Ilustrační foto: Goehte-Apotheke v Bensheimu

Německé lékárny budou omezovat provoz. Do konce dekády hrozí fatální nedostatek personálu

Na konci roku 2029 bude v Německu chybět až deset tisíc zaměstnanců, kteří by byli schopni pracovat v lékárnách. Do stejné doby bude nutné nahradit více než 28 tisíc lékárníků, důvodem bude demografické stárnutí. Pokud nedojde k obratu nastoleného trendu, německé lékárny budou muset omezovat provoz. Některé s tím již budou muset začít, uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt s odkazem na materiál Spolkové lékárnické komory.

Od roku 2009 se v Německu nepřetržitě snižuje počet lékáren. Od stejné doby ale naproti tomu roste poptávka po kvalifikovaném personálu. V posledních deseti letech dokonce počet pracovníků lékáren vzrostl bezmála o deset tisíc (asi 16,5 procenta). Tento nárůst lze pozorovat ve všech typech lékáren, nejvíce pak v případě lékáren nemocničních (o 43,6 procenta).

Neúprosná demografie

Jenže tento trend se již obrací a do konce roku 2029 bude nutné nahradit bezmála 28,5 tisíce pracovníků, kteří odejdou, protože dospějí do důchodového věku. Jedná se přitom jen o počty pracovních míst přepočtených na plné úvazky. Ve skutečnosti bude muset být celkově nahrazeno asi 33,5 tisíce pracovníků v lékárnách.

Vzhledem k tomu, že do konce dekády stihne vystudovat jen asi 23 tisíc farmaceutů, bude v německých lékárnách chybět kolem deseti tisíc lékárníků, vyplývá z materiálu Spolkové lékárnické komory (ABDA – Bundesvereinigung Deutscher Apothekerverbände). Na konci roku 2019 totiž bylo 44 procent lékárníků ve věku 56 let nebo vyšším. A v příštích letech se nepříznivý demografický vývoj bude prohlubovat.

ABDA proto opět spustila masivní informační kampaň, jejímž cílem je motivovat mladé lidi ke studiu farmacie a následně si zvolit profesní dráhu lékárníka či lékárnice. A to včetně možnosti provozovat svou vlastní lékárnu. Vzhledem k tomu, že kampaň byla spuštěna loni v červnu, její případné plody budou vidět až s určitým časovým odstupem. Podle ABDA se však zdá, že kampaň byla dobře viditelná, takže mohla mít účinný dopad.

Omezení otvírací doby krátkodobě pomůže

Řešení problému s nedostatkem lékárnického personálu (včetně provozovatelů) je tedy dlouhodobého charakteru. Nicméně pokud má být řešen problém, který razantněji nastane až v horizontu šesti let, je namístě se jím zabývat již nyní.

Některé německé lékárny se však rozhodly, že svou nespokojenost s nedostatkem personálu dají najevo již nyní. V několika německých spolkových zemích totiž lékárny omezí svou otvírací dobu. Jedná se zejména o lékárny v Braniborsku, Meklenbursku – Předním Pomořansku, Sasku, Sasku – Anhaltsku, Porýní – Falcu a Severním Porýní – Vestfálsku, uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Nová pravidla ABDA totiž umožňují, aby lékárny svou otvírací dobu zkrátily. Týkat se to bude především venkovských lékáren. „Zejména ve venkovských oblastech je častý nedostatek lidí. Pokud by došlo ke zkrácení otvírací doby, lékárny by mohly zůstat otevřené. Lékárna s mírně zkrácenou otvírací dobou je lepší než žádná lékárna – zvláště na venkově,“ uvedla mluvčí ABDA.

Lauterbach: Zjednodušíme podmínky pro vznik nových lékáren

Neutěšené personální situace v německých lékárnách si je vědom i spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD). Přišel proto s plánem, jak tento problém řešit. Jádrem by mělo být usnadnit otevírání nových lékárenských provozoven.

Zásadním uvolněním pro zřizování pobočkové sítě by bylo odstranění nutnosti obsadit každou pobočku lékárníkem. Namísto lékárníka či lékárnice by bylo možné poradit pacientům s výběrem léku na dálku prostřednictvím telefarmacie, a to z mateřské lékárny. Podle Karla Lauterbacha by taková lékárna nemusela být vybavena ani laboratorním zázemím a otvírací doby by tím mohla být řešena mnohem flexibilněji, než je tomu dnes.

Karl Lauterbach si od (nejen) tohoto opatření slibuje, že podpoří především malé nezávislé lékárny, uvedl Deutsches Ärzteblatt. Ten také připomněl, že spolkový ministr zdravotnictví se v minulosti vyslovil proti lékárenským řetězcům a pro nutnost zachovávat konkurenci na trhu. „Spolková vláda nezastává stanovisko, že máme příliš mnoho lékáren nebo že trh potřebuje konsolidaci,“ zdůraznil Lauterbach.

Zdeňka Musilová