Foto: PxHere

Snížená plodnost i libido. Obezita může být ničitelem sexuálního života

Omezení fyzické pohyblivosti, nízká vytrvalost, nesoulad v partnerském sexu či obtíže s nalezením vhodné sexuální pozice. Choulostivé problémy sexuálního života lidí s obezitou představil na konferenci zdravotnické skupiny EUC primář na Urologické klinice VFN a 1. LF UK Libor Zámečník.

Rizika vzniku zdravotních problémů, jako je diabetes či hypertenze, jsou v souvislosti s obezitou skloňována neustále. Konference EUC s názvem Obezita napříč obory ovšem poodhalila téma, které je, i navzdory své důležitosti, v dnešní společnosti spíše opomíjené. Obezita může podle Libora Zámečníka snižovat produkci sexuálních hormonů, což vede ke snížení libida a k obtížím s erekcí či ejakulací. „Obezita je jednou z kauzálních příčin erektilní dysfunkce nebo předčasné ejakulace. Mezi léčby erekce patří léky, ale také psychoterapie, protože jsou takové poruchy, které jsou psychogenního rázu,“ uvádí k tomu Zámečník.

Právě lidská psychika hraje v souvislosti s obezitou jednu z klíčových rolí. Obézní člověk má často nízké sebevědomí a pro partnera nemusí být dostatečně atraktivní, čemuž nepřispívá ani společenská stigmatizace a diskriminace obézních. Ta může podle Zámečníka významně narušit sexuální sebejistotu obézních a potažmo jejich všechen sexuální život.

„Obezita je celospolečensky vnímána jako problém estetický, ne jako nemoc. Je to ale nemoc ovlivnitelná, i když to bohužel naši pacienti slyšet nechtějí. Většinou si nechají napsat léky, místo toho, aby pro sebe něco udělali,“ krčí rameny Zámečník a dodává, že úbytek váhy má prokazatelně pozitivní vliv na zlepšení sexuálních funkcí, a tedy i partnerského života.

„Celá řada komorbidit, které vznikají při obezitě, může vzniknout na základě zánětlivých změn. Na základě těchto komorbidit dochází k celé řadě sexuálních dysfunkcí, většinou na cévním podkladě. Mohou být ale také rizika, která nesouvisí s metabolickým syndromem. Obvykle jsou to záněty obézních pacientů, které nechtějí udržovat hygienické parametry, jak by se slušelo,“ varuje Zámečník.

Rizika v ordinaci gynekologa

Nerovnováha mezi mužskými a ženskými pohlavními hormony může u obézních žen vést k poruchám menstruace i plodnosti, což potvrzuje také gynekoložka a psychosomatička EUC Kliniky Plzeň Lenka Tocháčková. Dodává, že obézní pacientky je v ordinaci obtížné správně vyšetřit, takže mnohdy musí pouze odhadovat pacientčin stav.

„U obézních dochází k poruchám menstruačního cyklu, z čehož vyplývá snížená plodnost. Navíc se u nich vyskytuje více vrozených vad plodu a některé druhy karcinomu, konkrétně karcinom endometria, ovaria a prsu,“ vypočítává Tocháčková a doplňuje nepříznivou statistiku: „V Evropě má 23 procent žen BMI nad 30.“ Vzhledem k trendu snižující se plodnosti populace je podle Tocháčkové potřeba zaměřit se na zdravý životní styl, protože obezita je velkým rizikovým faktorem v ordinaci porodníka. „Zapomíná se na to, že samotný porod je sportovní disciplína a každá maminka by na to měla být připravená,“ uzavírá.

-ns-