Ilustrační foto: Pixabay

Německá CDU tlačí na vládu, aby zreformovala psychiatrickou péči. Jejím nedostatkem trpí hlavně děti

Na začátek psychoterapie se už před covidovou krizí v Německu čekalo v průměru 142 dní. Nedostatek psychoterapeutů a psychiatrů si následně vybírá svou daň. Největší zřejmě na dětech a mladistvých, ale také má své reálné ekonomické dopady v podobě absence v práci. Poslanecká frakce opoziční CDU proto tlačí na spolkovou vládu, aby urychleně zahájila reformu psychiatrické péče. Opírat by se měla o doporučení Spolkové psychoterapeutické komory, uvádí odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Poslanecká frakce CDU zastoupená v německém Spolkovém sněmu apeluje na spolkovou vládu, aby urychleně přistoupila k reformě psychiatrické péče. Včasná diagnostika a zejména terapie duševních onemocnění jsou klíčové pro minimalizaci škod, které kvůli zpoždění v přístupu k péči vznikají.

Platí to především pro lidi, kteří se dostanou do duševních krizí nebo pacienty, u nichž se duševní onemocnění dlouhodobě rozvíjí, aniž by třeba bylo diagnostikováno. Právě včasná diagnostika je podle poslanců CDU klíčová nejen pro léčbu, ale především pro prevenci chronických duševních chorob.

Na začátek terapie se čeká přes čtyři měsíce

Přitom v Německu je špatná dostupnost psychiatrické, ale i psychoterapeutické péče dlouhodobým problémem. V roce 2019, tedy ještě před propuknutím  koronavirové pandemie, činila průměrná doba čekání na začátek psychoterapie více než 140 dní, uvádí materiál CDU, na který se odkazuje odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Poslanci CDU proto požadují, aby byl Spolkovému smíšenému výboru zaslán zákonný mandát s cílem dále rozvíjet plánování požadavků v psychoterapii, a tím navýšit kapacity psychiatrické a psychoterapeutické péče. CDU také upozornila, že spolková vláda se k reformě psychiatrické a psychoterapeutické péče zavázala v koaliční smlouvě, ale zatím nepodnikla žádné kroky k naplnění tohoto závazku.

Opoziční CDU rovněž připomněla, že rozšíření kapacit pro psychoterapii nestačí jednorázově, ale bude muset probíhat kontinuálně, jelikož poptávka po tomto druhu péče spíše poroste. To je podle poslanců CDU dáno jednak postupující destigmatizací psychoterapeutické pomoci, jednak doznívajícími následky pandemie koronaviru. Jen v tomto roce se má poptávka po psychoterapiích zvýšit asi o 23 procent.

Zaměřme se na děti, vybízejí odborníci

CDU se také odvolává na poznatky Spolkové psychoterapeutické komory. Ta apeluje zejména na škody, které pozdní diagnostika páchá na dětech a dospívajících. „V dětské a adolescentní psychoterapii je nedostatek terapeutických míst ze všech největší. Sezení jsou přeplněná. To nejlepší pro děti a mládež je ale právě ambulantní péče, která je zakotvená v prostředí dětí,” uvedla pro deník Deutsches Ärzteblatt Cornelia Metgeová, členka představenstva Spolkové psychoterapeutické komory.

Podle ní je neléčení nebo pozdní léčení duševních chorob u dětí obzvláště devastující. V nejhorším případě se neléčení nebo zpoždění v terapii promítne do celého dalšího života. A to se všemi důsledky, jak pro společenskou, tak pro školní a profesní participaci. „Vyzýváme proto, aby se vytvořilo více míst pro psychoterapii dětí a dospívajících. Děti potřebují k pravidelnému docházení na psychoterapeutická sezení krátké vzdálenosti,” dodala Metgeová. A zdůraznila také význam terénních služeb a mezioborové podpory duševně nemocným dětem a dospívajícím, ale i jejich rodinám.

Zdeňka Musilová