Foto: Picryl

Končí historicky nejdelší stávka amerických zdravotníků. Bez domluvy

Více než 75 tisíc zaměstnanců jedné z největších amerických zdravotních pojišťoven Kaiser Permanente se dnes vrací do práce poté, co došlo k největší stávce zdravotnických pracovníků v historii USA. Na celkem tři dny trvající stávku ovšem mohou navazovat další akce, protože se zatím odborům nepodařilo s pojišťovnou uzavřít dohodu ohledně smluv. Zdravotníkům se nelíbí nedostatek personálu, který jim znemožňuje adekvátně se starat o pacienty. Informovaly o tom CBS News.

Třídenní pauza v nemocnicích a ordinacích zdravotní pojišťovny Kaiser Permanente končí podle koalice odborů v sobotu v 6 hodin ráno místního času. Stávka zdravotních sester, laboratorních techniků, lékárníků a dalších odstartovala ve středu brzy ráno v Kalifornii, Coloradu, Oregonu, Virginii, Washingtonu a hlavním městě Washingtonu D.C.

Zaměstnanci přitom poukazují na to, že chronický nedostatek personálu posiluje zisk pojišťovny, ale podepisuje se na péči o pacienty a morálce pracovníků. Pojišťovna ovšem argumentuje, že nedostatku personálu čelí celé zdravotnictví.

Pojišťovna i koalice odborů zastupujících pracovníky plánují příští týden obnovit jednání s tím, že schůzka je naplánována na 12. října. Koalice zároveň může vydat další desetidenní oznámení o svém záměru stávkovat, takže v nadcházejících týdnech možná budou následovat další stávky.

Vedle nedostatku pracovníků odboráři označují za jeden z kamenů úrazu outsourcing. Podle nich pojišťovna potřebuje udržet a přilákat kvalifikované zdravotnické odborníky, přičemž outsourcing a subdodavatelé by znamenali opak.

Mnozí zaměstnanci si přitom stěžují, že jsou těžce přepracovaní a nemají dostatečné zázemí, aby se mohli řádně starat o pacienty. „Nemůžeme pečovat o pacienty způsobem, který si zaslouží. Jsme ochotni udělat cokoli, abychom dosáhli uzavření smluv, které zajistí potřebné množství personálu,“ uvedl Michael Ramey, který pracuje na klinice Kaiser Permanente v San Diegu a je prezidentem místní odborové organizace.

Pojišťovna musí přilákat další personál

Pojišťovna přišla na začátku týdne s návrhem na růst mezd od příštího roku s tím, že by se minimální hodinová mzda zvedla na 21 až 23 dolarů v závislosti na lokalitě. V letech 2025 a 2026 by pak mělo dojít k dalšímu nárůstu o jeden dolar. Odbory v létě požadovaly minimum 25 dolarů za hodinu.

„Těšíme se na dosažení nové dohody, která bude i nadále zajišťovat našim zaměstnancům špičkové mzdy a benefity a díky které bude naše vysoce kvalitní péče dostupná a dosažitelná pro potřeby našich členů,“ uvedl v pátek mluvčí pojišťovny.

„Kaiser Permanente sice může platit nejlepší sazby na trhu, ale pokud není schopna obsadit volná místa, musí dále zvýšit platy a zlepšit podmínky, aby přivedla pracovníky zpět nebo přiměla další, aby k ní nastupovali. Není to jen o soutěži s místní nemocnicí, ale o přivádění lidí zpět na trh práce nebo jejich stahování ze zámoří. Je to vyšší laťka, ale právě to je potřeba ke stabilizaci a zlepšení pracovních podmínek v nemocnicích,“ říká docent americké historie na Chicagské univerzitě Gabriel Winant.

-mk-