Ilustrační foto: Publicdomainpictures

Mladí lékaři: Evropská výjimka na přesčasy není potřeba

Evropská výjimka na 24hodinové směny v nemocnicích není podle sekce Mladých lékařů České lékařské komory potřeba, evropské právo ji za určitých podmínek – na rozdíl od legislativy tuzemské – umožňuje. Sekce také uvedla, že eviduje stále více emailů popisujících reakce managementu tuzemských nemocnic na odmítnutí přesčasů ze strany lékařů.

„V médiích se můžete dočíst, že se ČR snaží v Evropské unii vyjednat výjimku pro 24hodinové směny zdravotníků. Nevyjednává ji však ani ministr Válek, ani ministr Jurečka, ani kdokoliv jiný. Ukazuje se totiž, že žádná výjimka není potřebná,“ uvedli zástupci sekce na svém Facebooku.

Mladí lékaři se přitom odvolávají na vyjádření generálního ředitele Evropské komise pro zaměstnanost Joosta Korteho, podle kterého jsou za určitých podmínek, jako je například zajištění odpočinku, 24hodinové služby možné. „Cestou pana europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL), kterému tímto děkujeme za spolupráci, jsme získali vyjádření pana Joosta Korteho, generálního ředitele Evropské komise pro zaměstnanost… Závěrem jeho sdělení je, že žádná výjimka pro 24hodinové směny není nutná, evropské právo je totiž za určitých podmínek umožňuje,“ uvedla sekce.

Podle sekce tedy 24hodinové směny neodporují evropskému právu, ale českému pracovním právu, a to i po novele zákoníku práce, která platí od začátku října. „Důvod, proč se v nemocnicích dlouhá léta falšují výkazy práce je ten, že jsme si 24hodinové služby v české legislativě nikdy explicitně nepovolili a poslední novelizací zákona jsme je dokonce vysloveně znemožnili,“ uvedla sekce. A doplnila: „Není snadné ubránit se dojmu, že politici nikdy nepočítali s tím, že se zákoník práce bude ve zdravotnictví dodržovat. Jinak než absolutním nezájmem o pracovní podmínky a právní ochranu zdravotníků a nadějí, že se tématu nikdo nebude systematicky věnovat, se totiž jejich postup nedá vysvětlit.“

Objevují se postihy ze strany nemocnic

Sekce mladých lékařů ČLK na svém Facebooku také uvedla, že eviduje stále více emailů popisujících reakce managementu tuzemských nemocnic na odmítnutí přesčasů ze strany lékařů. Nemocnice podle mladých lékařů sahají ke zrušení naplánovaných povinných předatestačních praxí, zrušení účasti na povinných vzdělávacích akcích, odebrání osobního příplatku nebo k zrušení dovolené, případně k výhrůžkám jejího neposkytnutí.

„Jsme s vámi, situace řešíme s právníky a ve středu 11.10. budeme o těchto praktikách informovat osobně ministra Válka, který nevěřil, že předatestační vzdělávání může být podmíněno souhlasem s přesčasovou prací,“ napsali zástupci sekce na Facebooku.

-red-