle vyjádření nemocnice přestávka proplacená. Musí být ale zaevidovaná ve výkazu práce a potvrzená podpisem nadřízeného.

K žalobě, na kterou upozornila na konci září CNN Prima News, se podle Dostálové připojili tři z 332 lékařů a asi 120 nelékařských pracovníků z 1181. Vycházejí z rozhodnutí Ústavního soudu z října 2021, který přiznal bývalému hasiči z ostravského letiště nárok na proplacení přestávek, protože musel být neustále připravený k akci a v případě požáru zasáhnout nejpozději do tří minut i na nejvzdálenějším místě letiště. Podobně podle tiskové zprávy argumentuje ve svém nároku i odborová organizace.

Nemocnice argumentuje tím, že musí postupovat s péčí řádného hospodáře. „Z tohoto důvodu nemůže na základě těchto nepodložených nároků na doplacení mzdy, se kterými se tito zaměstnanci na nemocnici obrátili, přistoupit na požadavky jejich právního zástupce či odborových organizací o uzavření jakékoliv dohody, jejímž předmětem má být mimosoudní narovnání,“ píše se v tiskové zprávě.

Ministerstvo zdravotnictví chce počkat na verdikt soudu. „Uvidíme, jak se k tomu postaví v tomto ohledu soud,“ řekl Primě náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

-čtk-