Ilustrační foto: Flickr/ Darryl Leja, NHGRI. licence CC BY 2.0

Screening rakoviny prostaty může ušetřit až třetinu nákladů

Screening rakoviny prostaty u mužů ve věku 50 až 69 let, který má začít příští rok, má stát veřejné zdravotní pojištění až 506 milionů korun ročně. Proti současnosti to ale podle ministerstva zdravotnictví může být až třetinová úspora. Vyplývá to z důvodové zprávy k připravované vyhlášce. Celkově bude příští rok systém veřejného zdravotního pojištění hospodařit se zhruba 500 miliardami korun.

Vyšetření bude založeno na testu PSA, prostatického specifického antigenu, tedy bílkoviny produkované prostatou. Pokud test ukáže podezření na rakovinu, bude muž dále vyšetřen magnetickou rezonancí. „Chci, aby ta možnost byla dostupná ve všech regionech, na všech pracovištích, kde je dostatečný tým lidí, kteří pracují na magnetické rezonanci,“ řekl ČTK ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Nový screeningový program má podle Válka metody sjednotit a nastavit stejné standardy, náklady úřad odhaduje na 506 milionů korun za rok. V současné době se podle materiálu vydává na testování a diagnostiku dokonce ještě víc peněz, než jsou plánované náklady screeningu. Může jít až o 750 milionů korun ročně.

„Předpokladem je samozřejmě pečlivá organizace a aktivita ze strany všech zodpovědných aktérů, která bude cíleně směřovat k potlačování ‚šedého‘ screeningu, a tedy současně i k významné úspoře finančních prostředků ze systému veřejného zdravotního pojištění,“ uvedlo ministerstvo. Podle Válka je z dat zřejmé, že muži mají o vyšetření PSA zájem už teď. „Věřím, že se postupně budeme blížit těm číslům u žen,“ dodal. Na mamografický screening chodí téměř 60 procent žen starších 45 let.

Podle Válka přesné podmínky screeningu ministerstvo ještě dolaďuje, základní parametry ale publikovalo už v srpnu ve věstníku. Podle dokumentu by se mělo vyšetřování týkat mužů ve věku 50 až 69 let. V ČR jich žije asi 1,3 milionu a podle odhadu by se jich v prvním roce mohlo screeningu zúčastnit zhruba 300.000. Test PSA by podle materiálu měl muži nabídnout jeho praktický lékař, podle výsledků ho buď předá do péče urologa nebo test zopakuje za dva či čtyři roky. Podobně může testování nabídnout i urolog.

Urolog pacienta kompletně vyšetří včetně sonografie, na základě výsledků ho pak pošle na magnetickou rezonanci. Dalším krokem, pokud se podezření na rakovinu nevyvrátí, je biopsie, tedy odebrání vzorku tkáně prostaty.

Rakovina prostaty je nejčastějším zhoubným nádorem mužů. Ročně onemocní tímto nádorem okolo 8000 mužů, což je téměř třikrát více než před přibližně 20 lety. Vyšší výskyt nádorů prostaty je vysvětlován jednak stárnutím populace, jednak nárůstem rutinního preventivního vyšetřování PSA u starších mužů, díky čemuž jsou odhaleny i časné nádory. Ročně umírá na tento nádor přibližně 1500 mužů a v současné době žije v české populaci více než 70.000 mužů s historií tohoto onemocnění.

-čtk-