Virtuální realita pomáhá při rehabilitaci. Zdroj: FN Plzeň

Nemocnice Plzeňského kraje používají k rehabilitaci virtuální realitu

Pacientům v nemocnicích Plzeňského kraje začala pomáhat virtuální realita. V Horažďovicích, Domažlicích a Klatovech ji využívají především při rehabilitaci, testovat ji začnou také v Rokycanech. V krajských nemocnicích se bude do konce roku využívat kolem 30 licencí. Terapeuti mohou využívat několik desítek aplikací, které se zaměřují na hrubou či jemnou motoriku, na kondici, na nácvik běžných denních činností, na vnímání, pozornost a paměť nebo na zvládání a léčbu bolesti, řekl dnes hejtmanův náměstek pro zdravotnictví Pavel Hais (Piráti).

Virtuální realita už ve zdravotnictví pomáhá několik let. Včlenění do virtuálního děje pacienty motivuje k větší intenzitě a kvalitě cvičení. „Rehabilitace ve virtuální realitě jsou nejčastěji implementovány na rehabilitační oddělení či při následné rehabilitaci pro ambulantní i pro lůžkové pacienty. Ale je možné se pohybovat i na dalších odděleních jako je neurologie, onkologie, LDN, psychiatrie či ORL,“ řekl Hais. Technologie nemá nahradit lidský kontakt, má nabídnout přidanou hodnotu.

Rehabilitace ve virtuální realitě se využívá pro pacienty po úrazech a operacích rukou, pro lidi po mozkové příhodě, s roztroušenou sklerózou, s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou. Vhodná je pro onkologické pacienty, kteří potřebují ulevit od bolesti a zvýšit fyzickou sílu, nebo pro pacienty v léčebnách dlouhodobě nemocných, na geriatriích a na odděleních následné péče, kteří potřebují nové stimuly a trénink kognitivních funkcí, uvedl Konstantin Novikov z plzeňské společnosti VR Medical.

Virtuální realita může sloužit i při vzdělávání, protože umožňuje prožití situací, které by ve skutečnosti byly nebezpečné, drahé nebo neproveditelné. Uživatele umí přenést do míst, na která by se sám dostat nedokázal. I proto chce kraj využít technologii i v sociálních službách pro vzdělávání personálu a jako rehabilitaci pro klienty. „Je cílem dát seniorům nové podněty. Mnozí přitom mají motorická omezení. Díky virtuální realitě mohou navštívit, prohlédnout a projít si řadu různých míst, která jsou pro ně již nedostupná. Jeden z modulů bude zaměřen i na poruchy autistického spektra. Například pro přípravu klienta na konkrétní situaci, kterou je třeba návštěva zubaře, a dále slouží jako rehabilitační pomůcka k prevenci záchvatů,“ dodal hejtmanův náměstek pro sociálních věci, investice a majetek Martin Záhoř (ANO).

-čtk-