Ilustračné foto: Freepik

Selhání organismu kvůli sepsi stále zbytečně zabíjí, varuje britský ombudsman pro zdraví

Příliš mnoho lidí stále umírá z důvodu sepse, ke které dochází ze stejných důvodů, na které odborníci upozornili před více než deseti lety, varuje britský ombudsman pro zdraví Rob Behrens. Problematická je podle něj především délka diagnostiky sepse a následná léčba, píše anglický zpravodajský web BBC.

Sepse, také známá jako „skrytý vrah“, kterého je těžké odhalit, je způsobena přetížením imunitního systému. Slovo sepse pochází z řeckého sepo, což znamená hnít, lidově se označuje termínem otrava krve. Jde o celkovou reakci organismu na infekci. Stav se může rozvinout do těžké sepse a dále do septického šoku spojeného s poruchou funkce nebo se selháváním jednoho nebo více orgánů. Sepse může vést k trvalé invaliditě až ke smrti pacienta. Hlavními spouštěči jsou bakterie a viry, které způsobují průjmové infekce nebo plicní onemocnění. Mezi hlavní příznaky patří ztráta vědomí, dušnost, vysoká teplota, vady řeči, nevolnost, zvracení, průjem a silné bolesti svalů.

Britská organizace Sepsis Trust odhaduje, že na nemoci související se sepsí zemře každý rok asi 48 tisíc lidí, tisícům z těchto případů lze ovšem předejít. V této souvislosti už Národní zdravotní služba (NHS) v Anglii uvedla, že pracuje na zlepšení diagnostiky i samotné léčby.

Už v roce 2013 se ombudsman Rob Behrens prohlásil, že diagnostika a léčba pacientů se sepsí je v Británii příliš pomalá. Z toho důvodu byla vydána řada doporučení. Poněkud problematické ale je, že příznaky sepse mohou být podobné jako u chřipky, a navíc zahrnují těžkou dušnost a vysokou horečku. Ačkoliv v uplynulém desetiletí došlo ke zlepšením diagnostiky alespoň na papíře, v Anglii stále dochází k významnému počtu úmrtí způsobených sepsí.

Opomíjené, ale smrtící riziko

Nedostatečné školení personálu, špatná komunikace, problematické vedení záznamů nebo promeškané příležitosti postarat se o pacienta během následné péče. Takové problémy identifikoval Behrens v nemocnicích. V neposlední řadě podle něj stále dochází i k prodlevám v léčbě.

„Slyšel jsem několik trýznivých příběhů o sepsi a frustruje mě, že stále dochází ke stejným chybám, na které jsme upozorňovali před 10 lety,“ uvedl Behrens a dodal, že řadě úmrtí na sepsi se dalo zcela jistě předejít.

Mezi případy, které zkoumal, byl mimo jiné i případ pacientky, která zemřela poté, co byla před dvěma týdny přijata do nemocnice se zápalem plic. Až po její smrti se ukázalo, že ačkoliv měl klinický personál podezření na sepsi, přistoupilo se k jiné léčbě a pacientce už poté nešlo pomoci. Podle Behrense se tak jednalo o promeškanou příležitost, jak její zdravotní stav vyléčit.

Další pacientka zemřela na sepsi poté, co byla propuštěna z nemocnice po operaci rakoviny střev. V nemocnici utrpěla komplikace, ale její následný stav nebyl dostatečně sledován. Ombudsman došel k závěru, že její smrti bylo možné předejít, pokud by byly správně domluveny pooperační schůzky.

Sepse se tak podle odborníků musí stát klíčovou prioritou zdraví péče a zaměstnanci si musí být vědomi, že může být vždy jednou z možností. Ačkoliv v Anglii došlo ke zlepšení v péči o otravu, podle Národní zdravotní služby je stále zapotřebí tématu věnovat více času a energie, na což apeluje i britská NHS.

Ombudsman Rob Behrens dokonce nedávno uvedl, že chce, aby bylo zavedeno takzvané Martino pravidlo, které by posouvalo pacienty k dalšímu lékařskému posouzení. Pravidlo, které má zavést NHS, je pojmenováno po 13leté Martě Millsové, která zemřela v důsledku sepse po nehodě na kole v roce 2021. Podle vyšetřování by Millsová byla ještě naživu, kdyby byla zdravotní péče o její stav přesnější.

-ns-