Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Je třeba zlepšit komunikaci napříč resortem, řekl Válek k úloze NIKEZ

Tvorba doporučených postupů, kontrola nad centry vysoce specializované péče (CVSP) či implementace hodnotících systémů kvality. To jsou rámcové úkoly pro Národní institut kvality a excelence zdravotnictví (NIKEZ), který letos vznikl při Ústavu zdravotnických dat a statistiky (ÚZIS). Na historicky první konferenci NIKEZ představil nejen úkoly instituce, ale také její roli v systému, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který nad akcí zároveň převzal záštitu.

„Prvotním cílem NIKEZ je kromě metodické činnosti zejména posílení komunikace napříč celým resortem,“ popsal Válek stěžejní misi nově vzniklé instituce. Konkrétní úkoly pak zahrnují tvorbu klinicky doporučených postupů, ze kterých by se měly stát postupem času standardy, či posílení kontroly nad centry vysoce specializované péče.

„Nejde jen o jejich tvorbu a kultivaci, ale také jejich vyhodnocování, aby pacientům bylo zřejmé, jak se liší podle předem definovaných parametrů kvality,“ upřesnil Válek. Dodal, že je ale třeba při porovnávání jednotlivých pracovišť dbát na to, abych nebyla všechna porovnávána podle stejných měřítek, neboť mají různou specializaci.

Třetím dílčím úkolem pro NIKEZ pak je implementace systému interního hodnocení kvality. V této souvislosti ministr uvedl, že NIKEZ je součástí orgánů, které řeší strategické úkoly ministerstva zdravotnictví. Má jít o hodnocení screeningů, optimalizaci úhrad akutní péče, optimalizaci systému vzdělávání a posílení segmentu sociálně zdravotní péče. Válek rozvedl, že na posledním bodě jeho resort intenzivně spolupracuje s ministerstvem práce a sociálních věcí. Jde to ale pomaleji, než původně zamýšleli.

Válek na konferenci rovněž připomněl dlouhodobost řešení problémů ve zdravotnictví. „Je tu snaha zlepšit a zkultivovat vzdělávání, standardizaci, úhrady a kvalitu posunovat tak, aby zdravotnictví přestalo být součástí politických bojů,“ uvedl k nutnosti kontinuálního rozvoje zdravotnických politik bez narušování změnou politických cyklů a jejich představitelů. „Plody práce přijdou nejdříve za pět let. Trvá to dlouho. Pokud ty změny nevydržíme dělat dost dlouhou dobu, tak nikdy nezjistíme, zdali byly správné, nebo ne,“ dodal.

V neposlední řadě ocenil, že NIKEZ se od svého začátku začlenilo do spolupráce v mezinárodních strukturách.

-fk-