Předsedkyně podvýboru pro oblast specializačního a profesního vzdělávání, vědu a výzkum Michaela Šebelové na akci Zdravotnického deníku. Foto: Radek Čepelák

Pohyb na předpis? Čechům by prospěl, míní poslankyně Šebelová

Prosazování změn v legislativě, vzdělávání společnosti a budování pohybové aktivity jako významné součásti prevence i léčby pacientů. To jsou hodnoty, na kterých by Česko mělo podle členky zdravotního výboru Poslanecké sněmovny Michaely Šebelové pracovat. Poslankyně vidí v oblasti pravidelného pohybu Čechů několik cest ke zlepšení. Jednou z nich je zřízení českého Ministerstva sportu, ale také třeba „pohyb na lékařský předpis“. Své vize představila na třetím ročníku konference Zdravotnického deníku Ekonomika prevence.

Hodnota zdraví je nevyčíslitelná, o tom není pochyb. Přestože mnoho mladých lidí je aktivními sportovci, podle Šebelové se v Česku stále jedná o téma politicky podceňované. „Zdravotnictví by nemělo být jenom o léčbě nemocí. Měli bychom se zajímat už o zdravé lidi. Přála bych si, aby se součástí prevence stala pravidelná pohybová aktivita,“ vypráví na začátku své přednášky.  

Ani Světová zdravotnická organizace není se sportovními výkony lidí spokojena. Podle pravidelných reportů se pohybová aktivita lidí ve světě od roku 2010 do roku 2020 prakticky nezměnila, naopak se ještě mírně zhoršila.

Michaela Šebelová a redaktor The Financial Times Andrew Bounds.

Problémem podle Šebelové může být už samotné slovo „sport“, které v mnoha lidech může vzbuzovat až přehnané obavy a pro spoustu z nich proto může znamenat něco neuchopitelného. „Lidé si mohou představit, že na to nemají, protože to nemohou dělat. Není to pravda. Sportovat může opravdu každý,“ apeluje a dodává, že pokud se například starší člověk bojí chodit do fitness centra, protože neví, jak správně cvičit, měli bychom to jako společnost řešit, protože se jedná o velké téma.

Podpora zdravého životního stylu by se měla prolínat prakticky všemi oblastmi naší společnosti – zejména školstvím, místním rozvojem, životním prostředím a v neposlední řadě právě zdravotnictvím. „Velkou chybou je, že nemáme Ministerstvo sportu. Podpora sportu je neuvěřitelně roztříštěná. Sport je politikum a takto bychom k tomu měli přistupovat,“ uvádí k tomu Šebelová.

Do čtvrtého panelu konference Ekonomika prevence přijali pozvání (zleva) redaktor The Financial Times Andrew Bounds, korespondent BBC Rob Cameron, poslankyně zdravotního výboru Poslanecké sněmovny, předsedkyně podvýboru pro vzdělávání, vědu a výzkum Michaela Šebelová, skalní lezec a olympionik, čtyřnásobný mistr světa Adam Ondra, národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, šéfkorespondent Thomson Reuters Jan Lopatka a europoslanec Tomáš Zdechovský. Vpravo moderátor diskuse a šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt.

Jak ale vypráví dále, pokud nejde aktivita shora, je třeba ji začít zespod. Z toho důvodu vznikl nadační fond Aktivní Česko, jehož účelem je dlouhodobá a systémová podpora pohybových aktivit a aktivního životního stylu napříč nejrůznějšími sektory veřejného i soukromého života občanů Česka.

Podle Šebelové musíme tvořit aktivní společenství sportujících lidí, což se ale musí odrážet ve všech společenských oblastech. „Příkladem může být soutěž Vesnice roku. Ta soutěž ale vůbec nezohledňuje to, jestli daná obec podporuje sport a není to ani nikde podložené, že by to měli sledovat,“ vysvětluje a dodává, že s aktivním společenstvím se pojí také aktivní prostředí. „Nestačí lidem říkat, že se mají hýbat. Je to i o tom, jak tvoříme veřejný prostor, zda má přednost chodec, jestli je příjemné v prostoru chodit a trávit tam volný čas. My tam raději dáme tři parkovací místa,“ kriticky poukazuje na infrastrukturu Česka.

Konference se v předchozím bloku účastnil také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a bývalý slovenský ministr zdravotnictví Richard Raši.

Zvedat činky i po šedesátce? Pro Čechy výjimka, pro Finy životní styl

Když se řekne slovo fitness, většina lidí si zřejmě představí posilovnu plnou mladých lidí, kteří zvedají činky a běhají na páse. Podle Šebelové může právě tento sektor sehrát v ekonomice prevence obrovskou roli. „U nás je to vnímáno tak, že tam chodí blázni, co chtějí mít velké svaly. Čím jsme starší, tím více ale potřebujeme mít silné svaly a posilovat. Umíte si představit, že by u nás 60letý člověk šel do posilovny? V České republice je to bohužel směšná představa, ale ve Finsku je to úplně běžné,“ podotýká Šebelová, jejíž němečtí kolegové fyzioterapeuti mají vedle svých ordinací pro pacienty k dispozici například tělocvičnu s fitness vybavením.

Spíše než omlouvat děti z hodin tělocviku u lékaře a vyhýbat se pohybovým aktivitám, bychom měli podle Šebelové přistoupit k pohybu na předpis. „Nemám ráda, když zakazujeme nějaký pohyb. Jak můžeme říct, který pohyb je zdravý a který není? Kdyby nám doktor předepsal, že máme třikrát týdně něco dělat, myslím, že by to mohlo být přínosné, a dokonce už jsou země, kde to začínají aplikovat,“ uvádí a dodává, že jenom zdraví občané se naší zemi vyplatí.

Nela Slivková

Foto: Radek Čepelák

Poděkování za podporu konference patří Všeobecné zdravotní pojišťovně, Národní sportovní agentuře, RBP, Zdravotní pojišťovně Ministerstva vnitra ČR, Vojenské zdravotní pojišťovně, zdravotnické skupině EUC a společnosti Sprinx.

Vpravo brankář fotbalové reprezentace ČR a amerického klubu New England Revolution Tomáš Vaclík, vlevo náměstek VZP Ivan Duškov.
Olympiský vítěz Dominik Hašek (uprostřed) se slovenským poslancem Richardem Rašim (vpravo) a českým ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (vlevo zády).
Ředitel VZP Zdeněk Kabátek během diskuse.
Publikum konference Zdravotnického deníku Ekonomika prevence se často zapojovalo do diskusí se zajímavými otázkami.