Foto: www.kkn.cz

Iniciativa karlovarských sester varuje před úskalími protestu lékařů

Další přesčasovou práci se chystají od prvního ledna vypovídat nejen lékaři, ale také sestry či laboranti, jak upozornila předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky Dagmar Žitníková. Iniciativa karlovarských sester, které vystupují ve veřejném prostoru anonymně, ovšem v dopise adresovanému lékařskému hnutí uvádí, že se stále jedná hlavně o boj lékařů, a sestry je v současné situaci doběhnout zřejmě nestačí. I přesto by se podle nich mělo lékařské hnutí zaměřit na větší oslovení nelékařského zdravotnického personálu skrze propojení organizací práce a pracovní týmy.

Iniciativa karlovarských sester v dopise adresovanému lékařskému hnutí uvádí svůj pohled na problematickou situaci v přesčasové práci zdravotnického personálu. „Máme co napravovat, máme spoustu důvodů začít přistupovat k obraně peněz a podmínek docela jinak než doteď,“ stojí v dopise. I přesto ale podle jejich vyjádření nyní nejsou v takové kondici, aby mohly jít do boje napříč republikou. „Slabost sesterské strany ale zmiňujeme, podtrhujeme, aby bylo zřejmé, že všechny předchozí postřehy jsou psané s pokorou a jediným cílem: přispět lékařskému boji alespoň takhle,“ uvádí Iniciativa.

Zároveň sestry lékařům vyjadřují svoji podporu a upozorňují na chování managementu nemocnic, který se snaží situaci „záplatovat“, přežít a provoz udržet. Zároveň tím ale podle Iniciativy pomáhá vládě lékařský boj ustát. Pokud bude lékařské hnutí stát na základech sebeorganizace, na základech přemýšlení a síly a boje propojeného zdola – který managementům zabrání situaci zazáplatovat, stát se tak podle Iniciativy sester pořadí uchránit.

„Každopádně: objektivně odlišné reality a vyhlídky, které rozevírají dva možné přístupy a scénáře, nabízejí vládě i managementům šanci, jak odlišností využít a hnutí rozdělit,“ poukazuje Iniciativa karlovarských sester na nejednotnost v požadavcích mladých lékařů.

Kolektivita zdola je v současné situaci více než na místě. Podle sester se jinak může případné chápání výpovědí změnit pouze v symbolické a výhružné gesto, a ne v nástroj, který bude v praxi skutečně efektivní. Oddělení a sály by se měly propojit pomocí komunikačních kanálů i prostřednictvím pravidelných schůzek, včetně plánování strategie. V neposlední řadě by se mělo podle sester myslet na to, aby se vážněji oslovil právě nelékařský personál, skrze propojení organizací práce a pracovní týmy.

Pokud se nezmění zákoník práce a nedojde k navýšení mezd, od prosince chce vypovědět přesčasy zhruba 6 tisíc nemocničních lékařů. Jak Sekce mladých lékařů ČLK, tak Spolek Mladí lékaři novelu zákoníku práce v navrženém znění odmítají. Návrh je nyní v připomínkovém řízení, jejich zpracování se očekává do příštího týdne.

-ns-