Rakouská lékárna Zum Goldenen Löwen v St. Pöltenu. Foto: Mag. A. Gentzsch, Löwen Apotheke (http://www.loewen-apotheke.at), licence CC BY-SA 3.0 DE DEED

Po Německu se reformy lékárenského trhu dočká také Rakousko. Praktici protestují i tam

Rakouská vláda se rozhodla k odvážnému kroku na lékárenském trhu. Plánuje totiž, že jej na tamní poměry výrazně zliberalizuje, což mimo jiné znamená, že zakládat a provozovat lékárnu bude mnohem snazší než nyní. V tom se rakouská reforma lékárenského trhu podobá té německé. A podobně jako v Německu se příliš nelíbí rakouským praktickým lékařům. Obávají se totiž, že jim lékárníci polezou do zelí, naznačuje odborný deník Deutsche Apotheker Zeitung.

Zatímco v Německu jsou plány na liberalizaci lékárenského trhu přijímány s rozpaky až hlasitým odmítáním, rakouské ohlasy na obdobný krok jsou spíše opačné. Rakouští lékárníci se na reformu lékárenského trhu tak, jak ji připravila spolková koaliční vláda, doslova těší.

Podle návrhu, který představila rakouská vláda, by tamní lékárny měly mít v budoucnu možnost mimo jiné provádět rozbory léků a jednoduché zdravotní testy a úkony, jako je například měření tlaku, analýzy vzorků moči a dalších endogenních látek.

Uvolnění některých striktních pravidel

Vedle toho by lékárny mohly mít pružnější otevírací dobu. Celková otevírací doba lékáren by se v Rakousku měla zvýšit ze současného maxima 48 hodin na 72 hodin týdně, přičemž by mohly mít otevřeno ve všední dny mezi 6. a 21. hodinou, respektive mezi 6. a 18. hodinou o víkendu. Vyplývá to z návrhu rakouského ministerstva sociálních věcí, zdravotnictví, péče a ochrany spotřebitele, na který se odkazuje odborný deník Deutsche Apotheker Zeitung.

Každá lékárna by mohla mít namísto jedné pobočky, což platí dnes, pobočky až tři. Navíc by provozovatelům lékáren bylo umožněno provozovat výdejní místa s omezenou nabídkou léků a také omezenou otevírací dobou. Tato výdejní místa by představovala jakousi formu outsourcingu. V současné době totiž není v Rakousku možné prodávat určité druhy léků jinde než právě v lékárně (v Česku lze některé léky zakoupit i na benzínové pumpě).

„Více než 1400 lékáren po celém Rakousku je pro mnoho lidí prvním kontaktním místem, pokud řeší zdravotní problémy,“ řekl rakouský ministr sociálních věcí, zdravotnictví, péče a ochrany spotřebitele Johannes Rauch (Zelení). Podle něho může reforma lékárenského trhu zajistit ještě lepší využití „vysoké úrovně kompetencí zaměstnanců v lékárnách“.

Rakouský lékárenský trh je přísně regulován

Rakouský lékárenský trh je v současné době svázán i dalšími regulacemi, které neexistují nejen u nás, ale ani v Německu. V Rakousku není možné si lékárnu otevřít na libovolném místě ve smyslu libovolné obce. Provozovatel potřebuje získat od státu povolení, které se řídí striktními podmínkami.

Patří mezi ně například to, že v místě, kde si chcete zřídit lékárnu, musí fungovat alespoň jeden lékař, minimální vzdálenost k nejbližší lékárně musí být 500 metrů a zároveň nově zřizovanou lékárnou musí být obslouženo nejméně 5,5 tisíce lidí. Plánovanou lékárnu navíc musí z více než 50 procent vlastnit lékárník, který ji bude provozovat. Případný zbývající (tedy menšinový) podíl zpravidla patří farmaceutickým velkoobchodníkům.

Ačkoli navrhovaná reforma řadu restrikcí uvolní, některé zůstanou. Jako právě nutnost jedinou lékárnou obsloužit alespoň 5,5 tisíce lidí. Právě toto pravidlo, které zůstane zachováno, je zřejmě hlavním důvodem, proč Rakouská lékárnická komora s reformou souhlasí.

Lékárník není lékař, namítají praktici

Nespokojení jsou naopak rakouští praktičtí lékaři. „Namísto skutečného posilování lékařské péče v blízkosti domova nyní vidíme, že by se nemalá část péče měla předávat lékárnám,“ kritizoval reformní plány vlády prezident Rakouské lékařské komory Johannes Steinhart.

Podle něho lékárník není lékař, který by znal své pacienty nejlépe, „a proto jim nemůže poskytnout tu nejlepší možnou péči“. Praktikům se také nelíbí, že s nimi vláda reformu lékárenského trhu nekonzultovala. Postoj rakouských praktických lékařů je tak vůči plánované liberalizaci lékárenského trhu podobný jako jejich německých protějšků. Přitom rakouská vláda lékárnám ani neplánuje umožnit provádění očkování.

Návrh reformy lékárenského trhu nyní budou posuzovat další ministerstva rakouské vlády a také nejrůznější spolky a asociace v rámci mezirezortního připomínkového řízení. Pokud půjde vše podle plánů, reforma lékárenského trhu by v Rakousku mohla být spuštěna už od začátku roku 2024, odhaduje Deutsche Apotheker Zeitung.

Zdeňka Musilová