Foto: Image by benzoix on Freepik

Němečtí lékaři na volné noze žádají spolkovou vládu o pomoc. Ambulantní péče je v ohrožení, tvrdí

Zástupci nezávislých lékařů v Německu apelují na spolkovou vládu, aby co nejrychleji změnila kurz zdravotní politiky. Pokud k tomu nedojde, hrozí podle nich citelné zhoršení dostupnosti i kvality zdravotní péče, a to napříč celým Německem. S odkazem na sdělení předsedy Spolkové asociace lékařů zdravotních pojišťoven Andrease Gassena to uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Už na jaře příštího roku mohou mít němečtí pacienti problém. Podle předsedy Spolkové asociace lékařů zdravotních pojišťoven (lékařů na volné noze) Andrease Gassena totiž hrozí, že právě do tohoto termínu dojde ke znatelnému omezení ambulantní péče.

Gassenova asociace se tak připojila ke Spolkové asociaci zubních lékařů a Spolkové lékárnické komoře, aby společně veřejnosti prezentovaly naléhavou výzvu a poukázaly na to, co na současné situaci lékařů na volné noze považují za nejvíce alarmující.

„V současné době zažíváme takovou úroveň frustrace a hněvu, jakou jsme dosud nikdy předtím nepociťovali,“ řekl Gassen odbornému deníku Deutsches Ärzteblatt. Podle Gassena panovala mezi nezávislými lékaři mnohem lepší nálada i v průběhu koronavirové pandemie. Dnes podle průzkumu Spolkové asociace lékařů zdravotních pojišťoven více než polovina nezávislých lékařů hodnotí svou situaci negativně.

Jsme tlačeni ke zdi

„Vidíme, že zajištění zdravotní péče nezávislými lékaři je tlačeno doslova ke zdi. Zčásti z neznalosti, zčásti ale úmyslně,“ dodal Gassen. Problémy v oboru jsou ale podle něho známé již dlouhou dobu. „Nejen že se neřeší, ale ještě jsou prohlubovány současnou legislativou: nadměrná byrokracie, nedostatečné odměňování, nedostatek kvalifikovaných pracovníků, politika digitalizace, která není zaměřena na potřeby zdravotníků, ale spíše jim ztěžuje práci,“ pokračoval Andreas Gassen.

„Navíc chybí pochopení důležitosti preventivní péče,“ řekl předseda představenstva Spolkové asociace zubních lékařů Martin Hendges. Podle něho je velkým rizikem znovuzavedení odměňování v dentálním sektoru prostřednictvím zákona o finanční stabilizaci. „To by mělo zničující důsledky pro péči o pacienty zubních lékařů, zejména pak pro novou, na prevenci zaměřenou terapii parodontitidy,“ dodal Hendges.

Prezidentka Spolkové lékárnické komory (ABDA) Gabriele Regina Overwieningová upozornila, že důsledkem politiky zdravotních pojišťoven, které tlačí na snižování nákladů, je mimo jiné rostoucí nedostatek léků. „Enormní práce navíc, kterou lékárny musí při zajišťování zásobování pacientů léky i přes všechny obtíže vynaložit, není ani vzdáleně dostatečně kompenzována,“ řekla Overwieningová.

Lékárny v důsledku rozhodnutí politiků přebírají stále více úkolů při poskytování péče, přičemž odměňování se i přes rostoucí náklady jedenáct let neupravovalo. „V důsledku toho počet lékáren klesá,“ upozornila Overwieningová. V současné době se podle ní v Německu nachází jen 21 lékáren na 100 tisíc obyvatel, přičemž průměr Evropské unie činí 32. „Ještě závažnější je, že mladým lékárníkům se již lékárny nevyplatí přebírat nebo zakládat lékárny nové,“ zdůraznila šéfka ABDA.

Lauterbach s námi nekomunikuje

Zástupci všech tří uvedených asociací dále apelovali na to, že spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) „svou politikou nejen ohrožuje existenci celostátní nízkoprahové péče, ale také strukturu charakterizovanou středně velkými firmami, která poskytuje kolem jednoho milionu pracovních míst v blízkosti domova a představuje základní faktor sociální stability“.

Gassen, Hendges a Overwieningová podle všeho rovněž ztratili víru v to, že Karl Lauterbach je schopen s nimi vést jakýkoli dialog. „Odmítá se zapojit do věcného diskurzu. Není přístupný našim obavám ani argumentům, a to ani ze strany odborníků,“ kritizoval Lauterbacha Gassen.

Také prezidentka ABDA Gabriele Overwieningová je z přístupu Karla Lauterbacha zklamaná. Uvedla, že před několika dny se na ministrovo pozvání dostavila k dvouhodinovému rozhovoru, který ale dosud nepřinesl žádný výsledek. „Ministr si vše vyslechl a pak řekl, že to vezme v potaz. To ale není rozhovor, natož výměna názorů,“ uzavřela Overwieningová.

Zdeňka Musilová