Foto: Martín Cálix, Zdroj: Lékaři bez hranic

Honduras: Lékaři bojují proti horečce dengue pomocí komárů 

Horečka dengue v současné době ohrožuje více než polovinu světové populace. Očekává se, že v důsledku změny klimatu bude touto nemocí v příštích desetiletích ohrožena další miliarda lidí. Nemoc momentálně představuje v Hondurasu a širším regionu amerického kontinentu zdravotní krizi. Lékaři bez hranic úzce spolupracují s místními komunitami a honduraskými orgány a zavádějí inovativní řešení, která mají za cíl snížit výskyt nemocí způsobených arboviry, jako jsou dengue, zika a chikungunya. 

 „Současné metody prevence nedokážou lidi před horečkou dengue ochránit,“ říká Edgard Boquin, koordinátor projektu Lékařů bez hranic v Hondurasu, kde je každoročně hlášeno více než 10 000 případů nemoci. 

Momentálně není k dispozici žádná konkrétní léčba a nebyla dosud vyrobena ani vakcína, která by poskytovala dostatečnou ochranu před nákazou. Používání zastaralých technik vedlo navíc k tomu, že se komáři stali odolní vůči současným metodám prevence a pesticidům. 

Řešením je bakterie 

Lékaři bez hranic se proto spolu s honduraskými partnery rozhodli vyzkoušet metodu, která se osvědčila již v jiných zemích. V nejvíce postižených oblastech se nasadí komáři Aedes aegypti, kteří jsou nositeli bakterie Wolbachia. 

Tato bakterie konkuruje virům, jako je dengue, a ztěžuje jejich množení uvnitř komára, a tím mu zabraňuje arboviry přenášet na člověka. „To znamená, že v oblastech, kde je Wolbachia v populaci komárů zavedena, výskyt horečky dengue by se měl snížit,“ popisuje Claire Dorion, technická poradkyně Lékařů bez hranic. 

I když se Wolbachia přirozeně vyskytuje v 50 procentech hmyzu, včetně některých komárů, ovocných mušek, molů, vážek a motýlů, u hlavních přenašečů arbovirů, jako je právě komár Aedes aegypti, není přirozeně přítomna. 

Pomocí technologie se proto bakterie vnáší do vajíček komárů v laboratoři. Později, když dospějí, jsou komáři vypuštěni do intervenčních oblastí, kde se množí s místními komáry a zajišťuje se tak snížení přenosu nemoci. Tito komáři se budou vypouštět každý týden po dobu šesti měsíců v 50 čtvrtích hlavního města. Během tří let se provedou testy komáří populace, aby se zjistilo procento komárů s Wolbachií. 

Foto: Maria Chavarria, Zdroj: Lékaři bez hranic

Dengue muže být smrtelná 

Pro Victorii, obyvatelku jedné z nejlidnatějších čtvrtí honduraského hlavního města Tegucigalpy, se komáří kousnutí stalo téměř osudné. „Nejprve jsem dostala horečku, pak bolest kloubů, která mi znemožnila se hýbat. Když jsem začala krvácet, myslela jsem, že zemřu. Jediné, co jsem chtěla, bylo přežít, abych se mohla starat o svou dceru,“ vzpomíná Victoria. 

Horečka dengue se nejčastěji vyskytuje v městských oblastech v tropickém podnebí. Mezi příznaky patří horečka, bolesti hlavy, těla a nevolnost. Lidé trpící těžkou formou onemocnění musí být hospitalizovaní, v některých případech je nákaza smrtelná. 

-TZ- -red-